•   Τρίτη, 18 Ιουνίου
  • 33.8 C
    Αθήνα
Γονείς - Υγεία

4 προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν τον ύπνο μας

( λέξεις)
4 προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν τον ύπνο μας

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να αποτελούν σημαντική ένδειξη σχετικά με την ύπαρξη προβλημάτων υγείας, ακόμη και χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους. 

Αν δεν οφείλονται στο συσσωρευμένο στρες, αυτά τα δυσάρεστα όνειρα μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

Δείτε ποια προβλήματα υγείας μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας:

Καρδιοπάθεια: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έβλεπαν συχνά εφιάλτες παρουσίαζαν αυξημένους δείκτες καρδιακών παλμών, αρρυθμία και σπασμωδικό πόνο στο στήθος. Τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν νωρίς το πρωί, όταν βρισκόμαστε στο στάδιο REM του ύπνου (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), επειδή τότε συσσωρεύεται μεγάλη ένταση στο σώμα μας. Κατά το στάδιο REM, ο ρυθμός της αναπνοής επιταχύνει και γίνεται ακανόνιστος, τα μάτια κινούνται γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση και οι μύες των άκρων παραλύουν προσωρινά. Ταυτόχρονα, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται και η πίεση ανεβαίνει. Αυτή η ένταση πυροδοτεί τους εφιάλτες επειδή διεγείρεται η αμυγδαλή του εγκεφάλου, μια περιοχή που ρυθμίζει τα συναισθήματά μας.

Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες: Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές στο στάδιο REM του ύπνου και βλέπουν συχνά εφιάλτες με ψυχοσωματικές εκδηλώσεις (π.χ. φωνές, κλάμα, γροθιές, κλωτσιές) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν Πάρκινσον ή άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Τα υγιή άτομα βιώνουν μια προσωρινή παράλυση κατά το στάδιο REM του ύπνου. Ωστόσο, τα άτομα με Πάρκινσον ή σχετικές νευροεκφυλιστικές νόσους δεν αντιμετωπίζουν αυτό το σύμπτωμα κι έτσι ολόκληρο το σώμα τους αντιδρά όταν βλέπουν έναν εφιάλτη.

Υπνική άπνοια: Εάν οι εφιάλτες είναι συχνοί και κυριαρχεί σε αυτούς η εικόνα ότι κόβεται η αναπνοή, μπορεί το φαινόμενο να οφείλεται στην υπνική άπνοια. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από το έντονο ροχαλητό και την επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής μέσα στη νύχτα. Η υπνική άπνοια διαταράσσει το στάδιο REM του ύπνου καθώς στερεί από το σώμα πολύτιμο οξυγόνο.

Ψυχώσεις: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία έδειξε ότι τα παιδιά που βλέπουν συχνά εφιάλτες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικής διαταραχής κατά την εφηβεία. Η μελέτη έδειξε ότι την ώρα του ύπνου ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αρνητικές εμπειρίες της ημέρας και αυτό επηρεάζει τη σωματική αντίδραση στο στρες.

Πηγή: onmed.gr

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr