•   Δευτέρα, 29 Απριλίου
  • 19 C
    Αθήνα
Παιδί - Σχολείο

Τα πρώτα βήματα στον παιδικό σταθμό

( λέξεις)
Τα πρώτα βήματα στον παιδικό σταθμό

Ο παιδικός σταθός είναι το νέο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να προσαρμοστεί το μικρό παιδί βγαίνοντας από το στενό και προστατευτικό οικογενειακό του περιβάλλον. Η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθώς λοιπόν πλησιάζει ο καιρός για το νέο ξεκίνημα, έντονα και ανάμικτα συναισθήματα πλημμυρίζουν τόσο τους γονείς όσο και το παιδί.

Οι γονείς θα πρέπει να προετοιμαστούν ψυχολογικά και να αποδεχτού τη νέα πραγματικτότητα για να μπορέσουν να προετοιμάσουν κατάλληλα το παιδί τους. Η αλλαγή αυτή θα γίνει ευχάριστη για το παιδί, αν αισθανθεί ότι και ο γονιός του χαίρεται. Η σκέψη ότι η είσοδος του παιδιού στον παιδικό σταθμό σηματοδοτεί την κοινωνική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή του, κάνει τον αποχωρισμό από το παιδί πιο εύκολο. Στον παιδκό σταθμό το παιδί θα καλλιεργήσει ικανότητες και δεξιότητες για τη μετέπειτα ζωή του και θα ενισχυθεί η αυτονομία και η ανεξαρτησία του.

Ένα άλλο θέμα που τρομάζει και απασχολεί τους γονείς είναι η αυξημένη νοσηρότητα στους παιδικούς σταθμούς. Ο παιδίατρος καλείται να υπενθυμίσει στους γονείς ότα τα παιδιά μεγαλώνουν πέφτοντας αρρωσταίνοντας και ότι η επαφή με λαιμογόνους παράγοντες στην παιδική ηλικία προάγει ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος για την ενήλικο ζωή. Οι γονείς καλούνται να τηρούν τις προφυλάξεις που συνιστώνται διεθνώς, δηλαδή συμμόρφωση με το πρόγραμμα εμβολιασμού και παραμονή του άρρωστου παιδιού στο σπίτι μέχρι την ανάρρωση. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα κρούσματα σε κλειστούς χώρους.

Η προετοιμασία
Τα βήματα που συνίσταται να ακολουθήσουν οι γονείς για να προετοιμάσουν το παιδί τους είναι τα εξής:

  • Ενημέρωση για την ποιότητα της προσχολικής αγωγής, αναζήτηση υλικού που θα βοηθήσει στην αξιολόγηση και επιλογή του παιδικού σταθμού.
  • Επίσκεψη του γονιού στον παιδικό σταθμό για να είναι δυνατή η ακριβής περιγραφή του.
  • Εξηγούμε στο παιδί ότι δεν θα είναι μόνο του αλλά θα έχει παρέα τη δασκάλα και άλλα παιδιά και ότι κι άλλοι γονείς αποχαιρετούν τα παιδιά τους το πρωί.
  • Εξασκούμε το παιδί με τη ρουτίνα του πρωινού ξυπνήματος πριν από την πρώτη μέρα του παιδικού σταθμού.
  • Επισκεπτόμαστε τον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί και του δείχνουμε που παίζουν, που τρώνε και που ξεκουράζονται τα παιδιά.
     

Η πρώτη μέρα
Χρήσιμες συμβουλές ειδικά για την πρώτη μέρα είναι οι εξής:

  • Καλέστε από πριν ένα άλλο παιδί που θα πάει στον ίδιο παιδικό σταθμό για να παίξουν.
  • Την πρώτη μέρα ξυπνάμε το παιδί 15 λεπτά νωρίτερα για να μην αγχωθούμε.
  • Αναπτύσσουμε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού πχ «Δώσε μου ένα φιλί και θα σε δω μετά να μου πεις τι παιχνίδια έπαιξες»
  • Τέλος, όταν πηγαίνετε να το πάρετε από τον παιδικό σταθμό, μην ξεχνάτε να του λέτε πόσο χαρούμενοι και περήφανοι είστε γι’αυτό και όχι να εκφράζετε την αγωνία σας αν τα κατάφερε ή όχι

 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr