•   Σάββατο, 27 Απριλίου
  • 12 C
    Αθήνα
Βρέφος - Υγεία

Νεογνικός έλεγχος. Μια σταγόνα αίματος σώζει ζωές!

( λέξεις)
Νεογνικός έλεγχος. Μια σταγόνα αίματος σώζει ζωές!

Η ανίχνευση ασθενειών σε πρώιμο ή ασυμπτωματικό στάδιο αποτελεί έναν από τους θεμελιώδες λίθους στην προσπάθεια πρόληψης προβλημάτων υγείας. Στην εποχή μας στις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί πλέον κοινό τόπο και σημείο αναφοράς για την προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, η ανάπτυξη Προγραμμάτων Συστηματικής Εξέτασης Νεογνών για την ανίχνευση Συγγενών Ανωμαλιών ή πιο απλά Προγραμμάτων Προληπτικού Νεογνικού Ελέγχου.

Πρωταρχική μέριμνα αυτών των προγραμμάτων αποτελεί η άμεση ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία σοβαρών ασθενειών με σκοπό την ελαχιστοποίηση των ποσοστών νοσηρότητας και θνησιμότητας στη νεογνική και παιδική ηλικία. Πρόκειται επομένως για μια μέθοδο έγκαιρης εντόπισης νοσημάτων, με σκοπό την έναρξη θεραπείας από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες ζωής.

Τι είναι ο νεογνικός έλεγχος
Πρόκειται για μια ειδική εξέταση αίματος που πραγματοποιείται στα νεογνά. Με λίγες σταγόνες αίματος από την φτέρνα του μωρού, πάνω σε ειδικό χαρτί, με τη χρήση ειδικής συσκευής μπορεί να γίνει η έγκαιρη διάγνωση κρυφών μεταβολικών διαταραχών οι οποίες χρειάζονται έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Οι μεταβολικές και κληρονομικές διαταραχές είναι ρωγμές στην χημεία του οργανισμού. Παραδείγματος χάριν, οι μεταβολικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν στα νεογνά τη δυσκολία αφομοίωσης της τροφής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους όπως η νοητική στέρηση, το κώμα ακόμη και ο θάνατος.

Λόγω του ότι είναι μέρος του ανθρώπινου γενετικού κώδικα, δεν μπορούν να θεραπευτούν αλλά μια έγκαιρη διάγνωση θα επιτρέψει στον παιδίατρο να αρχίσει μια εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη που μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη υγεία του μωρού σας. Η συχνότητα εμφάνισης είναι 1 στα 1500 μωρά.

Ο νεογνικός έλεγχος μπορεί να προσδιορίσει την παρουσία περισσότερων από 50 κληρονομικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της κυστικής ίνωσης καθώς και πολλών λιγότερο γνωστών διαταραχών. Η εξέταση είναι ασφαλής, σύντομη και απλή.

Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα των εξετάσεων του μωρού σας δεν είναι φυσιολογικά, ο παιδίατρος σας, θα σας ενημερώσει για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι το μωρό σας έχει κάποια διαταραχή αλλά ότι έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει με την πάροδο του χρόνου μια μεταβολική διαταραχή.

Ο νεογνικός έλεγχος είναι σωτήριος διότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προστατεύσει τη ζωή τους από καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr