•   Τρίτη, 23 Ιουλίου
  • 35.9 C
    Αθήνα
Βρέφος - Υγεία

Νεογέννητο μωρό; Τι συμβαίνει στα πρώτα του λεπτά!

( λέξεις)
Νεογέννητο μωρό; Τι συμβαίνει στα πρώτα του λεπτά!

Η πρώτη ανάσα
Μόλις γεννηθεί το μωρό ο γιατρός καλείται να πάρα όλα τα υγρά που έχουν συγκεντρωθεί στη στοματική και ρινική κοιλότητα του νεογέννητου, ώστε να καταφέρει να αναπνεύσει για πρώτη φορά.

Επιπλέον μέσα στα 5 πρώτα λεπτά της γέννησής του ο γιατρός πρέπει να εκτιμήσει την γενικότερη κλινική εικόνα του νεογέννητου. Από τη συχνότητα των καρδιακών παλμών, από το ρυθμό της αναπνοής του, από τη δύναμη των άκρων του και τέλος από το χρώμα του δέρματός του, αν για παράδειγμα είναι μπλε ή ροζ.Καθαριότητα
Μετά την 1η αγκαλιά με τη μαμά, αναλαμβάνει η μαία που καλείται να του φορέσει το βραχιόλι - ταυτότητά του στο χέρι.

Σειρά έχει ο καθαρισμός με έλαιο σε μορφή διαλύματος για να φύγει από το δερματάκι του το λιπώδες υγρό που το περιέβαλε και το προστάτευε τόσους μήνες μέσα στην κοιλιά της μαμάς του. Μετά το πλύσιμο, ακολουθεί το ζύγισμα και το μέτρημα του ύψους. 2,5 έως και 3,5 κιλά καθώς και 40 έως 50 εκατοστά είναι για όλα τα φυσιολογικά νεογέννητα η κλίμακα μέτρησης.

Τέλος αναλαμβάνει ο παιδίατρος που θα δώσει στο νεογέννητο με ενεσούλα βιταμίνη Κ που βοηθάει στη φυσιολογική πήξη του αίματος, καθώς και λίγες αντιβιοτικές σταγόνες στα μάτια του για την αποφυγή λοιμώξεων από μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στα γεννητικά όργανα κατά την "έξοδο" του μωρού.Αντανακλαστικά
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το θέμα των αντανακλαστικών στα νεογέννητα μωρά. για να διαπιστώσει πόσο σωστά ανταποκρίνεται το νευρικό του σύστημα στα διάφορα πρώτα ερεθίσματα του γύρω περιβάλλοντός του.

Η εξέταση των αντανακλαστικών περιλαμβάνει τρίψιμο στις πατούσες και στα δάχτυλα καθώς και το κατά πόσο το νεογέννητο αναζητά τη θηλή και μπορεί να σφίξει το χέρι του.

Τέλος γίνεται ο πρώτος καρδιολογικός έλεγχος καθώς και το αν το κεφαλάκι του μωρού αναπτύσσεται φυσιολογικά ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το σφιγμό και τα οστά, ενώ η εξέταση της ακοής είναι εξίσου σημαντική σε αυτό το στάδιο.

Η πρώτη αιμοληψία
Η πρώτη αιμοληψία γίνεται από τον ομφάλιο λώρο για να διαπιστωθεί η ομάδα αίματος του μωρού και να προστατευθεί η μητέρα του σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη, από κινδύνους ασυμβατότητας με τον παράγοντα Rh, αλλά και για να εντοπιστεί τυχόν παρουσία αιμολυτικής νόσου στο νεογνό. Την δεύτερη ή τρίτη μέρα μετά τη γέννηση, το μωρό θα υποβληθεί και σε μια ακόμη αιμοληψία. Η μαία θα λάβει λίγες σταγόνες αίματος από την πατούσα του προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχει από σοβαρές παθήσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές κατά τη γέννηση. 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr