•   Τρίτη, 18 Ιουνίου
  • 33.1 C
    Αθήνα
Παιδί - Σχολείο

Arkki ή αλλιώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πρέπει να γνωρίσει κάθε γονιός.

( λέξεις)
Arkki ή αλλιώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πρέπει να γνωρίσει κάθε γονιός.

Η λέξη Arkki όταν την είδα, σκέφτηκα ότι είναι από τις λέξεις που δεν μου θυμίζουν τίποτα. Ναι, δεν την είχα ξαναδεί. Και αυτό ήταν αρκετό για να μου κινήσει την περιέργεια. Το Arkki από ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει και θα είναι μια λέξη και ένα πρόγραμμα που θα συζητάω πολύ με τις φίλες μου. Καθώς αυτό το τόσο μοναδικό και πραγματικά πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με καταγωγή από τη Φινλανδία, ήρθε στην Ελλάδα και αναμένεται να μαγνιτίσει παιδιά (και περήφανους γονείς!). Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια και κατασκευές καταφέρνουν να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν τον κόσμο, χρησιμοποιώντας και αναπτύσσοντας τη φαντασία τους πέρα από τα συνηθισμένα! Πάμε όμως να δούμε μαζί λεπτομέρειες για το Arkki!

article 1

Τι είναι το Arkki
Tο Arkki (School of Architecture for children and Youth) είναι το πιο πρωτοποριακό, μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης και ήρθε στην Ελλάδα από τον Βασίλη Μπαρτζώκα και την εταιρία DESIGNEMBASSADOR.COM UG ενώ αναπτύσσεται απο κοινού με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ.

Ακολουθώντας το επιτυχημένο παιδαγωγικό μοντέλο του Arkki που βασίζεται σε πολυετή εμπειρία εφαρμογής στη Φινλανδία, η ελληνική ομάδα του Arkki ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2014 τις δράσεις της σε σχολεία, μουσεία, χώρους πολιτισμού αλλά και στις εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟ.

Παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών, μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, εξερευνούν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο και με τη φαντασία τους τον δημιουργούν από άλλη οπτική, έξω και πέρα από τα συνηθισμένα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τις κλίσεις μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Ένας Δούρειος ίππος, φανταστικοί πύργοι, μαγικά νησιά, φωλιές πουλιών και πολιτείες φτιαγμένες από Lego ή ζαχαρωτά, είναι μόνο μερικά από τα μοντέλα που καλούνται να φτιάξουν τα παιδιά με την καθοδήγηση Ελλήνων αρχιτεκτόνων ειδικά εκπαιδευμένων στη Φινλανδία.

Όλα τα προγράμματα του Arkki καλλιεργούν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, ώστε να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους, για να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

article 2

Φιλοσοφία: Η σημασία του παιχνιδιού.
Στο Arkki, η μάθηση γίνεται μέσα από το παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά να ενεργοποιούν τη φαντασία τους και να χρησιμοποιούν τον έμφυτο αυθορμητισμό τους, αφού το παιχνίδι είναι ο φυσικός τρόπος με τον οποίο ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Τα προγράμματα του Arkki έχουν ως αφετηρία αρχιτεκτονικές κατασκευές και αφορούν όλες τις αισθήσεις. Κατασκευάζοντας μοντέλα υπό κλίμακα ή ακόμα και σε φυσικό μέγεθος, τα παιδιά θέτουν τα δικά τους ερωτήματα και ανακαλύπτουν διαρκώς νέες έννοιες, χωρίς να περιμένουν έτοιμες απαντήσεις από τους ενήλικες.

Ο συνδυασμός παιχνιδιού και προσεκτικά κατευθυνόμενης εργασίας, μέσα σε συνθήκες συνεργασίας και δημιουργικής ελευθερίας, δίνει στα παιδιά την ασφάλεια και την έμπνευση που χρειάζονται για να εξερευνήσουν τον χώρο, να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους και συγχρόνως να αποκτήσουν εμπειρίες που τα βοηθούν να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη.

Έτσι κάθε εργασία έχει πάντοτε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η επιβράβευση για την προσπάθεια και το κίνητρο για να συνεχίσουν να μαθαίνουν.

Όμως για τους εκπαιδευτές του Arkki εξίσου σημαντικός είναι ο στόχος να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τον χώρο, να τα μάθουν να παρατηρούν το περιβάλλον και να το αναλύουν με κριτική σκέψη, ώστε μεγαλώνοντας να επιθυμούν να επηρεάζουν τη διαμόρφωσή του με τρόπο ενεργό και υπεύθυνο.

Επομένως, το Arkki δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά που θέλουν να γίνουν στο μέλλον αρχιτέκτονες. Αυτό που κάνει είναι να παραλαμβάνει τη φυσική δημιουργικότητα που υπάρχει σε όλα τα παιδιά και να μην την αφήνει να χαθεί, ώστε να μπορούν να γίνουν πιο δημιουργικοί, αυτόνομοι και υπεύθυνοι ενήλικες ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.

article 3

Τι κάνουν τα παιδιά:
Τα παιδιά, από 4 έως 13 ετών, μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, εξερευνούν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο και με τη φαντασία τους τον δημιουργούν από άλλη οπτική, έξω και πέρα από τα συνηθισμένα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τις κλίσεις μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική;

Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Τα προγράμματα, που γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένους στη Φινλανδία αρχιτέκτονες, πραγματοποιούνται σε κύκλους, αποτελούμενους από 4 εργαστήρια ο καθένας. Τα εργαστήρια έχουν διάρκεια 90 λεπτά και για να δείτε τα προγράμματα κάντε κλικ εδώ!.

Δοκιμάστε το και περιμένουμε τα σχόλιά σας!

article 4 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr