•   Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 25.3 C
    Αθήνα
Παιδί - Ψυχολογία

Αυτοεκτίμηση και παιδί

( λέξεις)
Αυτοεκτίμηση και παιδί

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας χτίζεται σιγά σιγά και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των γονιών. Είναι απαραίτητο οι γονείς να έχουν μία στάση ενθαρρυντική προς τα παιδιά,να τα υποστηρίζουν δίχως να τα κριτικάρουν,να τα ακούν δίχως να τα μειώνουν,να τους δίνουν προσοχή και ενδιαφέρον έτσι ώστε να νοιώθουν αποδεχτά και ασφαλή.

Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα κλίμα τιμωρίας,απόρριψης και κριτικής το μήνυμα που λαμβάνει είναι ότι δεν με «αγαπάνε» και κλονίζεται η αυτοεκτίμησή του. Αντίθετα ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα κλίμα ενθάρρυνσης,φροντίδας και ασφάλειας δίχως να νοιώθει ότι δεν είναι αποδεχτό δομεί από τα πρώτα χρόνια μία εκτίμηση προς τον εαυτό του και μία σιγουριά αργότερα στην ενήλικη ζωή του.

Μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό του (όχι ναρκισσιστικά), να τον φροντίζει,να δίνει προτεραιότητα στον εαυτό του πρώτα και όχι στους άλλους, δεν ανέχεται την κακομεταχείριση από τους άλλους, εστιάζει στη χαρά, προστατεύει τον εαυτό του λέγοντας «όχι» εκεί που επιλέγει και ξέρει ότι είναι πολύτιμο και αυτό δεν αλλάζει ότι και να γίνει. Παράλληλα με την αυτοεκτίμηση καλλιεργείται η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια προς τον εαυτό και προς τους άλλους,απαραίτητα στοιχεία για τη σύναψη υγειών ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

Μερικές φράσεις που ενθαρρύνουν ένα παιδί είναι

– «Σε αγαπώ γι’ αυτό που είσαι».

– «Θα σε αγαπώ ό,τι κι αν κάνεις».

– «Μπράβο, μη σταματάς, θα τα καταφέρεις».

– «Δεν πειράζει, αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια».

– «Δεν πειράζει αν κλάψεις, θα νιώσεις καλύτερα».

– «Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος, όλοι μας κάνουμε».

Μερικές φράσεις που μειώνουν ένα παιδί είναι:

– «Είσαι τόσο χαζό»

– «Αν δεν έκανες του κεφαλιού σου, θα τα είχες καταφέρει»

– «Γιατί δεν μπορείς να γίνεις τόσο καλός σαν τον…»

– «Είσαι ψεύτης!».

– «Μην είσαι ανόητος. Δεν πρέπει να φοβάσαι».

– «Είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις».

– «Μην κλαις! Οι άντρες δεν κλαίνε».

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση (πίστη στον εαυτό-εμπιστοσύνη) είναι τα θεμέλια για τη ζωή, αξίζει οι γονείς να δίνουν την απαραίτητη προσοχή, χρόνο και ενέργεια για να πάρει το παιδί τα απαραίτητα στοιχεία και εφόδια για την ενήλικη ζωή. Βέβαια ορισμένοι γονείς πολύ πιθανόν να μην τα έχουν πάρει από τους δικούς τους γονείς και να μην γνωρίζουν τον τρόπο να τα επικοινωνήσουν με αποτελεσματικότητα στα παιδιά.Θεωρώ θαρραλέο το γονιό που απευθύνεται σε ειδικό για να ενημερωθεί για τα παραπάνω ζητήματα όπως και για άλλα θέματα που τον απασχολούν. Αυτή η πρωτοβουλία εκδηλώνει ενεργά το ενδιαφέρον του προς τον εαυτό του καταρχάς και προς το ρόλο του ως γονέα κατ επέκταση.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr