•   Σάββατο, 27 Απριλίου
  • 12 C
    Αθήνα
Γονείς - Υγεία

Επιλόχειος κατάθλιψη. Τί ρόλο παίζουν οι ορμόνες μας;

( λέξεις)
Επιλόχειος κατάθλιψη. Τί ρόλο παίζουν οι ορμόνες μας;

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο αφού εμφανίζεται σε μια από τις έξι γυναίκες κατά τη διάρκεια της λοχείας.

επιλοχιος κατάθλιψη 

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης η οποία μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες και λιγότερο συχνά τους άντρες μετά από τη γέννηση ενός παιδιού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει το 15% των γυναικών, ενώ μόνο μία στις τέσσερις περιπτώσεις διαγιγνώσκεται από τους ιατρούς και αντιμετωπίζεται.

Συχνά οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν την επιλόχεια θλίψη αντί της κατάθλιψης, η οποία είναι μια ήπιας μορφής διαταραχή της συμπεριφοράς η οποία βιώνεται από το 80% των γυναικών μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ώρες ή μερικές μέρες και περιλαμβάνουν κλάμα, εκνευρισμό, υποχονδρίασηυπνηλία, διαταραχές στη συγκέντρωση, απομόνωση και πονοκέφαλο. Η επιλόχεια θλίψη δεν σχετίζεται με την επιλόχεια κατάθλιψη ούτε με την επιλόχεια ψύχωση.

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορούν να συμβούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Παρακάτω παραθέτουμε τα συμπτώματα αυτά: 

  • Κακή διάθεση, συχνά κλάματα.
  • Έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε πρόσφεραν ευχαρίστηση.
  • Προβλήματα στον ύπνο και μείωση ύπνου REM.
  • Μείωση βάρους.
  • Μείωση ενεργητικότητας (ατονία).
  • Ανησυχία ή άγχος.
  • Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων.
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ.
  • Αισθήματα απόρριψης.
  • Σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζάλη.


Η αιτία
που θεωρείται υπεύθυνη για την επιλόχεια κατάθλιψη δεν έχει εντοπιστεί ακόμα! Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές ή από κάποια ψυχική ασθένεια πριν την εγκυμοσύνη. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ψυχικών νοσημάτων φαίνεται να αναπτύσσουν πιο εύκολα επιλόχεια κατάθλιψη. Διακοπή της εγκυμοσύνης (π.χ. αποβολή του εμβρύου, θνησιγένεια ή έκτρωση) αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης.

Οι περισσότεροι ειδικοί μέχρι τώρα ενοχοποιούσαν τις ορμονικές μεταβολές κατά την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που εκδηλώνουν επιλόχειο κατάθλιψη είχαν εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους συμπτώματα που συνδέονται με διαταραχές της ψυχικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα μια στις τρεις γυναίκες που είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη στην εφηβεία ή στην δεύτερη δεκαετία της ζωής τους εκδηλώνουν επιλόχειο κατάθλιψη όταν γίνονται μητέρες. Αντίθετα στις γυναίκες που δεν έχουν εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα ψυχικής διαταραχής ο κίνδυνος εκδήλωσης επιλόχειας κατάθλιψης είναι 1 στις 12. Υπάρχει όμως τρόπος να προλάβει μια γυναίκα την επιλόχειο κατάθλιψη;

επιλόχειος κατάθλιψη

Θεραπεία:
Το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης μετά τον τοκετό εξαρτάται από τον μορφή και την σοβαρότητά της διαταραχής.

Τι συστήνουν οι ειδικοί; 
Εξηγούν ότι είναι σημαντικό οι όποιες ψυχικές διαταραχές να διαγιγνώσκονται όσο το δυνατόν πιο νωρίς (πράγμα όμως που δεν συμβαίνει πάντα) και να ρυθμίζονται με την κατάλληλη θεραπεία. Έτσι διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ψυχική ισορροπία των γυναικών όταν γίνονται μητέρες πράγμα που φυσικά έχει και θετικό αντίκτυπο στα νεογέννητα παιδιά τους.

"Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί, και να είστε σίγουρες πως θα ξαναβρείτε τις ισορροπίες σας."

"Μην είστε αυστηρές με τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται όλα να είναι τέλεια."

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr