•   Σάββατο, 12 Οκτωβρίου
  • 23.1 C
    Αθήνα
Παιδί & More

Παιδί και ύπαιθρος: Τι πρέπει να προσέχω στις βόλτες μας.

( λέξεις)
Παιδί και ύπαιθρος: Τι πρέπει να προσέχω στις βόλτες μας.

1. Τι πρέπει να προσέχει κάθε γονιός όταν βγαίνει με το παιδί του στην ύπαιθρο;

Η βόλτα  στην ύπαιθρο είναι ίσως η πιο εποικοδομητική και όμορφη δραστηριότητα που μπορεί να μοιραστεί ένας γονιός με το παιδί του. Καθαρός αέρας και φύση βοηθούν τα μικρά παιδιά να ξεκουραστούν από την  καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο υπάρχουν σίγουρα σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξει ο μπαμπάς ή η μαμά, όπως: 

  • το να αγγίζει το παιδί διάφορα λουλούδια ή φυτά που μπορεί να έχουν γύρη,
  • να βάζει στο στόμα καρπούς που βρίσκει στη φύση χωρίς αυτά να έχουν ελεγχθεί πρώτα από τους γονείς, 
  • να περπατάει με παπουτσάκια ανοιχτά όπως σανδάλια που δε του διευκολύνουν τη βάδιση και μάλιστα σε σημεία με ψηλά χόρτα.

Καλό είναι επίσης να προτιμάται ο περίπατος σε ομαλό έδαφος χωρίς πολλές πέτρες, λακούβες ή ανηφόρες ώστε να μη κουράσουμε γρήγορα τους μικρούς μας συνοδοιπόρους.

2. Τι τρόφιμα πρέπει να έχουμε μαζί όταν πηγαίνουμε εκδρομή;

Μια εκδρομή καλό είναι να προσαρμόζεται αρχικά στην ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα στις μικρότερες ηλικίες, καλό είναι να επιλέγουμε κοντινές εξορμήσεις  που δε θα κουράσουν το παιδί και φυσικά δε θα του στερήσουν καθόλου τη χαρά της διαδικασίας. 

  • Θα έχουμε σίγουρα μαζί μας νερό για να ενυδατώνεται το παιδάκι όσο καλύτερα γίνεται, 
  • δροσερά φρούτα που και λόγω γλυκόζης του δίνουν ενέργεια, 
  • ενδεχομένως ένα μικρό τόστ με τυρί και ντομάτα 
  • ή ακόμα και λίγα μπισκότα για γεύση, χωρίς πολύ ζάχαρη.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει το γεύμα να είναι ένα ελαφρύ δεκατιανό για να μη βαρύνει το παιδάκι στις υπόλοιπες δραστηριότητες στη φύση.

3. Πώς προστατεύω το παιδί μου από αλλεργίες;

Αποφεύγω να έρθει το παιδάκι σε επαφή με τη γύρη και φροντίζω να του ξεπλένω συχνά τα χεράκια με νερό. Σε κάθε περίπτωση αν η ηλικία το επιτρέπει, μπορεί η μαμά να έχει μαζί της ένα ήπιο αντισταμινικό τζελ ώστε να το εφαρμόσει τοπικά στο σημείο, μέχρι να αναζητήσει πιο ολοκληρωμένη διάγνωση. Ωστόσο αν η αντίδραση είναι περισσότερο γενικευμένη όπως αν εμφνιστούν κοκκινίλες σε άλλα σημεία του σώματος, αν το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή αισθάνεται αδυναμία καλό θα είναι να έρθουμε άμεσα σε επαφή με τον γιατρό μας.   

4. Πως προστατεύω το παιδί μου από ενδεχόμενα τσιμπήματα;

Εάν έχουμε μωράκι τότε η σίτα στο καρότσι είναι απαραίτητη ειδικά τις περιόδους από την άνοιξη και εξής που έχει αρκετά κουνούπια και μπορεί να το τσιμπήσουν.  Επιλέγουμε ρούχα με όχι πολύ έντονα χρώματα καθώς αυτά προσελκύουν περισσότερο τα έντομα.  

Πριν τη βόλτα μας βέβαια καλό είναι να εφαρμόζουμε και ένα όσο πιο φυσικό αντικουνουπικό σε μορφή κρέμας στα χεράκια και τα ποδαράκια των παιδιών που είναι πραγματικά ευαίσθητα στα τσιμπήματα. Αν δε καταφέρει να τη γλιτώσει ο μικρός ή η μικρή μας, τότε μια δροσερή κομπρέσα με νερό μπορεί πρόσκαιρα να ανακουφίσει το σημείο ή μπρούμε να εφαρμόσουμε στην περιοχή ένα ήπιο αντισταμινικό. 

5. Παιδί και ήλιος

Επειδή ζούμε σε μια υπέροχη χώρα σαν την Ελλάδα που τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχει ηλιοφάνεια, καλό θα είναι να φροντίζουμε πολύ να κρατάμε τα παιδάκια σε συνθήκες δροσιάς.

Γενικά επιλέγουμε μέρη για περίπατο που έχουν κάποια δέντρα ώστε να μετριάζεται η κόπωση τους και να μη βαδίζουν για μεγάλο διάστημα κάτω από τον ήλιο.

  • Ένα καπελάκι είναι πάντα αναγκαίο για να μην υπερθερμαίνεται η περιοχή του κεφαλιού και προκύψουν ζαλάδες
  • Όπως επίσης αναγκαία είναι και η εφαρμογή αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας για τη θερινή περίοδο.
  • Εάν έχουμε μωράκι, εφαρμόζουμε σίγουρα ομπρέλα στο καρότσι και έτσι διαμορφώνουμε δροσερότερες συνθήκες για το μωρό.
  • Τέλος, τα γυαλιά ηλίου δεν αφήνουν την άσχημη ακτινοβολία να βλάψει τα μάτια και κάνουν ανετότερη τη βόλτα κάτω από τον ήλιο.


6. Τι πρέπει να έχω μαζί μου φεύγοντας από το σπίτι;

Σίγουρα να έχουμε μαζί μας νερό για την καλή ενυδάτωση των παιδιών, πάνες και μαντιλάκια για ενδεχόμενη αλλαγή ενώ είμαστε έξω. Μια δεύτερη αλλαξιά ρούχα καιαΑν βρισκόμαστε σε χώρο που δεν υπάρχει τουαλέτα καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας μια φορητή.  

Σίγουρα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα ελαφρύ φαγητό  και ένα φαρμακείο. Αυτό θα πρέπει να περιέχει λιγες γάζες αν τύχει να πέσει το μικρό μας, λίγο καθαρό οινόπνευμα για να απολυμανθεί η περιοχή και φυσικά αντικουνουπικό, αντισταμινικό για αλλεργίες και τσιμπήματα.

7. Ποια παιχνίδια μπορούν να αναπτύξουν την κινητικότητα του;

Ορισμένα απλά παιχνίδια αυξάνουν την διαδραστικότητα του παιδιού και βοηθούν την επαφή με τους γονείς και τα άλλα παιδάκια. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι αυτο με την μπάλα.

Προτιμούμε επίσης τον περίπατο με τους γονείς και την εξερεύνηση της φύσης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το μέρος που θα επισκεφτούμε και να αναζητήσουμε κάποια αντικείμενα εκεί που θα δίνουν στοιχεία για τον χαρακτήρα του τόπου και τη φύση, ενώ κάνουν την εκδρομή περισσότερο εκπαιδευτική. Ωστόσο προσέχουμε πάντα να αποφεύγουμε δραστηριότητες που απομακρύνουν τα παιδιά από τους γονείς.

Αν προτιμήσουμε παιχνίδια όπως βάδιση σε ανώμαλο έδαφος, ποδόσφαιρο καλό θα είναι να προστατεύουμε τι αρθώσεις με ειδικές συσκευές όπως επιγονατίδες και σίγουρα να φοράμε κράνος για την προστασία του κεφαλιού όταν κάνουμε ποδήλατο.

article 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr