•   Σάββατο, 12 Οκτωβρίου
  • 24.1 C
    Αθήνα
Βρέφος - Ανάπτυξη

Όταν ο μεσημεριανός ύπνος κάνει… κακό στο μωρό

( λέξεις)
Όταν ο μεσημεριανός ύπνος κάνει… κακό στο μωρό

Το μοτίβο ύπνου των βρεφών υπαγορεύει τον τρόπο ανάπτυξης του εγκεφάλου τους. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διαπιστώνει ότι ο πολύς ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο πολύ λίγος νυχτερινός ύπνος μπορεί να τα εμποδίσει να φτάσουν στα κατάλληλα για την ηλικία τους νοητικά, γλωσσικά και σωματικά ορόσημα ανάπτυξης μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Πώς ο ύπνος σχετίζεται με την βρεφική ανάπτυξη
Μεταξύ 2014 και 2017, ερευνητές από τη Γουχάν της Κίνας ζήτησαν από περισσότερες από 2.000 μητέρες να αναφέρουν τις συνήθειες ύπνου των νεογέννητων μωρών τους. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ίδια δεδομένα σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά ορόσημα (30 ημέρες ζωής, 6 μήνες, 12 και 24 μήνες ζωής, αντίστοιχα) για να αξιολογήσουν τελικά την ανάπτυξη των παιδιών στην ηλικία των δύο ετών.

Η ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 2 ετών, μετρήθηκε και βαθμολογήθηκε όσον αφορά τις:

Γνωστικές και γλωσσικές δεξιότητες
Λεπτές κινητικές δεξιότητες (ή εκείνες που χρησιμοποιούν μικρότερους μύες του σώματος στα δάχτυλα, τα χέρια και τους καρπούς)
Αδρές κινητικές δεξιότητες (ή εκείνες που χρησιμοποιούν μεγαλύτερους μύες του σώματος, όπως εκείνους στον κορμό, τα χέρια και τα πόδια)

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά! Οι ερευνητές παρατήρησαν χαμηλότερη νοητική και κινητική ανάπτυξη σε παιδιά ηλικίας 2 ετών που είχαν κοιμηθεί 20 ή περισσότερες ώρες σε ένα 24ωρο ή που κοιμόντουσαν 10 ή περισσότερες ώρες την ημέρα για ένα μήνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι ο νυχτερινός ύπνος 7 ή λιγότερων ωρών μεταξύ των παιδιών 6 μηνών συνδέεται ισχυρά με χαμηλότερες βαθμολογίες.

Ακόμη, τα αποτελέσματα της μελέτης εντόπισαν χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας νοητικής και κινητικής ανάπτυξης όταν τα παιδιά κοιμόντουσαν:

Περισσότερες από 20 ώρες το 24ωρο ή περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα, σε ηλικία 1ός μηνός
Λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα σε ηλικία 6 μηνών
Λιγότερο από 11 ώρες το 24ωρο ή λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα, σε ηλικία 1ός έτους

Τελικά, πόσο (και πότε) πρέπει να κοιμούνται τα βρέφη
Καθώς οι γονείς βιώνουν την εξέλιξη των προτύπων ύπνου των μωρών, μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα πρότυπα ύπνου των ενηλίκων είναι διαφορετικά από εκείνα των παιδιών τους.

Τα μωρά μπορεί να αρχίσουν να κοιμούνται σε ορμητικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και τη νύχτα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και για μεγαλύτερες περιόδους τη νύχτα. Ένα νεογέννητο, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται έως και 17 ώρες ύπνου την ημέρα τους πρώτους 3 μήνες της ζωής του. Βρέφη ηλικίας 4 έως 11 μηνών μπορεί να χρειαστούν έως και 15 ώρες ύπνου την ημέρα.

Ο ερευνητής Δρ Wei Xia λέει ότι οι περισσότερες αλλαγές στο μήκος του ύπνου συμβαίνουν πριν από τα πρώτα γενέθλια του μωρού, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διάρκεια του ύπνου κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου ζωής επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, δημιουργούν το εσωτερικό ρολόι του σώματός τους, ή τον κιρκάδιο ρυθμό, που τα βοηθά να ξέρουν πότε πρέπει να κοιμούνται και πότε να είναι ξύπνια. Μερικοί γονείς χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους εκπαίδευσης ύπνου για να βοηθήσουν τα μωρά να ξέρουν πότε να κοιμούνται.

Επειδή τα μωρά δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμα για υπνο-εκπαίδευση μέχρι την ηλικία των 4 έως 6 μηνών, οι πρώτοι μήνες της ζωής του μωρού μπορεί να είναι δύσκολοι ενώ αναπτύσσουν υγιεινά προγράμματα ύπνου.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr