•   Πέμπτη, 18 Απριλίου
  • 19 C
    Αθήνα
Γονείς - Μαμά

Αντιμετωπίζουμε τη ζήλεια μεταξύ των αδερφών!

( λέξεις)
Αντιμετωπίζουμε τη ζήλεια μεταξύ των αδερφών!

Αρχικά να σας πούμε ότι η ζήλεια μεταξύ των αδερφών θα λέγαμε ότι είναι κάτι το φυσιολογικό και σίγουρα αναμενόμενο. Οι γονείς δείχνουν εξοικειωμένοι με το γεγονός και συχνά αναφέρουν σε παρέες τα περιστατικά που συμβαίνουν στα δικά τους παιδιά. Από την άλλη, με την ανακοίνωση της 2ης εγκυμοσύνης, τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες δεν κρύβουν το άγχος τους για το πώς θα υποδεχτεί το πρώτο παιδάκι, το νέο μωρό στο σπίτι.

Η εμφάνιση της ζήλειας είναι κυρίως στη νηπιακή ηλικία κυρίως και συνήθως με τον ερχομό ενός καινούριου μωρού στην οικογένεια. Το παιδί ζηλεύει το νέο μωρό και καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ξανακερδίσει την κυρίαρχη θέση που είχε για τους γονείς τους. Ένα πολύ σύνηθες σύμπτωμα είναι η λεγόμενη “παλλινδρόμηση” δηλαδή βλέπουμε τα παιδιά να εκφράζουν συμπεριφορές προηγούμενης ηλικίας (πχ επανέρχονται στο μπιμπερό, ζητούν ξανά να θηλάσουν, ξαναχρειάζονται πάνα ή πιπίλα).

Φανερή και υπολανθάνουσα ζήλεια.

Κάποια παιδάκια δεν εκφράζουν ανοιχτά τη ζήλεια τους. Δεν θα γίνουν δηλαδή ποτέ επιθετικά με το νέο μωρό και θα δείχνουν ότι το αγαπούν και το προσέχουν. Με την πρώτη ευκαιρία όμως του κλέβουν το μπιμπερό ή διεκδικούν πολύ έντονα αγκαλιές ή κάποιο παιχνίδι. Άλλα πάλι, μην μπορώντας να εκφράσουν τη ζήλεια τους, το «σωματοποιούν». Σε αυτή την περίπτωση, ο γονιός πρέπει να τα βοηθήσει να εξωτερικεύσουν όσα νιώθουν εξηγώντας τη νέα κατάσταση και πως τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά.

Στην παρέα της Κωνσταντίνας και της Μυρτώς ήταν η Ελευθερία Μουστάκα, Κλινικός Ψυχολόγος που τους έδωσε υπέροχες και πολύ πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της ζήλειας ανάμεσα στα αδέρφια. Να για δείτε!

• Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Αντιμετωπίστε το κάθε σας παιδί ως ξεχωριστό άτομο με τη δική του προσωπικότητα!
• Αφιερώστε χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά και καλλιεργείστε τις μοναδικές του δεξιότητες.
• Φροντίστε να έχει κάθε παιδί το δικό του χώρο και τα δικά του παιχνίδια.
• Μην υποχρεώνετε το πρωτότοκο παιδί να «μεγαλώσει» απότομα.
• Θέστε σαφείς κανόνες αναφορικά με τις επιτρεπτές και μη επιτρεπτές συμπεριφορές στο σπίτι.
• Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει όλα όσα νιώθει και εξηγήστε του ότι είναι φυσιολογικό να θυμώνουμε ορισμένες φορές με τα αδέρφια μας.
• Στους τσακωμούς των παιδιών μην μπαίνετε στη μέση και μην παίρνετε το μέρος κανενός.
• Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε την αγάπη μεταξύ των παιδιών.

Δείτε όλη την εκπομπή εδώ!

spiti mou 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr