•   Σάββατο, 20 Απριλίου
  • 11 C
    Αθήνα
Παιδί & More

Το ύψος του παιδιού

( λέξεις)
Το ύψος του παιδιού

Αν και δεν υπάρχει ένας επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος να προβλέψετε το ύψος που θα έχει το παιδί σας όταν μεγαλώσει, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για το πόσο θα ψηλώσει το μικρό σας.

Ποια είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος για να προβλέψετε το ύψος του παιδιού;
Η πιο δημοφιλής μέθοδος για να προβλέψετε το ύψος των παιδιών είναι ο παρακάτω. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι με αυτή τη μέθοδο το περιθώριο λάθους αγγίζει τα 10 εκατοστά μείον ή συν. 

Προσθέστε το ύψος της μαμάς και το ύψος του μπαμπά σε εκατοστά.
Προσθέστε 13 εκατοστά για τα αγόρια ή αφαιρέστε 13 εκατοστά για κορίτσια.
Διαιρέστε τον αριθμό που προκύπτει διά του δύο.

Σε κάθε περίπτωση, για όποια απορία ή ανησυχία έχετε για το ύψος και τη γενική ανάπτυξη του παιδιού, απευθυνθείτε στον παιδίατρο, ο οποίος είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές, βασιζόμενες στη συνολική εικόνα του για την ανάπτυξη του παιδιού.

Τι πρέπει να ξέρετε για το ύψος του παιδιού

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Κάποια παιδιά μπορεί να είναι περισσότερο ανεπτυγμένα και στη συνέχεια να σταματήσουν να ψηλώνουν όταν φτάσουν ένα συγκεκριμένο ύψος, άλλα μπορεί να είναι πιο μικροκαμωμένα και να… «ρίξουν μπόι» ξαφνικά κ.ο.κ. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το ύψος του παιδιού αν ο παιδίατρος σας έχει εξηγήσει ότι όλα κυλούν φυσιολογικά.

Όπως όλοι ξέρουμε, τα γονίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Είναι σημαντικό όμως να θυμάστε ότι οι βιολογικοί παράγοντες δεν δρουν μεμονωμένα. Τα γονίδια, για παράδειγμα, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα γονίδια και το περιβάλλον. Ορισμένα γονίδια μπορεί να κυριαρχούν και να αποτρέπουν την έκφραση άλλων. Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένες βιολογικές επιδράσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιδιακή έκφραση.

Ένα παράδειγμα βιολογικής επιρροής στην γονιδιακή έκφραση είναι ένα παιδί που δεν παίρνει σωστή διατροφή ή δεν κοιμάται επαρκώς. Το παιδί μπορεί να μην μεγαλώνει σωστά, παρόλο που έχουν κληρονομήσει γονίδια για ύψος.

Για να κατανοήσετε καλύτερα την ανάπτυξη των παιδιών, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη όλους τους παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Η υγιής ανάπτυξη δεν είναι αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης επιρροής.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr