Μήπως περιμένουμε πολλά από τα παιδιά μας;

ΝΗΠΙΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μήπως περιμένουμε πολλά από τα παιδιά μας;

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους στην νηπιακή ηλιακή θα έπρεπε να έχουν περισσότερο έλεγχο των συναισθημάτων τους.

Τα παιδιά νηπιακής ηλιακής έχουν πολλά ξεσπάσματα. Κλαίνε, ουρλιάζουν, γκρινιάζουν και δεν σταματούν. Κι αυτό που σκέφτονται οι περισότεροι γονείς είναι «Γιατί;», «Τι έκανα λάθος;» και πως είναι μια «κρίση» που θα περάσει. Αυτό που σπάνια σκεφτόμαστε είναι πως είναι μικρά παιδιά και πως όλα αυτά ειναι φυσιολογικοί τρόποι για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της αμερικάνικης «Zero to Three» οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα έπρεπε να έχουν περισσότερο αυτο-έλεγχο από ότι είναι εφικτό για την ηλικία τους.

Το 56% των γονιών πιστεύουν ότι τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αντισταθούν στην επιθυμία να κάνουν κάτι απαγορευμένο

Το 36% πιστεύουν ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών έχουν αυτο-έλεγχο

Το 43% των γονιών πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι ικανά να μοιραστούν τα παιχνίδια τους με άλλα παιδιά πριν κλείσουν τα 2!

Το 24% των γονιών πιστεύουν ότι τα παιδιά ενός έτους ή και μικρότερα μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, ειδικά όταν νιώθων εκνευρισμό!

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητα για έλεγχο των συναισθημάτων τους στην ηλικία των 3,5-4 ετών, αλλά παίρνει ακόμα περισσότερα χρόνια για να το κάνουν καθημερινά. Τα παιδιά αρχίζουν τα μοιράζονται τα παιχνίδια τους-και καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό- στην ηλικία των 3-4 ετών. Ο έλεγχος των συναισθημάτων τους ξεκινά στα 4 έτη περίπου. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να διδάξει στο παιδί και όχι να το τιμωρήσει κάθε φορά που έχει ένα ξέσπασμα. 


Tags:

Στην ίδια κατηγορία