•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 14 C
    Αθήνα
Γονείς - Μαμά

Με τα παιδιά χρειάζεται ψυχραιμία!

( λέξεις)
Με τα παιδιά χρειάζεται ψυχραιμία!

Μια άσχημη μέρα στην δουλειά σε συνδυασμό με την άσχημη διάθεση του μικρού σας μπορεί να σας βγάλει εκτός ορίων μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Παράλληλα, ακόμα και αν έχετε την καλύτερη διάθεση, μια άσχημη συμπεριφορά από το μικρό σας είναι αρκετή για να σας επηρεάσει και να σας προκαλέσει ένταση, πράγμα εξίσου φυσιολογικό.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να προχωρήσετε από τέτοιου είδους περιστατικά, αφού πρώτα ζητήσετε συγγνώμη από το παιδί, αφού όχι μόνο θα αισθανθείτε καλύτερα αλλά θα μάθει και από πρώτο χέρι ότι μερικές φορές ξεπερνάμε τα όρια αλλά έπειτα οφείλουμε να επανορθώσουμε. Μερικές στρατηγικές που θα σας βοηθούσαν να αποτρέψετε τέτοια περιστατικά από το να συμβούν είναι οι εξής:

Ψυχραιμία VS ορίων

Συχνά δεν είναι η γκρίνια του παιδιού, που θα σας βγάλει εκτός ορίων αλλά ο συνδυασμός αυτού και άλλων υποχρεώσεων που πρέπει να πραγματοποιήσετε. Αυτά μπορεί να είναι οι προθεσμίες στην εργασία σας, οι εξωτερικές δουλειές, μια παρεξήγηση με ένα φιλικό πρόσωπο, που θέλετε να λύσετε αλλά δεν μπορείτε και άλλα πολλά.

Είναι σημαντικό να βρείτε τι είναι αυτό που πυροδοτεί την ανησυχία σας και να το θέσετε σε προτεραιότητα. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε θα ήταν καλό να αναβάλλετε οποιαδήποτε υποχρέωση που δεν σας πιέζει για λίγο αργότερα, αφήνοντας στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να αποφορτιστείτε.

Διαλέξτε τις «μάχες» σας

Ο ορισμός των ορίων γίνεται για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού αλλά και για να το βοηθήσετε να μάθει πώς να ελέγχει τις παρορμήσεις, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να λέτε όχι σε όλα.

Αποφασίστε ποιοι κανόνες είναι πιο σημαντικοί και μείνετε συνεπείς μόνο για αυτούς. Για όλα τα υπόλοιπα δοκιμάστε να συζητήσετε με το μικρό σας και να κάνετε αυτό που λειτουργεί καλύτερα και για εκείνο αλλά και για εσάς.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Εάν νιώσετε ότι είστε έτοιμοι να χάσετε την ψυχραιμία σας, θα ήταν καλό να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες σε ένα χώρο όπου θα βρίσκεστε μόνοι σας. Πιείτε λίγο νερό ή ένα ζεστό ρόφημα που απολαμβάνετε ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποφορτιστεί και να ηρεμήσετε.

Αφιερώστε μερικές στιγμές στον εαυτό σας και κλείστε τα μάτια σας ή κοιτάξτε έξω από το παράθυρο. Μιλήστε με στοργή εκείνη την στιγμή στον εαυτό σας, καθώς την χρειάζεστε περισσότερο.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr