•   Τρίτη, 23 Απριλίου
  • 20 C
    Αθήνα
Βρέφος - Ύπνος

Ο ύπνος ενός νεογέννητου παιδιού! Ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξή του!

( λέξεις)
Ο ύπνος ενός νεογέννητου παιδιού! Ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξή του!

Ο ύπνος είναι ό,τι πολυτιμότερο για ένα νεογνό! Θυμάστε τη λαϊκή ρήση «Ο ύπνος θρέφει τα μωρά..» ? Σύμφωνα με μελέτες, κατά τη διάρκεια του ύπνου, πολλαπλασιάζονται οι νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλό του μωρού, ενώ εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη που θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει με εντυπωσιακούς ρυθμούς!

Ο ύπνος του μωρού χωρίζεται σε φάσεις όπως και των ενηλίκων, με τη διαφορά πως τα μωρά έχουν μια περίοδο ελαφρύ ύπνου περίπου κάθε μια ώρα ή και συχνότερα. Το εντυπωσιακό είναι πως στην περίοδο του ελαφριού ύπνου τα μώρα είναι σε θέση να ελέγξουν εάν όλα είναι καλά, δηλαδή εάν πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν ή απλά αν τους λείπει μια ζεστή αγκαλιά... Εάν τους λείπει κάτι ξυπνάνε! Είναι απολύτως φυσιολογικό και τα βοηθά στο να επιβιώσουν!

Για τα νεογέννητα μωρά μέχρι και 6 μηνών
Το μωρό θα κοιμάται για δύο έως τέσσερις ώρες συνεχόμενα, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα. Θυμήσου ότι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τη μέρα από τη νύχτα! Σ' αυτό το στάδιο, δεν θα πρέπει να περιμένεις οποιαδήποτε σταθερότητα στις ώρες ύπνου. Απλά άφησε το μωρό σου να κοιμηθεί όσο θέλει.

Συμβουλή:
Τα νεογέννητα κοιμούνται πολλές ώρες, τους βοηθά στην ανάπτυξή τους. Αν αγχώνεσαι για τον θηλασμό και ότι χάνει γεύματα, παρατήρησε τις πάνες του(αλλαγές) και τα κιλά του. Η γενική αρχή είναι να τρώει όποτε θέλει και να μην ξυπνάει. (για ένα υγιές και τελειόμηνο βρέφος που ανακτά βάρος).

ύπνος 2

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το βράδυ αλλάζεις το βρέφος ή όταν του δίνεις το γάλα. Πρέπει να τα κάνεις όλα ήσυχα και γρήγορα. Απέφυγε άσκοπα ερεθίσματα όπως, να του μιλάς, να του τραγουδάς ή να το εκθέτεις σε έντονο φως. Πρέπει σιγά-σιγά να του δώσεις να καταλάβει ότι το βράδυ πρέπει να κοιμάται!

Σε ηλικία 3 μηνών περίπου (το 90% των βρεφών) μπορεί να κοιμάται 5-6 συνεχόμενες ώρες τη νύχτα. Εάν όμως συνεχίζει να κλαίει πρέπει να ανταποκριθείς άμεσα στο κάλεσμα του. Πιθανόν να πεινάει, να είναι βρεγμένο, να κρυώνει, να είναι άρρωστο ή ακόμα να θέλει απλά την αγκαλιά σου!

Όταν το μωρό γίνει 6 με 8 εβδομάδων ή όταν συμπληρώσει το βάρος των 6 κιλών, είναι πιθανό να αρχίσει να έχει πιο σταθερό ωράριο ύπνου, να κοιμάται δηλαδή σε πιο αραιά διαστήματα και για περισσότερες ώρες, ενώ θα χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα δύο με τέσσερις ώρες ενδιάμεσων υπνάκων την ημέρα, ίσως και περισσότερο.

Συμβουλή: Όπως είπαμε, το βρέφος δεν ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα.. Η μητέρα είναι αυτή που θα το βοηθήσει να το κατανοήσει με τις ενέργειές της. Την ημέρα, το δωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι φωτεινό με ανοιχτές τις κουρτίνες ακόμα και όταν το μωρό κοιμάται! Όταν είναι ξύπνιο, απασχόλησέ το με τραγουδάκια, μίλησέ του, κάντε μαζί παιχνιδάκια, βάλε μουσική και τοποθέτησε το κάπου που να βλέπει και να ακούει όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας!
Το βράδυ αντίθετα, άφησε αναμμένο μόνο ένα φως νύχτας στο δωμάτιό του. Μίλα του ψιθυριστά και άφησέ το να νιώσει την ησυχία του σπιτιού αυτές τις ώρες που όλοι κοιμούνται.

ύπνος 3
Μπρούμυτα ή ανάσκελα ή στο πλάι?

Παλαιότερα η άποψη των παιδιάτρων ήταν πως τα μωρά πρέπει να κοιμούνται μπρούμυτα, προς αποφυγή πνιγμού από αναρρόφηση σε περίπτωση εμετού. Από το 1992 τα περιστατικά αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) έχουν μειωθεί σημαντικά με την εφαρμογή της οδηγίας όλα τα βρέφη να κοιμούνται ανάσκελα. Εξάλλου έχει αποδειχθεί πως από ένστικτο αυτοσυντήρησης το μωρό που κοιμάται ανάσκελα γυρίζει το κεφάλι του στο πλάι ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αναρρόφησης!

Τα μωρά λοιπόν μέχρι την ηλικία των 12 μηνών θα πρέπει πάντα να τοποθετούνται ανάσκελα για να κοιμηθούν είτε κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας. Ωστόσο, εάν το μωρό γυρίσει από μόνο μπρούμυτα και κοιμάται στο στομάχι του, μπορεί να παραμείνει στη θέση αυτή.

Προσέχουμε επίσης
Το κρεβατάκι, η κούνια, το φορητό παιδικό κρεβατάκι και ο χώρος παιχνιδιού των βρεφών (πάρκο) θα πρέπει να πληρούν τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει ανακληθεί.

Καλύψτε το στρώμα με ένα σεντόνι το οποίο να εφαρμόζει πάρα πολύ καλά σε αυτό. Μην τοποθετείτε κουβέρτες ή μαξιλάρια μεταξύ του στρώματος και του σεντονιού. Όπως επίσης, μαλακά αντικείμενα, ή οποιαδήποτε αντικείμενα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού, ασφυξίας ή στραγγαλισμού του. Μαξιλάρια, παπλώματα, και παραγεμισμένα παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν στο μωρό σας ασφυξία.

Το μωρό σας μπορεί να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, ιδίως αν θηλάζετε είναι πρακτικό (αυτή η λύση βρίσκει σύμφωνες και τις μαίες) αλλά ποτέ στο ίδιο κρεβάτι! Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο (SIDS), ασφυξία ή στραγγαλισμό.

ύπνος 4

Τέλος για να ενισχυθούν οι μύες του λαιμού του μωρού και να αποφευχθούν επίπεδα σημεία στο κεφάλι (Πλαγιοκεφαλία), όταν είναι ξύπνιο κατά την διάρκεια της ημέρας, να το βάζετε να ξαπλώνει μπρούμυτα! Αρκεί να είστε μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια!

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr