•   Σάββατο, 27 Απριλίου
  • 14 C
    Αθήνα
Βρέφος - Ύπνος

Τελικά τι ώρα πρέπει να κοιμάται ένα μωρό;

( λέξεις)
Τελικά τι ώρα πρέπει να κοιμάται ένα μωρό;

Αν ρωτήσεις μαμάδες και μπαμπάδες με μικρά μωρά (μωρά που έχουν «στρώσει» και κοιμούνται 10-12 ώρες το βράδυ) τι ώρα κοιμάται το παιδί τους θα σου πουν είτε πριν τις 9 είτε μετά τις 10. Μήπως στις 7.30 είναι πολύ νωρίς και μήπως στις 11 είναι πολύ αργά; Τελικά τι ισχύει;

Κάθε οικογένεια φτιάχνει το πρόγραμμα που την βολεύει. Αν για παράδειγμα η μαμά ή ο μπαμπάς δουλεύουν μέχρι αργά, το μωρό δύσκολα θα πάει για ύπνο νωρίς αφού θέλει να περάσει χρόνο με τους γονείς του. Αν πάλι η μαμά σχολάει νωρίς ή δεν δουλεύει, τότε μετά από μια ολόκληρη μέρα με το μωρό θέλει λίγο χρόνο να χαλαρώσει, οπότε αρχίζει τη διαδικασία ύπνου νωρίτερα. Τι είναι καλύτερο για το μωρό;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μωρά (και τα παιδιά) πρέπει να κοιμούνται νωρίς, δηλαδή πριν τις 9, γιατί έτσι είναι- σύμφωνα με έρευνες- πιο παραγωγικά ενώ αναπτύσσονται και καλύτερα αφού η αυξητική ορμόνη παράγεται για περισσότερο χρόνο (φτάνει στην αιχμή της στις 12.30).

Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι εξίσου σημαντικό είναι και το πρόγραμμα στον ύπνο, δηλαδή να κοιμάται το μωρό κάθε μέρα την ίδια ώρα. Έτσι μπορεί το βιολογικό ρολό να ρυθμιστεί, δίνοντας τη δυνατότητα στους γονείς να κοιμίζουν τα παιδιά και λίγο αργότερα.

Ό,τι ώρα κι αν πηγαίνουν τα μωράκια για ύπνο, να θυμάστε ότι συνήθως τα μωρά κοιμούνται περισσότερες ώρες όταν κοιμούνται και κατά τη διάρκεια της μέρας (ο ύπνος φέρνει ύπνο) ενώ όταν εξαντλούνται γεμίζουν με υπερένταση. Και αν το μωράκι ξυπνάει πολύ νωρίς, τότε δοκιμάστε να το κοιμίσετε νωρίτερα (όχι αργότερα) ίσως σας εκπλήξει και ξυπνήσει αργότερα!

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr