•   Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 27.4 C
    Αθήνα
Γονείς - Μαμά

Η επιστροφή στη δουλειά μετά την απόκτηση ενός μωρού!

( λέξεις)
Η επιστροφή στη δουλειά μετά την απόκτηση ενός μωρού!

Δεν είναι ακριβώς εύκολο, να εξισορροπήσετε τις ανάγκες του παιδιού σας με πιθανότατα λιγότερο ύπνο από ότι έχετε συνηθίσει, ενώ προσπαθείτε να είστε ο ίδιος υπάλληλος που ήσασταν πριν φύγετε. Και το να έχεις ένα μωρό αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι και δίνεις προτεραιότητα στην ημέρα σου και μπορεί ενδεχομένως να σε κάνει να αμφισβητήσεις τι νόμιζες ότι ήθελες από την καριέρα σου. Σίγουρα έκανε για μένα.

Δώστε προσοχή στα παρακάτω!

  1. Να είστε υπομονετικές με τον εαυτό σας

Αυτή είναι μια από τις καλύτερες συμβουλές που πήρα από τον εργοδότη μου εκείνη την εποχή. Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι την πρώτη σας μέρα πίσω, την πρώτη εβδομάδα πίσω ή πραγματικά ποτέ. Αυτό ισχύει για την ανατροφή των παιδιών και το σώμα σας, εκτός από τη μετάβαση στην εργασία. Η συμβουλή είναι στην πραγματικότητα αρκετά καθολική.

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να επιστρέψετε στα πράγματα. Μην προγραμματίζετε μεγάλες παρουσιάσεις ή συναντήσεις πελατών ή μην πείτε ναι σε μεγάλα έργα αμέσως, αν μπορείτε. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να αναλάβετε κάτι μεγάλο, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να μετακινήσετε άλλες υποχρεώσεις, ώστε να δώσετε σε αυτό το έργο την κύρια εστίασή σας.

Βάλτε χρόνο στο ημερολόγιό σας για να ενημερωθείτε για έργα, και οτιδήποτε άλλο χάσατε ενώ ήσασταν σε άδεια. Σημείωση: Πιθανότατα δεν θα καταφέρετε να δείτε όλα τα email σας σε μία μέρα, και αυτό είναι εντάξει. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε πρώτα τα πιο σημαντικά πράγματα και φτάστε στα υπόλοιπα τις επόμενες μέρες.

Προγραμματίστε μεμονωμένες συναντήσεις ή ραντεβού για καφέ με την ομάδα σας για να ακούσετε σε τι έχουν εργαστεί και γενικά τι κάνουν (αυτό θα είναι ένα ωραίο διάλειμμα από όλη την υπερφόρτωση πληροφοριών εργασίας!).

  1. Δημιουργήστε εμπιστοσύνη στη φροντίδα του παιδιού σας

Εάν έχετε εμπιστοσύνη ότι το μικρό σας αγαπιέται και φροντίζεται ενώ δεν είστε εκεί, θα είστε καλύτερος, πιο χαλαρός άνθρωπος στη δουλειά. Ξεκινήστε λοιπόν νωρίς να αναζητάτε παιδική φροντίδα και αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε τον/τους φροντιστές του παιδιού σας πριν επιστρέψετε στο γραφείο.

Προσπαθήστε να ξεκινήσετε την επαφή με το άτομο (γιαγιά, νταντά ή σταθμός) που θα φροντίζει το παιδί μία έως δύο εβδομάδες πριν επιστρέψετε, με μειωμένο πρόγραμμα, αν είναι δυνατόν. Την ώρα που εκείνο παραμένει με τα άτομα που το φροντίζουν βγείτε για τις εξωτερικές δουλειές σας  για να συνηθίσετε στην ιδέα να λείπετε. 

  1. Θέστε ξεκάθαρα όρια με την δουλειά σας (και τον εαυτό σας)

Επέστρεψα από την άδεια μητρότητας με μειωμένο ωράριο, γι' αυτό φρόντισα να συναντηθώ με την ομάδα μου για να εξηγήσω τις ώρες μου. Γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο για τους νέους γονείς να έχουν ευέλικτα προγράμματα τις πρώτες λίγες εβδομάδες πίσω για να διευκολύνουν τη μετάβαση στην εργασία. Επίσης πλέον η εργασία από το σπίτι είναι μια νέα πραγματικότητα. Έζησα, και έχω ακούσει από αρκετούς συναδέλφους μου, ότι είναι δύσκολο να βρίσκομαι ταυτόχρονα σε κατάσταση «γονέα» και «εργασίας», επομένως ακόμα και στο σπίτι βάζω όρια στον εαυτό μου και προσπαθώ να μην είμαι και τα δύο ταυτόχρονα.

Το τηλέφωνό και ο υπολογιστής μου πηγαίνουν σε άλλο δωμάτιο, ώστε να μην τα τσεκάρω μπροστά στο παιδί μου ή να μην προσπαθώ να απαντήσω σε έναν πελάτη ενώ ετοιμάζω το τραπέζι. 

  1. Υπερασπιστείτε τις ανάγκες σας (και του παιδιού σας)

Αυτή η συμβουλή, φυσικά, ξεπερνά τη γονική μέριμνα και ισχύει σε όλες τις πτυχές της ζωής, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά την απόκτηση παιδιού. Είναι απλό: Ζητήστε αυτό που χρειάζεστε και μην υποθέτετε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι. Θα εκπλαγείτε πόσα θα σας δώσουν οι άνθρωποι αν απλά το ζητήσετε. Χρειάζεται μια συνάντηση να αλλάξει ώρα για να μπορείτε να πάρετε το μωρό σας από τον παιδικό σταθμό; Παρουσιάστε μια εναλλακτική λύση, και απλά ζητήστε το. 

  1. Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας

Δεν χρειάζεται να σας πω ότι όταν έχετε ένα μωρό στο σπίτι, καταλαβαίνετε γρήγορα τι είναι πραγματικά σημαντικό να κάνετε – και ότι πρέπει να θέσετε προσδοκίες για να κάνετε αυτά τα σημαντικά πράγματα στην ώρα τους.

Έτσι, όταν κάποιος σας ζητάει να κάνετε κάτι είτε στην επαγγελματική είτε στην κοινωνική σας ζωή, μην φοβάστε να ρωτήσετε: Πότε το χρειάζεστε αυτό; Είναι αυτό προτεραιότητα;

Αν και μπορεί να μην είστε σε θέση να ευχαριστήσετε τους πάντες, με το να είστε άμεσοι, καλύπτετε τις ανάγκες σας και δείχνετε ότι είστε προνοητικοί και αφοσιωμένοι στο να είστε σωστές στις υποχρεώσεις σας.

  1. Προγραμματίστε το χρόνο για την άντληση γάλακτος

Εάν πρέπει να αντλήσετε μητρικό γάλα στη δουλειά, κλείστε το χρόνο στο ημερολόγιό σας για να το κάνετε και προσθέστε ένα buffer 10-15 λεπτών για να διασφαλίσετε ότι τηρείτε το πρόγραμμά σας. Εντάσσοντάς το στη μέρα σας και κάνοντάς το πραγματικά αδιαπραγμάτευτο (θυμάστε τα όρια για τα οποία μιλήσαμε νωρίτερα;), μπορείτε να βοηθήσετε να μην είναι σημείο άγχους. (Και δεν αφορά μόνο τη συναισθηματική δυσφορία: Η παράλειψη μιας άντλησης μπορεί να γίνει σωματικά επώδυνη.)

Εάν είναι δυνατόν, πάρτε μια δεύτερη αντλία για να αφήσετε στη δουλειά και να ελαχιστοποιήσετε τα πέρα δώθε.

  1. Βρείτε την ομάδα υποστήριξής σας

Η ενοχή των εργαζόμενων γονέων είναι πραγματική και έχει όλα τα σχήματα και μεγέθη—ενοχές για το ότι είναι μακριά από το μωρό, ενοχές που δεν αισθάνονται ενοχές που δεν είναι με το μωρό, ενοχές που λένε «όχι» σε έναν συνάδελφο, ώστε να μπορούν να φύγουν νωρίς για να επιστρέψουν στο μωρό… η λίστα συνεχίζεται.

Όταν αυτές οι σκέψεις αρχίσουν να σέρνονται, επαναλάβετε αυτό στον εαυτό σας: Είμαι αρκετή, κάνω ότι μπορώ.

Μιλήστε με άλλους γονείς που το έχουν περάσει και δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για να μιλήσετε για το πώς νιώθετε.

Τυχαία κατέληξα σε ένα μάθημα γιόγκα «η μαμά και εγώ» και μετά από αυτό το μάθημα πήγα για μεσημεριανό με τρεις απίστευτες γυναίκες με μωρά στην ίδια ηλικία με το δικό μου. Μέχρι σήμερα (δύο χρόνια αργότερα) εξακολουθώ να στέλνω μηνύματα μαζί τους κάθε εβδομάδα για να μιλήσω για όλα τα πράγματα που αφορούν τους γονείς, την εργασία και τα μωρά.

  1. Αφιερώστε χρόνο για εσάς—Μόνο για εσάς

Αν και μπορεί να φαίνεται αδύνατο να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο από την ημέρα σας εκτός οικογένειας και εργασίας, δεν μπορείτε να είστε ο γονέας ή ο υπάλληλος που θέλετε να είστε εάν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας. Όταν αφιερώνω χρόνο για τον εαυτό μου, είμαι πιο παρόν σε κάθε πτυχή της ζωής μου. Έχω μάθει ότι μια ωραία χαλαρή στιγμή (έστω και μια σύντομη) αξίζει ένα εκατομμύριο βιαστικές στιγμές.

Δείτε πώς μπορείτε ρεαλιστικά να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας:

Στην πραγματικότητα, βάλτε το μεσημεριανό γεύμα στο ημερολόγιό σας—και απομακρυνθείτε από το γραφείο σας (ή απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας) για να φάτε. Συνεχίστε με αυτό το μια φορά την εβδομάδα μάθημα γιόγκα (ή Pilates, ή τρέξιμο, ή οτιδήποτε άλλο)—θα είστε ευγνώμονες που το κάνατε.

Ξυπνήστε μια ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο σας (και μια ώρα πριν το μωρό), ώστε να μπορείτε να κάνετε κάτι μόνο για εσάς. Δεν είναι για όλους αυτό (αν δεν είστε πρωινοί τύποι, παρακαλώ κοιμηθείτε), αλλά για μένα με αυτός είναι ο τρόπος που μπορώ να έχω τον χρόνο μου πίνοντας τον καφέ μου και να κουλουριάζομαι διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο.

Πάνω από όλα να θυμάστε: Υπάρχουν πολλοί γονείς εκεί έξω αυτή τη στιγμή που έχουν νιώσει ακριβώς αυτό που νιώθετε εσείς  και μπορεί ακόμα να προσπαθούν να βρουν πώς να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για αυτούς και τις οικογένειές τους. Είναι πολύ σημαντικό να επιστρέφεις στη δουλειά μετά από ένα μωρό, οπότε ελπίζω πως θα βοηθήσει να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη, όλα όσα νιώθεις ισχύουν και είναι εντάξει να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου και να του δώσεις χρόνο να περάσει σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr