•   Δευτέρα, 27 Μαΐου
  • 18 C
    Αθήνα
Γονείς - Υγεία

Επιλόχειος κατάθλιψη: Η έγκαιρη διάγνωση ωφελεί

( λέξεις)
Επιλόχειος κατάθλιψη: Η έγκαιρη διάγνωση ωφελεί

Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι ελάττωμα ή αδυναμία της νέας μητέρας, αλλά ψυχική νόσος που αν διαγωσθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί. Αν οχι τότε τείνει να γίνει μόνινη κατάσταση με σοβαρές συνέπειες για το άτομο αργότερα. 

Είναι ένα συχνό φαινόμενο που εκδηλώνεται συνήθως 20 ημέρες μετά τον τοκετό.

Συγκεκριμένα 10-15% νέες μητέρες βιώνουν ένα κύμα δυσάρεστων συναισθημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν κλάμα, εκνευρισμό, υποχονδρίαση, υπνηλία, διαταραχές στη συγκέντρωση και στην όρεξη, απομόνωση και πονοκέφαλο.

Αν και συνήθως αυτά υποχωρούν σύντομα, σε ορισμένες περιπτώσεις η έντασή τους μπορεί να είναι τέτοια που η μητέρα να χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού, για να μπορέσει να θεραπευτεί και να ανταποκριθεί στο νέο της ρόλο.

  • Αιτίες

Το ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, ένας δύσκολος τοκετός, οι ορμονικές μεταβολές, η αλλαγή στην εικόνα της γυναίκας και η γενικότερη ψυχολογική της κατάσταση είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιλόχειο κατάθλιψη.

Πολλές γυναίκες μπερδεύουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης με την κούραση που συνοδεύει τον πρώτο καιρό μετά τον ερχομό του μωρού και περιλαμβάνει λίγες ώρες ύπνο, κούραση και χαμηλή ενέργεια. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο γίνεται το λάθος.

  • Προκατάληψη

Αυτό που παραβλέπουν οι περισσότεροι είναι ότι η επιλόχειος αφορά και το μωρό, το οποίο είναι δέκτης της συναισθηματικής κατάστασης της μητέρας.

Λόγω του ότι αυτή η μορφή κατάθλιψης είναι αρκετά διαδεδομένη, η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ πρότεινε κάθε νέα μητέρα να συμπληρώνει ένα γρήγορο ερωτηματολόγιο, ώστε η διάγνωση αυτού του τύπου κατάθλιψης να γίνεται αρκετά νωρίς, ενώ στις γυναίκες με ιστορικό θα παρέχονται ούτως ή άλλως συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης.

Αυτό το πολύ σημαντικό βήμα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των γυναικών, αποφασίστηκε μετά την δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων μιας έρευνας Ολλανδών επιστημόνων, η οποία ανέφερε ότι οι μητέρες που ελέγχονται για κατάθλιψη λίγο καιρό μετά τον τοκετό, μακροπρόθεσμα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr