•   Σάββατο, 20 Απριλίου
  • 12 C
    Αθήνα
Βρέφος - Φροντίδα

Το πρώτο μπάνιο του μωρού μας! Τί προσέχουμε και πως θα γίνει ευχάριστο!

( λέξεις)
Το πρώτο μπάνιο του μωρού μας! Τί προσέχουμε και πως θα γίνει ευχάριστο!

Το πρώτο μπανάκι του μωρού σας και ήδη έχετε αρχίσει να αγχώνεστε και μόνο στην ιδέα!! Ντροπή..εδώ καταφέρατε να γεννήσατε το αγγελούδι σας και θα φοβηθείτε ένα μπανάκι? Τι στο καλό.. Ακόμη κι αν στο μαιευτήριο σας είχαν δείξει πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας, είναι σίγουρο πως όταν επιστρέψετε στο σπίτι και πρέπει να το κάνετε μόνη σας, θα νιώθετε τα χέρια σας να τρέμουν και θα έχετε ξεχάσει όλες τις «σωστές κινήσεις».

Τις πρώτες ημέρες η φροντίδα και ο καθαρισμός του μωρού περιορίζονται στο τοπικό πλύσιμο, κυρίως στα σημεία που λερώνονται περισσότερο, όπως τα χέρια, το πρόσωπο, ο λαιμός, η μασχάλη και η περιοχή των γεννητικών οργάνων, χρησιμοποιώντας μια υγρή, με χλιαρό νερό, πετσέτα ή βρεγμένο βαμβάκι.

newborn bath 1

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως για να κάνετε μπάνιο στο μωράκι σας θα πρέπει να έχει πέσει ο ομφάλιος λώρος. Το κομμάτι του ομφάλιου λώρου, που παραμένει προσκολλημένο στον ομφαλό του νεογέννητου μωρού θα πέσει από μόνο του μέσα στις πρώτες 10-20 μέρες της ζωής του. Μέλημά σας είναι να διατηρείτε το κομμάτι αυτό καθαρό ώστε να μην μολυνθεί. Αν σας είναι δύσκολο να κρατήσετε το μωρό σας γιατί ακόμα είναι μικρούλι και νιώθετε να σας γλιστράει, συνεχίστε όπως πριν, με το σφουγγάρι/πανάκι στην αλλαξιέρα. Μόλις νιώσετε έτοιμη ξεκινήστε!!

Τα πράγματα που θα χρειαστείτε και θα πρέπει να τα έχετε στη θέση που σας εξυπηρετούν είναι:

Ένα πλαστικό μπανάκι για μωρά. Ακόμα και αν διαθέτετε μπανιέρα στο σπίτι σας, δεν θα σας εξυπηρετήσει. Το μπανιερό είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος από ένα κανονικό μπάνιο. Αυτό θα σας εξυπηρετήσει στο πλύσιμο του μωρού σας ώστε να γίνεται με  μεγαλύτερη ασφάλεια. Το άλλο πλεονέκτημα είναι πως μπορείτε να το μεταφέρετε σ’ ένα άλλο δωμάτιο που θα έχει την ιδανική θερμοκρασία για το μωρό σας.(20-24 °C δωματίου)
Συμβουλή: Τοποθετήστε το στο ύψος που σας εξυπηρετεί ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε πολύ. Μια καλή επιλογή είναι επάνω σε ένα τραπέζι!

Η θερμοκρασία του νερού στο μπανιερό θα πρέπει να είναι μεταξύ 35-37°C. 
Συμβουλή:  Αν δεν έχετε θερμόμετρο, ελέγξτε το νερό είτε με τον αγκώνα σας είτε με τον καρπό σας.(όπως στο παρακάτω βίντεο) 

Να έχετε μια-δυο ζεστές πετσέτες, προσέξτε να είναι μαλακές και να μην αφήνουν χνούδι, μια καθαρή πάνα, κρέμα για τον ποπό, καθαρά ρούχα ή μπουρνούζι. Προαιρετικά κάποιο αφρόλουτρο για μωρά με ουδέτερο pH. Το λούσιμο με σαμπουάν είναι απαραίτητο μόνο μια δυο φορές την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες φορές αρκεί το νερό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικό σφουγγάρι για μωρά αλλά να το αλλάζετε συχνά γιατί θα είναι πηγή μικροβίων.(όπως ισχύει και για τους ενήλικες) Συμβουλή: Για τα νεογέννητα μωράκια που έχουν συναχάκι και μυξούλες, χρησιμοποιήστε ένα έξτρα φυσικό σφουγγάρι! Βρέξτε το, στραγγίστε το καλά και έπειτα σκουπίστε τη μυτούλα του. Θα δείτε πως βγαίνουν οι μυξούλες σαν να τις ψαρεύει!! Δοκιμάστε το!

newborn bath 2

Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός οικείου προσώπου για εσάς.Συμβουλή: Μοιραστείτε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή με τον σύντροφό σας. Θα σας βοηθήσει εξίσου στο «δεσμό» με το παιδί σας και θα τονώσει τα αισθήματα που τρέφετε ο ένας για τον άλλο!
Στην αρχή μπορείτε να πλύνετε το κεφαλάκι του μόνο, οπότε για να μην σας γλιστράει τυλίξτε το με μια πετσέτα. Θα είναι ζεστό το σώμα του, θα έχετε μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα μωρά πάντα κλαίνε όταν τα γυμνώνουμε. Σκουπίστε καλά το μωρό από τα νερά χωρίς να το τρίβετε, ταμποναριστά.
Έπειτα τοποθετείστε σιγά-σιγά το μωρό μέσα, κρατώντας σταθερό το κεφάλι και το λαιμό του με το χέρι σας. Να θυμάστε πως το ένα σας χέρι κρατά πάντα το μωρό και το άλλο είναι ελεύθερο. Ακόμα και μέσα στο μπανιερό δεν αφήνουμε το μωρό ποτέ! Τα μωρά μπορούν να πνιγούν σε λιγότερο από τρία εκατοστά νερό. 

newborn bath 3

Καθ’ όλη τη διάρκεια, μιλήστε στο μωράκι σας, τραγουδήστε του, είναι σημαντικό για εκείνο να σας νιώθει ήρεμη. Εξάλλου όταν ήταν ακόμη μέσα στην κοιλιά σας, η φωνή σας ήταν αυτή που το ηρεμούσε..

Τέλος  δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στις πτυχώσεις του δέρματος στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια. Να βάζετε προστατευτική κρέμα στον ποπό του και όπου το δέρμα κάνει πτυχώσεις. Τώρα, το μωρό σας μπορεί να απολαύσει την αγκαλιά σας καθαρό και μυρωδάτο.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr