•   Παρασκευή, 26 Απριλίου
  • 17 C
    Αθήνα
Γονείς & More

SOS! Τι να κάνω αν τσιμπήσει σφήκα το παιδί μου;

( λέξεις)
SOS! Τι να κάνω αν τσιμπήσει σφήκα το παιδί μου;

Όμως μαζί με αυτές τις επισκέψεις πιθανά έχουν αυξηθεί και οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες όπως οι σφήκες. Προσωπικά οι σφήκες αποτελούν μεγάλο μου άγχος. Με έχει τσιμπήσει στο παρελθόν και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να τσιμπήσει τα μωρά μου... Τι μπορούμε λοιπόν, να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο να τσιμπήσει σφήκα το παιδί μας;

Τι πρέπει να προσέξουμε. 

Καλό είναι να ξέρουμε ότι το τσίμπημα της σφήκας δεν αποτελεί κίνδυνο για την πρόκληση αλλεργίας αλλά για την πρόκληση μόλυνσης επειδή λαμβάνουν μικρόβια από την ατμόσφαιρα αλλά κυρίως γιατί συνηθίζουν να πίνουν νέκταρ από μολυσμένα πράγματα όπως είναι για παράδειγμα τα αποφάγια. 

Συμπτώματα έπειτα από το τσίμπημα.

Αφού γίνει το ανεπιθύμητο attack θα παρατηρήσετε κοκκινίλες, φαγούρα, πρήξιμο στα μάτια ή στη χειρότερη των περιπτώσεων πρήξιμο στο λάρυγγα που μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια και βήχα.

Προσοχή όμως όλα τα παραπάνω μπορεί να εμφανιστούν το καθένα ξεχωριστά ή και καθόλου. 

Πώς θα το αντιμετωπίσετε. 

Αρχικά καθαρίστε καλά την περιοχή που έχει τσιμπηθεί με κρύο νερό και στη συνέχεια αλείψτε με κάποια αντισταμινική ή κορτιζονούχα αλοιφή που θα μειώσει τη φαγούρα.Συχνά βοηθάει το να κρατήσετε πάνω από το τσίμπημα ένα παγάκι.

Σε περίπτωση έντονου πόνου συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και χορηγείστε κάποιο παυσίπονο.

Είναι σημαντικό να μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν όπου υπάρχουν πολλά λουλούδια με άνθη ή αν για παράδειγμα στην παραλία έχει αδειάσει ένα κουτάκι με πορτοκαλάδα που έλκει τις σφήκες! Ένα τσίμπημα δεν είναι και το τέλος του κόσμου φυσικά, αλλά θέλει προσοχή!

Τέλος να σας πω ότι αν η σφήκα τσιμπήσει το παιδάκι σας στο στόμα ή τη μύτη θα πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ καθώς ίσως δημιουργηθεί οίδημα που μπορεί να φράξει κάποια αναπνευστική οδό. 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr