•   Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου
  • 14 C
    Αθήνα
Βρέφος - Ύπνος

Στρατηγική ύπνου για μωρά από 6 μηνών

( λέξεις)
Στρατηγική ύπνου για μωρά από 6 μηνών

Όπως είναι γνωστό, ο ύπνος έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη ανθρώπινου οργανισμού! Το πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας έχει άμεση σχέση με την ηλικία του. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε παιδί είναι ένας ξεχωριστός οργανισμός..

Η έλλειψη του ύπνου στα παιδιά.
Κατά κανόνα, όταν τα παιδιά δεν έχουν κοιμηθεί καλά ποιοτικά και ποσοτικά, έχουν αυτό που λέμε «κακό ύπνο», βρίσκονται σε συνεχή υπερδιέγερση. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν παραλογές απαιτήσεις ή παράξενη συμπεριφορά ή συμπεριφορά που διαφέρει από τη συνηθισμένη και δεν δείχνουν διάθεση να συμμορφωθούν ούτε στα αυτονόητα! Τα μικρότερα εκφράζουν αυτή την έλλειψη με συνεχή γκρίνια, κλάμα και παράλογες απαιτήσεις. Κυρίως αρνούνται να κάνουν αυτά που εμείς επιθυμούμε περισσότερο, όπως να φάνε, να πλυθούν, να φορέσουν ένα ρούχο κ.τ.λ.

nap3

Ο ύπνος στην ηλικία των 6μηνών με 1 έτους.

Στην ηλικία αυτή τα βρέφη κοιμούνται περίπου 3 ώρες την ημέρα και 11 ώρες την νύχτα.  Είναι μια καλή περίοδος για τους γονείς ώστε να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον τρόπο που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα-κλάμα του μωρού τη νύχτα. Επίσης το μωρό μπορεί να έχει «μετακομίσει» στο δωμάτιό του.
Όταν το μωρό κλαίει, δώστε του λίγο χρόνο παραπάνω μήπως ηρεμήσει μόνο του, νανουριστεί και ξανακοιμηθεί. Αυτό βέβαια ισχύει σε «καιρό ειρήνης». Από τώρα και στο εξής θα υπάρχουν βράδια που ο ύπνος του μωρού διακόπτεται για διάφορους λόγους.

Εάν δεν γίνεται αυτό, ηρεμήστε το χωρίς να το πάρετε αγκαλιά, μιλώντας του σιγανά και χαϊδεύοντας του την πλάτη και μετά αφήστε το πάλι μόνο του, εκτός και αν φαίνεται άρρωστο, οπότε και θα πρέπει να το φροντίσετε άμεσα. Εάν δεν φαίνεται άρρωστο και συνεχίζει να κλαίει, μπορείτε να περιμένετε λίγο περισσότερο και μετά να επαναλάβετε όπως και προηγουμένως ένα νέο γύρο με σιγανά λόγια και χάδια χωρίς αγκαλιά.

Παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τον νυχτερινό ύπνο του μωρού σας, είναι το άγχος του αποχωρισμού. Σας έχει συνηθίσει να είστε εκεί κάθε φορά που ξυπνάει, αφού τόσο καιρό ήταν δίπλα σας. Μην αγχώνεστε με τον καιρό θα το συνηθίσει.. Επιπλέον η οδοντοφυΐα θα κάνει αισθητή την παρουσία της! Από την ηλικία των έξι μηνών και μετά μπορεί να ενοχλείται, ιδιαίτερα την νύχτα, από την εμφάνιση των πρώτων νεογιλών δοντιών. Τέλος οι Ιατρικοί λόγοι συγκαταλέγονται στους παράγοντες αϋπνίας όπως κολικοί, πυρετός, αλλεργία, κρυολόγημα.
Συμβουλή: Αναρωτηθείτε πριν αγανακτήσετε ή πριν θυμώσετε.. Δώσατε αρκετή φροντίδα και αγάπη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο μωρό σας? Μήπως δουλεύατε ως αργά το απόγευμα και το παιδί σας, σας έχει ανάγκη? Μήπως τα γεύματά του επηρεάστηκαν από τις ώρες που λείπατε και τώρα γκρινιάζει?

nap1

Στρατηγική ύπνου και υιοθετούμε καλές συνήθειες.

Η επανάληψη βοηθά! Πολλά μωρά νιώθουν ασφάλεια και ηρεμούν όταν έχουν ένα πρόγραμμα ρουτίνας για τον ύπνο. Με απλά λόγια μπάνιο, τάισμα, μασάζ, νανούρισμα και μετά στην κούνια. Εάν το μωρό σας φαίνεται να απολαμβάνει αυτήν την ρουτίνα εφαρμόστε την.
Συμβουλή: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μασάζ που είναι μια ιδιαιτέρως χαλαρωτική διαδικασία αλλά μπορείτε και να διαβάσετε κάποιο βρεφικό παραμυθάκι που θα νανουρίσει το μωρό σας.

Μια «παρέα» αλλά όχι εσείς! Τι θα λέγατε αν βάζατε στη μαζί του στην κούνια ένα αντικείμενο αγάπης? π.χ. ένα πανάκι που να μυρίζει σαν κ εσάς, ένα μαλακό αρκουδάκι.. μια παρέα που θα το συντροφεύει το βράδυ! Ο ρόλος του αντικειμένου αυτού είναι να προσφέρει στο παιδί σας το αίσθημα της ασφάλειας όταν εσείς δεν είσαστε μαζί του. Μην πιέσετε το παιδί σας να αποδεχτεί ένα τέτοιο αντικείμενο και να ξέρετε ότι κάποια παιδιά δεν θα αποδεχτούν ποτέ το αντικείμενο όσο χαριτωμένο και να είναι.
Συμβουλή: Η μητέρα μου, μου έδινε ένα μικρό πανάκι ζεστό, το είχε σιδερώσει πριν προσοχή όχι καυτό, και το έβαζε στην αγκαλιά μου για να κοιμηθώ μαζί του. Εγώ το αποκαλούσα «το νανάκι μου» από το νάνι-νάνι που με νανούριζαν και κοιμόμουν ευχάριστα μαζί του. Καθώς μεγάλωσα δεν αντιμετώπισα πρόβλημα αποχωρισμού, έγινε μόνο του. Η μητέρα μου προτίμησε σαφώς ένα βαμβακερό πανάκι από ένα παιχνίδι, για να είμαι ασφαλής.

Νυσταγμένο ξύπνιο και όχι Κοιμισμένο! Το μωρό θα πρέπει να το βάζετε στην κούνια του νυσταγμένο και όχι κοιμισμένο! Να θυμάστε ότι το κλειδί για να κοιμηθεί το παιδί σας όλο το βράδυ είναι να μάθει να κοιμίζει μόνο του τον εαυτό του ακόμα και όταν θα ξυπνά μέσα στη νύχτα.

nap2

Το δωμάτιό του! Σιγουρευτείτε ότι δεν το φοβίζει κάτι ή το ενοχλεί μέσα στο δωμάτιό του. Το φως θα πρέπει είναι πολύ χαμηλό, και η θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμα και αν ξυπνήσει για να το αλλάξετε πάνα, το φως θα συνεχίσει να είναι σε χαμηλή ένταση για να ξανακοιμηθεί εύκολα.

Τέλος, μην αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας! Κουράστε το όσο μπορείτε πιο πολύ, με παιχνιδάκια, τραγουδάκια, βόλτες, παραμυθάκια.. μπορεί να μην καταλαβαίνει ακόμα πολλά αλλά σίγουρα το κρατάτε ξύπνιο!


Μην δείχνετε πανικό και μην εκνευρίζεστε! Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, οπλιστείτε με ηρεμία και υπομονή! Συμβουλή: Μην αρχίσετε τα «χατίρια» νυχτιάτικα.. Κάθε νύχτα που θα περνά, θα αυξάνει και τις απαιτήσεις του! Είναι κρίμα να κάνετε βόλτες με το αυτοκίνητο τα αξημέρωτα!!

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr