•   Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 25.1 C
    Αθήνα

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

Επιλέξτε την Εβδομάδα Κύησης σας και δείτε τι συμβαίνει σε εσάς αλλά και στο μωρό σας.

1ος ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΣ ΜΗΝΑΣ

• 1η Εβδομάδα Κύησης (1η Ημέρα έως 7η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Εάν επιθυμείτε να γίνετε μητέρα, είναι καιρός για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν από τη σύλληψη. Να και μία μεγάλη ευκαιρία για να υιοθετήσετε αλλαγές στην καθημερινότητα σας που θα βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. Σταματήστε για παράδειγμα το κάπνισμα! Η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης πραγματικά υπολογίζεται από την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα η σύλληψη.

• 2η Εβδομάδα Κύησης (8η έως 14η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Η περίοδος σας έχει τελειώσει και το σώμα σας προετοιμάζεται για τη σύλληψη. Σε λίγο θα γίνει η ωορρηξία, η διαδικασία δηλαδή της απελευθέρωσης του ώριμου ωαρίου από το ωοθυλάκιο. Το ωάριο ταξιδεύει προς τα κάτω, στις σάλπιγγες και… Μία χαρούμενη νύχτα ξεκινάει την περιπέτεια! Συμβουλή: Πριν από τη σύλληψη, είναι καλό να αρχίσετε τη λήψη Φυλικού Οξέος.

• 3η Εβδομάδα Κύησης (15η έως 21η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Τα σπερματοζωάρια ταξιδεύουν προς τις σάλπιγγες. Εκατομμύρια σπερματοζωάρια πολιορκούν το ωάριο. Ένα από αυτά πέτυχε το σκοπό του! Η γονιμοποίηση έγινε! Δημιουργείται από το ωάριο και το σπερματοζωάριο ένα κοινό κύτταρο, ο Ζυγωτής. Ο Ζυγωτής πολλαπλασιάζεται και τα κύτταρα γίνονται 2, 4, 8, 16, δημιουργώντας τη βλαστοκύστη. Η βλαστοκύστη φθάνει από τις σάλπιγγες στη μήτρα. Η βλαστοκύστη έρχεται σε επαφή με το ενδομήτριο.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Τη στιγμή της σύλληψης καθορίζεται το φύλο του μωρού σας χάρη στα χρωμοσώματα Χ και Ψ που βρίσκονται στο σπέρμα του πατέρα.

• 4η Εβδομάδα Κύησης (22η έως 28η Ημέρα)

4η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα είστε σε θέση να γνωρίζετε εάν είστε έγκυος. Κάντε test εγκυμοσύνης. Εάν το test είναι θετικό τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Είναι πιθανό να έχετε πρωινή αδιαθεσία, ναυτία ή τάση για εμετό.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Ολοκληρώθηκε η προσκόλληση και η εμφύτευση της βλαστοκύστης στο ενδομήτριο και αρχίζει η γρήγορη ανάπτυξη του εμβρυικού δίσκου, της αμνιακής κοιλότητας και του λεκιθικού ασκού. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβρυικού δίσκου.

• 5η Εβδομάδα Κύησης (29η έως 35η Ημέρα)

5η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Τα test κυήσεως ούρων είναι θετικά. Το σώμα σας θα αρχίσει να αλλάζει και (συνήθως) εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Μπορεί να παρατηρήσετε ναυτία, κούραση και ευαισθησία στο στήθος. Η μήτρα επίσης αρχίζει να μεγαλώνει πιέζοντας την ουροδόχο κύστη σας, κάνοντας όλο και πιο συχνές τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα. Είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά και να αποφύγετε τον καφέ ο οποίος προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Η βλαστοκύστη εξελίσσεται σε έμβρυο. Από τον εμβρυικό δίσκο, δημιουργούνται τρεις στιβάδες ιστών. Το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα. Από το εξώδερμα θα δημιουργηθεί το δέρμα, τα μαλλιά, τα αυτιά, η μύτη, το στόμα, οι ενδοκρινείς αδένες και το νευρικό σύστημα. Από το μεσόδερμα, θα δημιουργηθεί ο σκελετός, οι μύες, τα αγγεία, η καρδιά, το αιμοποιητικό σύστημα και τα όργανα της αναπαραγωγής. Από το ενδόδερμα, θα δημιουργηθεί το στομάχι, το ήπαρ, οι πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα. Αυτή την εβδομάδα αρχίζει επίσης η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του θυρεοειδούς καθώς και η ανάπτυξη της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος.

• 6η Εβδομάδα Κύησης (36η έως 42η Ημέρα)

6η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Η πρωινή ναυτία και η κούραση μπορούν να είναι πιο έντονες λόγω των ολοένα αυξανόμενων ορμονών.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Ο πλακούντας έχει αρχίσει να λειτουργεί. Η καρδιά του εμβρύου έχει αρχίσει να χτυπάει αλλά είναι αδύνατο να την αφουγκραστείτε. Το έμβρυο αναπτύσσει το πρόσωπό του, που μοιάζει με εξωγήινο και το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 4 έως 6 χιλιοστών.

• 7η Εβδομάδα Κύησης (43η Ημέρα έως 49η Ημέρα)

7η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Ήρθε η ώρα για το πρώτο σας υπερηχογράφημα. Στον υπέρηχο αυτό ελέγχεται εάν η εγκυμοσύνη είναι ενδομήτρια και ακούτε για πρώτη φορά την καρδιά του μωρού σας. Με αυτό το υπερηχογράφημα καθορίζεται ακριβώς η ημερομηνία της κύησης καθώς και η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αυτή την εβδομάδα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, καθώς επίσης και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Αρχίζουν να εμφανίζονται τα εντυπώματα των άνω άκρων. Ο εμβρυικός σάκος συνεχίζει να μεγαλώνει. Εκατομμύρια λάχνες δημιουργούνται στον πλακούντα και αρχίζει η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 5-9 χιλιοστών.

• 8η Εβδομάδα Κύησης (50η έως 56η Ημέρα)

8η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Η περιφέρεια σας μπορεί να ξεκινήσει να «μεγαλώνει» και στο πρόσωπό σας να εμφανιστούν οι πρώτες πανάδες. Θα συνεχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στο στήθος σας, να επισκέπτεστε συχνότερα την τουαλέτα, να έχετε ναυτία, κούραση και δυσκοιλιότητα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Συνεχίζεται η γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου σας. Αρχίζει η διαφοροποίηση των κυττάρων σε ήπαρ, πάγκρεας, στομάχι, πνεύμονες. Δημιουργούνται η στοματική και η ρινική κοιλότητα, η παρεγκεφαλίδα, ο σπλήνας και το άνω χείλος. Σχηματίζεται επίσης το αυτί. Το μήκος του εμβρύου κυμαίνεται μεταξύ 9-13 χιλιοστών.

• 9η Εβδομάδα Κύησης (57η Ημέρα έως 63η Ημέρα)

9η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Η δυσκοιλιότητα είναι συχνό σύμπτωμα αυτή την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η λήψη πολλών φυτικών ινών και η άσκηση θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της. Να θυμάστε ότι τα μικρότερα γεύματα βοηθούν την πέψη. Καλό είναι να υπάρχει προσοχή στις σεξουαλικές σας επαφές.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Έχουν αναπτυχθεί ήδη τα δάχτυλα των χεριών του μωρού σας. Το μήκος του φτάνει τα 18 χιλιοστά.

• 10η Εβδομάδα Κύησης (64η έως 70η Ημέρα)

10η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Οι ναυτίες αρχίζουν πλέον να υποχωρούν. Μπορεί να παρατηρήσετε μία αύξηση του αριθμού των φλεβών στο στήθος και στα πόδια σας εξαιτίας της αύξησης του (όγκου του) αίματος κατά 40 – 50%. Σιγά σιγά θα αρχίσετε να παρατηρήσετε την κοιλίτσα σας να φουσκώνει. Συνεχίστε να προσέχετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε! Προσοχή όμως… υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ασκήσεων που προσαρμόζονται στην εγκυμοσύνη!

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Αναπτύσσονται τα δάχτυλα των ποδιών του μωρού σας. Είναι πλέον διακριτά οι ωοθήκες ή οι όρχεις του εμβρύου και αρχίζει να λαμβάνει την τελική του μορφή, όλα τα συστήματα σχηματίζονται. Λειτουργούν τα νεφρά του και ουρεί μέσα στο αμνιακό υγρό. Αρχίζει η ανάπτυξη των εντέρων, που γίνεται έξω από την κοιλιά του εμβρύου. Αργότερα εισέρχονται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Το έμβρυο ξεκινάει να κινείται αλλά δε γίνεται όμως ακόμα αντιληπτή από εσάς. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 15-22 χιλιοστών.

• 11η Εβδομάδα Κύησης (71η έως 77η Ημέρα)

11η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Πλησιάζει η χρονική στιγμή για τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Στο υπερηχογράφημα αυτό μετράται το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου. Αυξημένο πάχος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down. Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει αρκετά. Συμβουλή: Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η ελαφρά άσκηση και κυρίως το περπάτημα σας βοηθάει αρκετά.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Τα άνω και κάτω άκρα του μωρού σας γίνονται σιγά σιγά εμφανή. Τα άνω άκρα του είναι πιο μεγάλα από τα κάτω. Το έμβρυο συνεχίζει την ανάπτυξη του. Η συνεχιζόμενη διαδικασία ανάπτυξης των οργάνων του εμβρύου λέγεται οργανογένεση. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 19-26 χιλιοστών.

• 12η Εβδομάδα Κύησης (78η έως 84η Ημέρα)

12η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Μπαίνοντας στη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης, ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται πλέον σημαντικά. Οι ναυτίες υποχωρούν και η όρεξη σας επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα. Σιγουρευτείτε ότι οποιοδήποτε κρέας καταναλώνετε είναι πολύ καλά μαγειρεμένο για να μειώσει οποιαδήποτε πιθανότητα τοξοπλάσμωσης. Συμβουλή: Καταναλώνετε επίσης 8 - 10 ποτήρια νερό ημερησίως για να αποφευχθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι κυστίτιδες.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας αυξάνεται σε μήκος γρηγορότερα. Το μήκος του έχει φτάσει πλέον τα 5,2 εκατοστά και το βάρος του τα 8 γραμμάρια. Τα βλέφαρα είναι κλειστά πάνω από τα μάτια που αναπτύσσονται. Τα οστά αρχίζουν να μεγαλώνουν και να είναι μαλακά. Αργότερα θα σκληρύνουν

• 13η Εβδομάδα Κύησης (85η έως 91η Ημέρα)

13η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Βρίσκεστε πια στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Οι ναυτίες και η κούραση ανήκουν στο παρελθόν. Η μήτρα σας γίνεται μεγαλύτερη και αρχίζει να εξέχει από τη λεκάνη.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Ο πλακούντας είναι πλέον διαμορφωμένος. Ο ομφάλιος λώρος που μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο είναι καλά σχηματισμένος και το μωρό σας καταπίνει και απορροφά αμνιακό υγρό. Το μήκος του μωρού σας φτάνει τα 7 εκατοστά και το βάρος του τα 30 γραμμάρια.

• 14η Εβδομάδα Κύησης (92η έως 98η Ημέρα)

14η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις δηλαδή αιματοκρίτη για τον έλεγχο της αναιμίας, το σάκχαρο νηστείας και τη γενική εξέταση ούρων για την ανίχνευση κάποιας διαταραχής των νεφρών ή ουρολοίμωξης. Εάν είστε πάνω από 35 ετών, πλησιάζει η χρονική στιγμή για την αμνιοπαρακέντηση. Η αμνιοπαρακέντηση παρέχει γενετικές πληροφορίες για το έμβρυο όπως και πληροφορίες για την υγεία του και το πώς αναπτύσσεται, μέσω της αφαίρεσης ενός μικρού δείγματος αμνιακού υγρού. Είναι πιθανό να πιάνετε τη μήτρα σας, πάνω ακριβώς από την ηβική σας σύμφυση και μπορεί να εμφανίσετε μία μαύρη γραμμή στην περιοχή της κοιλιάς. Συμβουλή: Κάντε τη υπερηχογραφική εξέταση αυχενικής διαφάνειας σε περίπτωση που δεν την έχετε κάνει ήδη.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Συνεχίζεται η ανάπτυξη του μωρού σας και αρχίζουν να σχηματίζονται τα πτερύγια των αυτιών. Τα έντερα του βρίσκονται πλέον μέσα στην κοιλιά του. Το μωρό σας αποκτάει πολλά μαλλάκια στο κεφάλι, στα φρύδια και στο σώμα του. Το χνουδάκι αυτό ονομάζεται lanugo και συνήθως πέφτει πριν τη γέννηση. Λειτουργούν επίσης μερικοί μύες που επιτρέπουν στο μωράκι σας να πιάσει και να κάνει μορφασμούς.

• 15η Εβδομάδα Κύησης (99η έως 105η Ημέρα)

15η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Σιγά σιγά θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας γίνεται πιο σκούρο σε ορισμένες περιοχές όπως για παράδειγμα γύρω από τις θηλές, ή στο πρόσωπο. Τα σημάδια αυτά θα υποχωρήσουν μετά από την εγκυμοσύνη. Αν έχετε αποφασίσει με το γιατρό σας να προχωρήσετε σε αμνιοπαρακέντηση, αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος. Συμβουλή: Θυμηθείτε να καταναλώνετε αρκετά υγρά, ιδιαίτερα αν είστε έγκυος τους Καλοκαιρινούς μήνες.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Συνεχίζεται η γρήγορη ανάπτυξη του μωρού σας, το προσωπάκι του έχει αρχίσει να σχηματίζεται και το κεφάλι είναι πλέον αναλογικά ίσο με το μισό του μεγέθους. Το μήκος του φτάνει πια τα 8,7 εκατοστά και το βάρος του τα 45 γραμμάρια.

• 16η Εβδομάδα Κύησης (106η Ημέρα έως 112η Ημέρα)

16η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Μέχρι τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας είναι πιθανό να έχετε πάρει 2 έως 5 κιλά. Η μήτρα μεγαλώνει γρήγορα και υπάρχει πιθανότητα να αισθάνεστε πόνους στην κοιλιά εξαιτίας των συνδέσμων που πυκνώνουν και τεντώνονται. Εάν δεν έχετε νιώσει ακόμα τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα αισθανθείτε μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Η μήτρα σας φθάνει περίπου στο μέσο της απόστασης από την ηβική σύμφυση έως τον ομφαλό. Όσο περνάει ο καιρός μειώνεται κι άλλο η πιθανότητα αποβολής Συμβουλή: Σε περίπτωση που ανεβάσετε πυρετό, κάνετε εμετούς ή έχετε ισχυρές οσφυαλγίες ή εκκρίσεις από τον κόλπο ή δείτε περισσότερες από 4-5 συσπάσεις της μήτρας σε διάστημα μίας ώρας επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα ιατρό σας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Αρχίζει μία περίοδος γρήγορης ανάπτυξης του μωρού σας. Ολοκληρώνεται ο σχηματισμός των έξω γεννητικών οργάνων. Μερικά από τα πιο λειτουργικά συστήματα του σώματός του λειτουργούν κανονικά, συμπεριλαμβανομένων του κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος. Το μήκος του μωρού σας είναι περίπου 10 εκατοστά και το βάρος του 80 γραμμάρια.

• 17η Εβδομάδα Κύησης (113η έως 119η Ημέρα)

17η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Η κοιλίτσα σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει και να αλλάζει το κέντρο βάρους σας. Μπορεί να νιώθετε τα πόδια σας σχετικά ασταθή, γι’ αυτό το λόγο αποφύγετε να φοράτε τακούνια μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης σας. Η ξηρότητα γίνεται πιο έντονη, ειδικότερα στα μάτια. Σε περίπτωση που φοράτε φακούς επαφής καλό θα ήταν να τους αντικαταστήσετε προσωρινά με τα γυαλιά σας. Ενδέχεται να δημιουργηθούν στο πρόσωπο -ιδιαίτερα στο μέτωπο, τη μύτη, το στόμα και το σαγόνι- μικρές καφέ κηλίδες. Συχνά είναι αρκετές και σχηματίζουν μια μάσκα. Πρόκειται για το χλόασμα της εγκυμοσύνης, το οποίο συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Είναι πιθανό να πιάνετε τη μήτρα σας, πάνω ακριβώς από την ηβική σας σύμφυση. Πλησιάζει επίσης η χρονική στιγμή για το Alpha Test (Τριπλό Test). Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει επίσης να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις δηλαδή αιματοκρίτη για τον έλεγχο της αναιμίας, το σάκχαρο νηστείας και η γενική εξέταση ούρων για την ανίχνευση κάποιας διαταραχής των νεφρών ή ουρολοίμωξης. Συμβουλή: Προσπαθήστε να κοιμάστε στο αριστερό πλάι του σώματός σας για να αιματώνεται καλύτερα η μήτρα με το έμβρυο.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης το μωρό σας έχει πλέον αναπτύξει τα πιο πολλά από τα αντανακλαστικά του και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Το μωρό σας και ο πλακούντας έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Από αυτό το σημείο ξεκινάει να αναπτύσσει το λίπος κάτω από το δέρμα του και μπορεί να ακούσει τους θορύβους από τον έξω κόσμο. Το μήκος του φτάνει τα 12 εκατοστά και το βάρος του τα 110 γραμμάρια.

• 18η Εβδομάδα Κύησης (120η έως 126η Ημέρα)

18η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Το στήθος σας μεγαλώνει και μάλλον ήρθε ο καιρός να αγοράσετε έναν καινούργιο στηθόδεσμο. Σε περίπτωση που νιώσετε κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, τότε επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα ιατρό σας. Συμβουλή: Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Τα γεννητικά του όργανα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και είστε πια σε θέση να μάθετε το φύλο του μωρού σας. Το μήκος του φτάνει τα 13 εκατοστά και το βάρος του τα 155 γραμμάρια.

• 19η Εβδομάδα Κύησης (127η Ημέρα έως 133η Ημέρα)

19η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Το έμβρυο σας, έχει μεγαλώσει μέσα στην κοιλιά σας και το κεφάλι του πιθανότατα φτάνει τον ομφαλό σας. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αναταραχές στην κοιλιά σας εξαιτίας του τεντώματος των μυών και των συνδέσμων που την υποστηρίζουν. Η θερμοκρασία σας πιθανά θα είναι λίγο αυξημένη, λόγω της αυξημένης ροής του αίματος.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Συνεχίζεται η ανάπτυξη του μωρού σας. Τα αιμοποιητικά κύτταρα του εμβρύου αναλαμβάνουν από το ήπαρ, το ρόλο τους στην παραγωγή του αίματος Εάν το μωρό σας είναι κοριτσάκι, οι ωοθήκες της έχουν ήδη δικά τους ωάρια. Το μωρό σας έχει φτάσει τα 14 εκατοστά και το βάρος του τα 200 γραμμάρια.

• 20η Εβδομάδα Κύησης (134η Ημέρα έως 141η Ημέρα)

20η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Έχετε ήδη φτάσει στη μέση της εγκυμοσύνης σας. Μπορεί να παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή σας, αυτό είναι φυσιολογικό καθώς το έμβρυο πιέζει το διάφραγμα και έμμεσα τους πνεύμονές σας. Η κορυφή της μήτρας σας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον ομφαλό σας. Συμβουλή: Σιγουρευτείτε ότι παίρνετε αρκετό σίδηρο είτε μέσω της διατροφής σας είτε μέσω συμπληρωμάτων. Το μωρό σας χρειάζεται το σίδηρο για να σχηματίσει τα ερυθρά του αιμοσφαίρια. Προσοχή όμως… Μην πάρετε συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Σιγά σιγά αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του μωρού σας. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας αντιλαμβάνεται διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα όπως ήχους, φως, κινήσεις. Τώρα πια κινείται αλλά τα οστά είναι πολύ μαλακά ακόμη ώστε να το αισθανθείτε. Τα αυτιά του αρχίζουν να διακρίνονται στα πλάγια της κεφαλής και προεξέχουν. Μια κολλώδης λευκή ουσία αποκαλουμένη σμήγμα, καλύπτει ολόκληρο το σώμα του μωρού σας με σκοπό να το προστατέψει καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στο αμνιακό υγρό. Η χοληδόχος κύστη παράγει χολή, η οποία χρειάζεται στη διαδικασία της πέψης

• 21η Εβδομάδα Κύησης (141η έως 147η Ημέρα)

21η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Ήρθε η ώρα για το υπερηχογράφημα Β Επιπέδου. Κύριος σκοπός του είναι ο λεπτομερής έλεγχος της εμβρυικής ανατομίας. Από αυτή την εβδομάδα και μετά, η μήτρα σας μεγαλώνει προς τα πάνω, κατά 1 εκατοστό ανά εβδομάδα. Μπορείτε να αισθανθείτε το μωρό σας έντονα. Οι αρθρώσεις στα δάχτυλα των χεριών και ποδιών σας χαλαρώνουν λόγω των επιδράσεων των ορμονών της εγκυμοσύνης. Μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους σας. Πιείτε άφθονο νερό, ξαπλώστε και βάλτε τα πόδια σας επάνω σε ένα μαξιλάρι. Συμβουλή: Προσπαθήστε να διατηρήσετε χαμηλή τη θερμοκρασία του σώματός σας. Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια και τις σάουνες.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Η ανάπτυξη του μωρού σας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται αλλά η καρδιά του γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, χτυπώντας πολύ πιο γρήγορα και δυνατά από τη δική σας. Τα δόντια του αρχίζουν να σχηματίζονται κάτω από τα ούλα, αναπτύσσεται η τριχοφυΐα του σώματος, των φρυδιών, των βλεφάρων και των νυχιών του.

• 22η Εβδομάδα Κύησης (148η έως 154η Ημέρα)

22η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Η γυμναστική και το περπάτημα βοηθούν στο να σας διατηρούν κομψή και κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία του τοκετού. Πιθανά να παρατηρήσετε αυξημένη όρεξη για φαγητό και γλυκό και το βάρος σας να αρχίσει να αυξάνεται, γι’ αυτό το λόγο προσέξτε τη μέση και την πλάτη σας. Συμβουλή: Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών ώστε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Οι αναπνευστικές κινήσεις του μωρού σας αρχίζουν να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και οι κινήσεις του να γίνονται δυνατότερες τόσο που είναι πιθανό να μπορείτε να τις εντοπίσετε στην κοιλιά σας. Ο εγκέφαλος του αρχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα. Τα χείλη και τα μάτια του μωρού σας γίνονται πιο ευδιάκριτα.

• 23η Εβδομάδα Κύησης (155η έως 161η Ημέρα)

23η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Μιας και έχετε περάσει ήδη τη μισή διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορείτε να σκέφτεστε τον τρόπο που επιθυμείτε να γεννήσετε. Ενδέχεται να έχετε μεταπτώσεις στη διάθεση σας. Μην ανησυχείτε όμως γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τα ούλα σας να πρήζονται και να ερεθίζονται εύκολα που έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή αιμορραγία, ειδικά όταν πλένετε τα δόντια σας. Μπορεί να έχετε ακόμα αυξημένη όρεξη για φαγητό αφού το μωράκι σας συνεχίζει να αναπτύσσεται γι αυτό το λόγο συνεχίστε να γυμνάζεστε και να προσέχετε τη διατροφή σας. Μπορείτε να νιώθετε πότε το μωράκι σας κοιμάται και πότε ξυπνάει ανάλογα με την κινητικότητα του. Συμβουλή: Μιλήστε στο μωρό σας για να αναγνωρίσει τη φωνή σας μόλις γεννηθεί.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Τα κοκκαλάκια του αυτιού του μωρού σας έχουν αρχίσει να σκληραίνουν κάτι που σημαίνει ότι τώρα πια μπορεί να σας ακούσει, είναι πιο ζωηρό και κλωτσάει πιο έντονα. Αρχίζουν να μεγαλώνουν πραγματικά μαλλιά και νύχια στα πόδια του μωρού σας, να αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς οι έλικες του εγκεφάλου. Εάν το μωρό σας είναι αγοράκι, αρχίζει η κάθοδος των όρχεων από την κοιλιά που δημιουργούνται στο όσχεο. Μπορεί πλέον να ουρεί και να πίνει αμνιακό υγρό, το οποίο ανανεώνεται κάθε 3 ώρες. Ξεκινάει επίσης να κοιμάται και να ξυπνάει.

• 24η Εβδομάδα Κύησης (162η έως 168η Ημέρα)

24η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Μπορεί να εμφανιστούν οι πρώτες ραγάδες στην κοιλιά, στη μέση, στους γλουτούς και στο στήθος σας. Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση του σώματος σας και στη συνέχεια να απλώνετε κάποιο ειδικό προϊόν ενισχύοντας την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Ενδέχεται να έχετε πόνο στην κοιλιά σας επειδή τεντώνουν οι σύνδεσμοι που τη στηρίζουν ή να έχετε κνησμό στο δέρμα σας εξαιτίας της ξηρότητας. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο και στη συνέχεια ελαφρύ μασάζ με κρέμα που μπορεί να σας καταπραΰνει. Εάν οι πόνοι συνεχιστούν, επικοινωνήστε με το θεράποντα ιατρό σας. Εάν πάσχετε από καούρες, αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων τροφών και καφέ. Προσπαθήστε επίσης να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, μασώντας πάντα καλά την τροφή σας. Βοηθήστε τον οργανισμό σας να επεξεργαστεί καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του καταναλώνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως. Μπορείτε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με το σύντροφό σας, εκτός αν ο θεράπων ιατρός σας, σας συνέστησε το αντίθετο. Η κορυφή της μήτρας σας έχει φτάσει πάνω από τον ομφαλό σας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα να είναι υπερκινητικό δεδομένου ότι έχει ακόμα αρκετό χώρο για να κινηθεί όπως επίσης συνεχίζει να παίρνει βάρος γρήγορα δεδομένου ότι αναπτύσσει τους μύες του, τα οστά, τα όργανα και τους ιστούς του. Σχηματίζονται το μηκώνιο και τα πρώτα κόπρανα του. Το σμήγμα που έχει δημιουργηθεί, προστατεύει το δέρμα του μωρού σας από το αμνιακό υγρό. Ο εγκέφαλός του μωρού σας και ο γευστικός του κάλυκας συνεχίζουν να αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Το μωρό σας μπορεί να ακούσει τον χτύπο της καρδιάς σας και τους ήχους από το στομάχι σας και ξεκινάει να πιπιλάει τα δάχτυλα του.

• 25η Εβδομάδα Κύησης (163η έως 175η Ημέρα)

25η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Πλησιάζει η χρονική στιγμή που θα πρέπει να κάνετε τη δοκιμασία σακχάρου. Παρατηρείτε καθημερινά αλλαγές στο σώμα σας. Οι ορμόνες σας συνεχώς αλλάζουν και αυτό έχει ως συνέπεια τις ψυχολογικές μεταπτώσεις. Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει αρκετά. Τα μαλλιά και τα νύχια σας μακραίνουν γρηγορότερα. Μπορεί να παρατηρήσετε επίσης αυξημένη τριχοφυΐα και σε άλλα σημεία του σώματός σας. Συμβουλή: Ενδέχεται να μην μπορείτε να κοιμηθείτε καλά. Προσπαθήστε να κοιμόσαστε στο πλάι και όχι μπρούμυτα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Τα ρουθούνια του μωρού σας έχουν αρχίσει να ανοίγουν παρόλο που οι πνεύμονες δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους, τα οστά του στερεοποιούνται, δυναμώνουν, και το μωρό κλωτσάει. Ενδέχεται να γυρίσει ανάποδα αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσει όμως να περιστρέφεται μέχρι την 31η εβδομάδα. Έχει ακόμα περισσότερα μαλλάκια και είναι σχεδόν πλήρως σχηματισμένο. Μοιάζει πια σαν μία ανθρώπινη μινιατούρα Μπορεί πλέον να αναγνωρίζει και τη φωνή του μπαμπά.

• 26η Εβδομάδα Κύησης (176η έως 182η Ημέρα)

26η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Μπορεί να παρατηρήσετε μία αύξηση της πίεσης του αίματος σας. Εάν έχετε πρησμένα πόδια, κάντε ελαφρύ μασάζ και μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα. Συνεχίστε να γυμνάζεστε και να τρέφεστε σωστά. Το έμβρυο αναπτύσσεται και θα χρειαστεί δύναμη κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας μεγαλώνει, γίνεται δυνατότερο και αναπτύσσει τα αντανακλαστικά του. Η ανταπόκριση του μωρού σας στους ήχους, βελτιώνεται σταθερά μέχρι την ολοκλήρωση του σχηματισμού των ακουστικών νεύρων. Η καρδιά του χτυπάει δυνατά, το δέρμα του γίνεται πιο παχύ και σφιχτό και για πρώτη φορά ανοίγουν τα μάτια του. Το μωρό σας έχει φτάσει περίπου τα 35 εκατοστά.

• 27η Εβδομάδα Κύησης (183η έως 189η Ημέρα)

27η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Μπήκατε στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ήρθε η ώρα να κάνετε την καμπύλη ζαχάρου. Η καμπύλη ζαχάρου μπορεί να διαγνώσει διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης κύησης είναι προσωρινός διαβήτης που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό οι τιμές του ζαχάρου επιστρέφουν στις φυσιολογικές τιμές. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε έκκριση υγρών από τον κόλπο, τότε επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα ιατρό σας. Ενδέχεται να έχετε κράμπες στα πόδια ειδικότερα τη νύχτα. Μπορεί να έχετε αιμορροΐδες και κιρσούς στα πόδια, τα οποία όπως θα υποχωρήσουν μετά τον τοκετό. Οι κράμπες στα πόδια ενδέχεται να γίνουν πιο έντονες όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Συμβουλή: Ξεκινήσετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας μεγαλώνει και αρχίζει να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο μέσα στη μήτρα. Οι κινήσεις του διακρίνονται από έξω. Μπορεί και ανοιγοκλείνει τα μάτια του και συνεχίζει να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του. Αρχίζει να περιβάλλει τις κυψελίδες μία ουσία, ο επιφανειοδραστικός παράγοντας που βοηθάει το μωρό σας να αναπνεύσει μετά τον τοκετό. Το μωρό σας είναι περίπου 37 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 900 γραμμάρια.

• 28η Εβδομάδα Κύησης (190η έως 196η Ημέρα)

28η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Μπορείτε να κάνετε το υπερηχογράφημα Doppler. Το υπερηχογράφημα Doppler (triplex μελέτη ροής των αγγείων) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της υγιούς κατάστασης του μωρού σας και συνδυάζεται πάντα με τις μετρήσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη σωστή ανάπτυξη του. Αυτές είναι: η μέτρηση των βασικών ανατομικών μεγεθών, η μέτρηση του αμνιακού υγρού, ο έλεγχος του πλακούντα, της κινητικότητας του εμβρύου, της καρδιακής λειτουργίας και της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των συστημάτων και οργάνων του. Ενδέχεται να παρατηρήσετε συσπάσεις της μήτρας ή πόνους στη μέση που μοιάζουν με της περιόδου. Εάν είναι περισσότερες από 4-5 την ώρα, επικοινωνήστε άμεσα με το θεράποντα ιατρό σας. Η επισκέψεις στο θεράποντα ιατρό σας γίνονται περίπου κάθε δυο εβδομάδες προκειμένου να ελεγχθούν η μήτρα και η αρτηριακή σας πίεση καθώς επίσης και η ανάπτυξη του μωρού σας. Κάνετε συχνά εξετάσεις αίματος. Είναι αναγκαίες για να επιβεβαιώσετε ότι το μωρό σας είναι υγιές. Είναι πιθανό το βάρος σας να αυξηθεί κατά πέντε κιλά αυτή την περίοδο. Συμβουλή: Συνεχίστε να τρέφεστε σωστά… Επικοινωνήστε με το θεράποντα ιατρό σας, σε περίπτωση που ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερες βιταμίνες.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας συνεχίζει την ανάπτυξη του και να παίρνει βάρος σε λίπος και μύες. Η ακοή του συνεχίζει να αναπτύσσεται και το μωρό σας ακούει τους εξωτερικούς ήχους. Ποια μουσική του αρέσει περισσότερο; Τα έμβρυα που γεννιούνται πρόωρα αυτή την χρονική στιγμή, έχουν μικρές πιθανότητες επιβίωσης.

• 29η Εβδομάδα Κύησης (197η έως 203η Ημέρα)

29η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Είναι πιθανόν να αρχίσουν οι συσπάσεις. Η μήτρα σας σκληραίνει για μία στιγμή και μετά επιστρέφει στην κανονική της κατάσταση. Αρχίζετε και παίρνετε όλο και περισσότερο βάρος το οποίο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του μωρού σας. Νιώθετε το σώμα σας αρκετά κουρασμένο και βαρύ. Το στήθος σας μεγαλώνει και μπορεί να αρχίσει να εκκρίνει πύαρ (πρωτόγαλα). Συμβουλή: Ενυδατώνετε συχνά την κοιλιά σας, για να εμποδίσετε όσο είναι δυνατόν τη δημιουργία ραγάδων. Καθίστε οκλαδόν προκειμένου να ενισχύσετε το άνοιγμα της λεκάνης σας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Συνεχίζει να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του μωρού σας και το κεφάλι του μεγαλώνει, αναπτύσσονται οι βλεφαρίδες και τα όργανα του σιγά σιγά ολοκληρώνουν την ανάπτυξη τους. Τα μάτια του εμβρύου ανοίγουν και το έμβρυο είναι ικανό να αισθανθεί αλλαγές του φωτός. Κινείται περίπου 10 φορές μέσα σε μία εβδομάδα Το βάρος του φτάνει περίπου το 1 κιλό. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού το μωρό σας είναι ικανό να ζήσει.

• 30η Εβδομάδα Κύησης (204η έως 210η Ημέρα)

30η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Συνεχίζετε να παίρνετε βάρος. Η συγκέντρωση βάρους στην κοιλιά σας, σας προκαλεί μετατόπιση του κέντρου βάρους σας. Η μέση σας επιβαρύνεται από το αυξανόμενο βάρος. Χρησιμοποιήστε όταν ξεκουράζεστε, ένα μαξιλάρι στη μέση της σπονδυλικής στήλης και ένα μεγαλύτερο πίσω από τα γόνατα. Θα σας ανακουφίσει περισσότερο… Η μήτρα πιέζει την κύστη σας και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κυστίτιδας. Πίνετε αρκετό νερό και χρησιμοποιήστε βαμβακερά εσώρουχα. Συνεχίστε τη σωστή διατροφή και την ελαφριά άσκηση. Θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και την ανάπτυξη του μωρού σας. Συμβουλή: Το πιθανότερο είναι ότι έχτε δυσκολίες στον ύπνο σας. Ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσετε για ύπνο σίγουρα θα σας χαλαρώσει.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο στον αμνιακό σάκο. Παίρνει γρήγορα βάρος, παχαίνει και το δέρμα του έχει λιγότερες πτυχές. Οι πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα είναι σχεδόν έτοιμα. Γυρίζει τακτικά και μπορεί να παίρνει θέση είτε με το κεφάλι κάτω είτε ανάποδα, αντιλαμβάνεται τις αλλαγές του φωτός. Αρχίζει να χάνει το χνουδάκι (lanugo) που είχε στο σώμα του.

• 31η Εβδομάδα Κύησης (211η έως 217η Ημέρα)

31η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Συζητήστε με το θεράποντα ιατρό σας για τις λεπτομέρειες του τοκετού όπως για παράδειγμα αν επιθυμείτε επισκληρίδιο αναισθησία. Συνεχίζετε να παίρνετε βάρος. Η κύστη σας πιέζεται περισσότερο και η συχνοουρία γίνεται εντονότερη. Μπορεί να έχετε κατακράτηση υγρών και να πρήζονται τα πόδια σας. Ενδέχεται να αισθάνεστε δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή... υπομονή μέχρι το μωρό σας να κατέβει προς τη λεκάνη σας. Το στήθος σας μεγαλώνει κι άλλο. Αγοράστε ένα στηθόδεσμο τουλάχιστον ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε σήμερα. Ενδέχεται να έχετε διαστολές και συστολές στη μήτρα σας, η οποίες διαρκούν περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται καλά με τα επί μέρους τμήματά του να σχηματίζονται. Οι κλωτσιές του είναι ολοένα και πιο δυνατές αλλά οι κινήσεις του γίνονται σπανιότερες εξαιτίας της έλλειψης χώρου μέσα στον αμνιακό σάκο. Τα όργανα του μωρού σας συνεχίζουν να ωριμάζουν και δημιουργείται ένα στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα του. Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 1.500 γραμμάρια.

• 32η Εβδομάδα Κύησης (218η έως 224η Ημέρα)

32η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Η στιγμή της γέννησης του μωρού σας πλησιάζει! Ξεκινήστε να ετοιμάζετε τη βαλίτσα σας για το μαιευτήριο. Αγοράστε επιθέματα για το στήθος σας και ένα καλό στηθόδεσμο. Το βάρος σας θα αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Η μήτρα σας πιέζει το διάφραγμα σας με αποτέλεσμα να νιώθετε δυσφορία. Συμβουλή: Προσπαθήστε να τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα προκειμένου να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία στο στομάχι σας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας συνήθως είναι με το κεφάλι κάτω σε αυτό το στάδιο. Μην πανικοβάλλεστε όμως σε περίπτωση που δεν είναι, υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για να το κάνει… Στα άρρενα έμβρυα οι όρχεις κατεβαίνουν από την κοιλιά όπου σχηματίζονται, προς το όσχεο και αρχίζει να αναπτύσσει την αίσθηση της γεύσης. Τα μαλλιά του και τα νύχια των ποδιών του συνεχίζουν να μακραίνουν. Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο, κάνει κινήσεις όπως ένα νεογέννητο. Πιπιλάει τον αντίχειρα του, πιάνει τα πόδια του… Τα έμβρυα που έχουν βάρος όταν γεννιούνται από 1.500 μέχρι 2.000 γραμμάρια παρουσιάζουν προβλήματα προωρότητας αλλά έχουν πολύ καλά ποσοστά επιβίωσης.

• 33η Εβδομάδα Κύησης (225η έως 231η Ημέρα)

33η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Είναι καιρός να παρακολουθήσετε την κινητικότητα του μωρού σας. Είναι πιθανό να παρατηρήσετε τα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο και τους αστράγαλους σας πρησμένους.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Μπορεί να έχει λόξυγκα, να κλαίει, να γεύεται το αλμυρό και γλυκό και να ανταποκρίνεται στο φως και τον ήχο. Ο εγκέφαλος του και το νευρικό σύστημα αναπτύσσονται και καθοδηγούν τις σωματικές λειτουργίες. Ο όγκος του αμνιακού υγρού του μωρού σας αρχίζει να μειώνεται. Τα οστά του γίνονται πιο δυνατά, τα άκρα γίνονται πιο χοντρά και το δέρμα του παίρνει ένα ροδαλό χρώμα.

• 34η Εβδομάδα Κύησης (232η έως 238η Ημέρα)

34η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Εάν έχετε δίδυμη κύηση ενδέχεται να ήρθε η ώρα του τοκετού. Μη σας ανησυχεί ένας πρόωρος τοκετός. Τα μωρά που γεννιούνται από αυτή την εβδομάδα και αργότερα είναι υγιή. Ο πλακούντας συνεχίζει να μεγαλώνει. Υπάρχουν περίπου 800ml αμνιακού υγρού, ένα ποσό το οποίο αρχίζει να μειώνεται. Είναι πιθανό να αρχίσατε να παρατηρείτε μια αίσθηση μουδιάσματος στην λεκάνη σας από την πίεση που ασκεί το μωρό σας. Συμβουλή: Καταναλώνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Η ανάπτυξη των πνευμόνων έχει ολοκληρωθεί. Τα νύχια στα άνω άκρα του μεγαλώνουν. Το μωρό σας καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη μήτρα σας. και το βάρος του είναι περίπου 2,2 κιλά.

• 35η Εβδομάδα Κύησης (239η έως 245η Ημέρα)

35η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Αντισώματα από εσάς εναντίον διαφόρων ασθενειών, αρχίζουν να κυκλοφορούν μέσω του πλακούντα στο μωρό σας. Επισκεφτείτε το θεράποντα ιατρό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και προετοιμαστείτε για τον τοκετό.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το χνούδι (laguno) έχει σχεδόν εξαφανιστεί και το μωρό σας έχει αναπτυχθεί. Το μωρό σας δεν κινείται τόσο έντονα, αφού δεν έχει πολύ χώρο ελεύθερο μέσα στη μήτρα σας και αρχίζει να αναπτύσσει ωράρια ύπνου.

• 36η Εβδομάδα Κύησης (246η έως 252η Ημέρα)

36η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις ρουτίνας όπως σας συστήνει ο θεράπων ιατρός σας. Προετοιμαστείτε για τη γέννηση του μωρού σας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας έχει πάρει θέση στο κάτω μέρος της μήτρας, με το κεφαλάκι του προς τα κάτω… είναι πλέον έτοιμο να γεννηθεί. Το δέρμα του είναι ροδαλό και μαλακό.

• 37η Εβδομάδα Κύησης (253η έως 259η Ημέρα)

37η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Οι επόμενες ημέρες είναι ένα παιχνίδι αναμονής. Προσπαθήστε να απολαύσετε τη περίοδο αυτή πριν γεννηθεί το μωρό σας, να τρώτε καλά και να ξεκουράζεστε. Είναι πιθανό να έχετε αυξημένες κολπικές εκκρίσεις και να ζεσταίνεστε πολύ σε αυτό το προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης. Συμβουλή: Εάν θέλετε να δροσιστείτε, ρίξτε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας. Θυμηθείτε να πίνετε πολύ νερό δεδομένου ότι ο ιδρώτας θα σας αφυδατώσει γρήγορα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας θεωρείται «πλήρως ημερών»! Θυμηθείτε πως μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

• 38η Εβδομάδα Κύησης (260η έως 266η Ημέρα)

38η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Σε λίγες ημέρες θα κρατάτε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας. Προετοιμαστείτε για τον τοκετό και για όσα θα χρειαστείτε αφότου επιστρέψετε στο σπίτι σας. Ελέγξτε ξανά τα πράγματα που χρειάζεστε και επιλέξτε από τώρα τα ρούχα που θέλετε να φοράτε εσείς και το μωρό σας αφότου φύγετε από το μαιευτήριο.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Οι πνεύμονες του μωρού σας είναι ώριμοι και έχει εγκατασταθεί στη λεκάνη σας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται εμπέδωση. Το πιθανότερο είναι πια να έχει πάρει την τελική του θέση (κεφαλική προβολή). Δεν αποκλείεται όμως να έρχεται ανάποδα, με τα πόδια (ισχιακή προβολή). Η νέα του θέση δεν το εμποδίζει από το να χτυπάει και να κλωτσάει.

• 39η Εβδομάδα Κύησης (267η έως 273η Ημέρα)

39η Εβδομάδα Κύησης

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Παρά το ότι θα έχετε μεγαλύτερη τάση ούρησης, συνεχίστε τους περιπάτους!

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας συνεχίζει να κατεβαίνει προς τον τράχηλο.

• 40η Εβδομάδα Κύησης (274η έως 280η Ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς;

Το βάρος του αρχικού ωαρίου που γονιμοποιήθηκε, έχει αυξηθεί κατά έξι δισεκατομμύρια φορές. Έφτασε η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού. Πέρασαν 280 ημέρες από την αρχή της τελευταίας περιόδου. Αρχίζουν οι συσπάσεις του τοκετού (ωδίνες)… Είναι πιο συχνές και κρατούν περισσότερο..

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό σας γεννήθηκε… Όλα ήταν μία υπέροχη και μοναδική εμπειρία… Να σας ζήσει!!!

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr