•   Παρασκευή, 26 Απριλίου
  • 21 C
    Αθήνα
Παιδί & More

10 (πρακτικά) πράγματα που πρέπει να μάθουμε στο παιδί πριν κλείσει τα 10!

( λέξεις)
10 (πρακτικά) πράγματα που πρέπει να μάθουμε στο παιδί πριν κλείσει τα 10!

Τα παιδιά έχουν να μάθουν άπειρα πράγματα και με την τεχνολογία να εξελίσσεται τόσο γρήγορα, αγχωνόμαστε να μην μείνουν πίσω. Μήπως όμως τα παιδιά σήμερα γνωρίζουν περισσότερα για το tablet τους από τα πιο πρακτικά και καθημερινά πράγματα;

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε η AVG Technologies, το 58% των παιδιών ηλικίας 3-5 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα smartphone αλλά μόλις το 15% γνωρίζει πώς να ετοιμάσει μόνο του το πρωινό του.

Τι πρέπει να μάθει ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 10 ετών, ώστε να είναι πιο ανεξάρτητο όταν μπει στην εφηβεία και αργότερα όταν θα χρειαστεί να μείνει μόνο του για πρώτη φορά;

1.Πλυντήριο! Μπορεί να φαίνεται νωρίς, αλλά δεν είναι. Ένα παιδί στην ηλικία των 6 ετών μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει πως να χρησιμοποιεί το πλυντήριο ρούχων. Έτσι δεν θα ανησυχείς ότι αργότερα όταν θα περάσει στο πανεπιστήμιο δεν θα ξέρει πώς να πλένει τα ρούχα του!

2.Κηπουρική: Πολλά παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο πως να φροντίζουν τα λουλούδια ή να φυτέψουν σπόρους. Είναι δημιουργικό και του μαθαίνει πως να φροντίζει κάτι.

3. Να τυλίγει δώρα! Δεν φαίνεται σημαντικό αλλά είναι ένα όμορφο παιχνίδι που του δείχνει πως να φτιάχνει όμορφα αμπαλάζ για τα (τόσα) παιδικά πάρτι που θα πάει. Πώς θα διαλέξει το σωτό κουτάκι, πως θα τυλίξει το δώρο και τι κορδέλα θα χρησιμοποιήσει!

4.Να βάζει ένα καρφί στον τοίχο. Επικίνδυνο, θα σκεφτείς αλλά είναι σημαντικό να ξέρει πως να φτιάχνει πράγματα στο σπίτι. Φυσικά δεν θα του δώσεις το καρφί και το σφυρί του σπιτιού αλλά θα αγοράσεις παιδικά παιχνίδια με σφυράκια κι εργαλεία!

5.Να γράφει ένα γράμμα (έστω ένα email). Αγαπημένη γιαγιά... και υπογραφή! Γράψτε γράμματα σε συγγενείς και φίλους μαζί!

6.Να μαγειρεύει: Κάνε την προετοιμασία του φαγητού παιχνίδι και δείξε του πως να μεγειρεύει και να βοηθάει. Όχι μόνο θα περάσετε ωραία αλλά θα μάθει ό,τι πιο χρήσιμο για την ενήλικη ζωή του, πώς να μαγειρεύει και τρέφεται σωστά.

7.Να χρησιμοποιεί ένα χάρτη: Δεν θέλεις να χαθεί σε ένα μουσείο ή στο θεματικό πάρκο κι επειδή μπορεί ήδη να ξέρει να χρησιμοποιεί το GPS καλό είναι να μάθει πως να βρίσκει ένα σημείο στον χάρτη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλού χάρτες από παιχνίδια ή να φτιάξεις δικούς σου παίζοντας στο σοίτι το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.

8.Να περιποιείται μια πληγή: Τι κάνουμε αν έχουμε μια γκρατζουνιά ή ένα καρούμπαλο; Μάθε του βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνει γιατί δεν θα είσαι συνέχεια δίπλα του για να του «κάνεις μάκια να περάσει!».

9.Να καθαρίζει το μπάνιο: Μετά τη χρήση της τουαλέτας καλό είναι –ειδικά αν είναι αγόρι- να μάθει από τώρα πως να την καθαρίζει αλλά και πως να καθαρίζει τα χέρια του σωστά.

10.Να κάνει ψώνια σωστά: Πόσα χρήματα διαθέτω, τι χρειάζομαι, πόσο κοστίζει, υπάρχει κάτι πιο φτηνό; Μάθετε στο παιδί πώς κάνουμε σωστά ψώνια. Ένα μάθημα που θα το βοηθήσει σε όλη του τη ζωή!

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr