•   Σάββατο, 27 Απριλίου
  • 14 C
    Αθήνα
Εγκυμοσύνη - Γονιμότητα

Τρόποι για να ενισχύσεις την γονιμότητα σου!

( λέξεις)
Τρόποι για να ενισχύσεις την γονιμότητα σου!

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τα τρόπος να ενισχύσουμε την γονιμότητα μας! Υπάρχουν άραγε τροφές που μας βοηθούν να αυξήσουμε τις πιθανότητες σύλληψης? Τι πρέπει να αποφεύγουμε για να τονώσουμε τον οργανισμό μας?

Διατροφή

eating well


Μια πρώτη κίνηση είναι να εμπλουτίσετε το διατροφολόγιό σας, με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C και η βιταμίνη D. Έχει παρατηρηθεί πως γυναίκες με έλλειψη σ αυτά τα θρεπτικά συστατικά, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης αποβολής και μικρότερη διάρκεια ωορρηξίας.

Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να πάρετε ένα καθημερινό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα. Συνήθως συνίσταται συμπλήρωμα φυλλικού οξέος πολύ πριν μείνετε έγκυος. Φροντίστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα αυγά, και τα φασόλια.

Σκέψου πριν πιεις

drinking

Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με την μείωση της γονιμότητας κι αυτό λόγω του ότι το αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Επίσης το αλκοόλ ενδέχεται να βλάψει το έμβρυο κατά την διάρκεια της κύησης. Να θυμάστε πως οι υπερβολές τόσο στο ποτό όσο και στο φαγητό προκαλούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Έτσι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, περιστασιακά δεν πρόκειται να σας βλάψει.

Όσο αναφορά την καφεΐνη έχει αποδειχθεί βάση ερευνών, ότι επηρεάζει τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών και ενδέχεται να επηρεάσει το χρονικό διάστημα που θα σας πάρει για να μείνετε έγκυος. Καλό θα ήταν να περιορίσετε την κατανάλωσή του σταδιακά, καθώς οι απότομες αλλαγές στην καθημερινότητά σας δεν κάνουν καλό. Ο οργανισμός στρεσάρετε και δεν λειτουργεί ορθά.

Το Βάρος σου

kg


Ελέγξτε το βάρος σας!
Ο δείκτης μάζας σώματος θα σας βοηθήσει να βρείτε αν είστε κανονική, λιποβαρής, ή παχύσαρκη. Δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά έχει αποδειχθεί πως το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε μια υπερπαραγωγή ορισμένων ορμονών που διαταράσσουν την ωορρηξία.
Από την άλλη πλευρά, το να είστε λιποβαρής, δεν βοηθά το σώμα σας να παράγει αρκετές ορμόνες ώστε να αναπτύσσονται κάθε μήνα  τα ωάρια στο σώμα σας ή ακόμα να διατηρηθεί μια εγκυμοσύνη.
Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Απλά μην το παρακάνετε!

Υπόθεση: Φυτοφάρμακα

φυτοφάρμακα

Πολλά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν τα έντομα και τα ζιζάνια που απειλούν τις καλλιέργειες. Αυτές οι χημικές ουσίες ενδέχεται να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα και μπορεί να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα με την αναστολή της λειτουργίας των ωοθηκών και διαταράσσοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2015 από το Human Reproduction(κέντρο μελέτης ανθρώπινης αναπαραγωγής) δείχνει πώς τα φρούτα κ τα λαχανικά που έχουν ψεκασθεί με φυτοφάρμακα, επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, μειώνοντας τον αριθμό σπερματοζωαρίων καθώς και την ποιότητά τους.

Κάπνισμα

τσιγάρο

Αν χρειάζεστε ένα ακόμη λόγο για να κόψετε το κάπνισμα, απλά σκεφτείτε πως οι τοξίνες των τσιγάρων όχι μόνο μειώνουν τα «αυγά μιας γυναίκας», αλλά παρεμβαίνουν και στη διαδικασία τόσο της γονιμοποίησης όσο και της εμφύτευσης. Επίσης έχει αποδειχθεί πως οι ωοθήκες μιας γυναίκας καπνίστριας έχουν διαφορετική ηλικία από μια μη-καπνίστρια! Για παράδειγμα οι ωοθήκες μιας 35χρονης γυναίκας που καπνίζει, αναλογεί στην ηλικία των 42ετων! Αυτό σημαίνει πως είναι λιγότερο γόνιμη παρόλο τα 35 έτη της φαινομενικά..

Αφρόλουτρα, καλλυντικά

ντουζ

Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξετε στα καλλυντικά όσο και στα αφρόλουτρα που χρησιμοποιείτε για το σώμα σας όσο και για την περιοχή του κόλπου. Ενυδατώστε το δέρμα σας, με προϊόντα που δεν διαταράσσουν το φυσικό ph αλλά ούτε τη φυσική χλωρίδα του κόλπου. Επίσης προσέξτε τα σεξουαλικά λιπαντικά, έχουν κατηγορηθεί ότι επιβραδύνουν την ταχύτητα του σπέρματος.


Τέλος, το στρες μπορεί να εμποδίσει τη γονιμότητα σας. Χαλαρώστε και δώστε χρόνο στο σώμα σας..

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr