•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 13 C
    Αθήνα
Βρέφος - Ανάπτυξη

Οι μήνες ανάπτυξης του μωρού από τον 7ο έως και τον 12ο μήνα.

( λέξεις)
Οι μήνες ανάπτυξης του μωρού από τον 7ο  έως και τον 12ο μήνα.

Ιδιαίτερα σημαντικοί για την ανάπτυξη ενός παιδιού είναι οι πρώτοι 12 μήνες της ζωής του. Αφού αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο τους πρώτους έξι μήνες της ανάπτυξής του, σας παραθέτουμε αναλυτικά τα επόμενα στάδια.

7ος μήνας
Το μωρό αποκτάει την ευχέρεια να κρατάει από ένα διαφορετικό αντικείμενο στο κάθε χέρι. Αν του πέσει κάτι το αναζητά και ψάχνει να το βρει. Έρπεται προς τα εμπρός  ή ξεκινά να μπουσουλάει και μπορεί να κάθεται χωρίς υποστήριξη. Σηκώνει τα χέρια και βγάζει φωνές για αγκαλιά, χτυπάει παλαμάκια, κουνάει πράγματα και με τα δυο χέρια.

Η σιελόρροια συνεχίζεται και τα ούλα του είναι ερεθισμένα. Για να το βοηθήσετε, βρείτε παιχνίδια που μπορεί να δαγκώνει και να παρηγορείται. Φλυαρεί ασυνάρτητα, συνδυάζει συλλαβές, ακούει το όνομά του, συνδέει ονόματα με πράγματα και ψάχνει κάτι αν το χάσει από το οπτικό του πεδίο. Του αρέσει πολύ να περιεργάζεται τα μικρά αντικείμενα, να ακούει τραγουδάκια, να πλατσουρίζει στο νερό και το μπάνιο και να βάζει οτιδήποτε στο στόμα.

baby1
8ος μήνας
Αναγνωρίζει πλέον το όνομά του και ανταποκρίνεται όταν ακούει τους γονείς του να μιλούν! Κινεί τη γλώσσα του για να αλλάξει ήχους και ξεκινά να μιμείται.. Κάνει προσπάθειες για να φάει μόνο του, αφού έχει να γευτεί στερεές τροφές. Η διατροφή περιλαμβάνει μερίδες από πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Αρχίζει να μπουσουλάει προς τα εμπρός - πίσω, πηγαίνοντας σε όλα τα πιθανά σημεία του σπιτιού. Όταν το κρατάτε όρθιο επάνω στα γόνατά, το μωρό τινάζεται, χορεύει ενθουσιασμένο, δοκιμάζοντας τη δύναμη και την αντοχή των ποδιών του. Μπορεί να στέκεται όρθιο, υποβασταζόμενο και να σκύβει μπροστά για να πιάσει κάτι. Επίσης πιάνει τα  αντικείμενα μόνο με την παλάμη και βάζει τα μικρότερα αντικείμενα μέσα στα μεγαλύτερα.

Του αρέσει να χορεύει και να τινάζεται προς τα πάνω όταν το κρατάμε στην αγκαλιά μας! Επίσης τα κρεμαστά παιχνίδια και ιδίως αυτά που παράγουν ήχους είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον για εκείνο.

baby2
9ος μήνας

Το μωρό αντιλαμβάνεται την έννοια των λέξεων μαμά και μπαμπάς. Αρχίζει να μιμείται όσο μπορεί τις λέξεις που του υποδεικνύονται από τους γονείς του και φλυαρεί ασυνάρτητα συνδυάζοντας συλλαβές.

Κινεί με ακρίβεια τα χέρια του και μπορεί να χρησιμοποιεί μεμονωμένα τα δάχτυλά του. Ο αντίχειρας και τα δάχτυλα συνεργάζονται και το παιδί πιάνει αντικείμενα με σταθερότητα.

Το μωρό έρχεται μπουσουλώντας προς το μέρος σας. Σ’ αυτή τη φάση, μπορεί να σηκώνεται μόνο του και να προχωράει στηριζόμενο σε έπιπλα, αλλά τα βήματά του είναι  ασταθή και συνοδεύονται από συχνές πτώσεις. Είναι η στιγμή που πρόκειται να περπατήσει χωρίς βοήθεια.

10ος μήνας
Σ’ αυτό τον μήνα υπάρχει συνδυασμός κινήσεων. Το μωρό μπουσουλά, σηκώνεται και ξαναπέφτει.. Δεν έχει ισορροπία αλλά προσπαθεί να σταθεί όρθιο για όσο περισσότερο μπορεί. Τα χεράκια του έχουν δυναμώσει και μπορεί να παίρνει πράγματα χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη σαν τσιμπίδα. Κρατάει μόνο του το ποτηράκι για να πιει και γαντζώνεται σε έπιπλα για να στηριχτεί στα πόδια του.

Καταλαβαίνει κάποιες λέξεις που του λέτε, ξέρει να χτυπάει παλαμάκια, να χαιρετάει, να στέλνει φιλάκια και να δηλώνει ό,τι θέλει με χειρονομίες. Η όσφρηση και η γεύση του έχουν αναπτυχθεί επίσης, αφού είναι σε θέση να ξεχωρίζει τις γεύσεις και τις μυρωδιές που του αρέσουν. Του αρέσει να ψαχουλεύει και να περιεργάζεται τα μικρά αντικείμενα.

baby crawl

11ος μήνας
Σε αυτή τη φάση τα πιο ζωηρά μωρά χρειάζονται επίβλεψη γιατί εύκολα χτυπούν λόγω κακής ισορροπίας. Μπουσουλά και ανασηκώνεται συνεχώς! Εδώ θα χρειαστεί παραπάνω υπομονή εκ μέρους σας αλλά και αντοχή!

Επιλέγει πλέον τα παιχνίδια που του αρέσουν, τα πετά και νιώθει την δύναμή του. Ταυτόχρονα του κάνει εντύπωση ότι το αντικείμενο που πέταξε, έπεσε.. Δράση-Αντίδραση. Είναι πλέον κοινωνικό και συνεργάσιμο. Μαθαίνει να προσφέρει κάτι αν το ζητήσετε.

Μιμείται ήχους, τον βήχα, και ό,τι του κάνει εντύπωση. Κάνει παιχνίδια με τη γλώσσα του και κατανοεί πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να εκφράσει. Λέει μαμά και μπαμπά, απευθυνόμενο στον κάθε γονιό ξεχωριστά! Κατανοεί το μη ή το όχι και άλλες απλές εντολές/οδηγίες.

baby walk
12ος μήνας
Πολλά μωρά έχουν ήδη περπατήσει αλλά χρειάζονται ακόμη βοήθεια, ενθάρρυνση και προτροπή. Είναι πιο δραστήριο αφού κατακτά ολοένα και περισσότερες δεξιότητες. Οι πρώτες λέξεις κάνουν την εμφάνισή τους και είναι πολύ σημαντικές για την καθημερινότητά του. Μιμείται με ευκολία ήχους και προσπαθεί να επικοινωνήσει λεκτικά όχι με ιδιαίτερη επιτυχία όμως.

Έχετε πια σταματήσει να μαγειρεύετε ειδικά για το μωρό, το οποίο μασουλάει με ευκολία τις μικρές μπουκιές του. Η οδοντοφυΐα συνεχίζεται. Συνήθως έχουν κάνει την εμφάνισή τους έως οκτώ δοντάκια..

Οι περισσότεροι σημερινοί γονείς είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι κι ανησυχούν, ούτως ή άλλως. Ορισμένες φορές, υπάρχουν όντως λόγοι ανησυχίας. Κάποιες άλλες όμως, το παιδί πιέζεται να κάνει πράγματα που το αδελφάκι ή το παιδί των φίλων μπορούσε να κάνει στη δική του ηλικία. Στην καλύτερη περίπτωση, ζητείται η γνώμη του ειδικού, που θα αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων, προσδιορίζοντας τις ικανότητες του παιδιού σε σχέση με το επίπεδο ανάπτυξής του. Δεν ξεχνάμε πως «Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης..»

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr