•   Πέμπτη, 25 Απριλίου
  • 20 C
    Αθήνα
Νήπιο & More

Πως θα μάθω στο παιδί να μην γκρινιάζει;

( λέξεις)
Πως θα μάθω στο παιδί να μην γκρινιάζει;

Μια ασταμάτητη γκρίνια –πολλές φορές χωρίς λόγο και αιτία, κι άλλες και με λόγο και αιτία- που δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν γίνει το δικό του. Άλλες φορές ενδίδεις-και πάει η εκπαίδευση στράφι κι άλλες φορές εκνευρίζεσαι και υψώνεις λίγο τη φωνή. Σε κάθε περίπτωση νιώθεις τύψεις και ούτε εσύ είσαι ικανοποιημένη αλλά ούτε και το παιδί. Ναι, η γκρίνια τα καταστρέφει όλα και πρέπει να βρεις ένα τρόπο να την σταματήσεις.

Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβεις ότι τα παιδιά γκρινιάζουν για δύο λόγους: 1. Γιατί θέλουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και δεν ξέρουν ακόμα τον τρόπο αλλά και τις λέξεις και 2. Γιατί η γκρίνια πάντα μα πάντα τραβάει… την προσοχή σου! Είναι ο καλύτερος τρόπος να τεστάρουν αν θα ανταποκριθείς και πως!

1. Πρόλαβέ το: Αν το παιδί γκρινιάζει επειδή δεν έχει την υπομονή να περιμένει το φαγητό του ή επειδή δεν θέλει να πάει για ύπνο, τότε λύσε το πρόβλημα. Μάθε του να κάνει υπομονή (περνώντας δημιουργικά τον χρόνο της αναμονής) ή βρες μια ρουτίνα ύπνου που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να νυστάξει.

2.Μην αντιδράς: Αν το παιδί γκρινιάζει (από συνήθεια) τότε προσπάθησε να μην αντιδράς στην γκρίνια του. Μην το μαλώσεις, μην φωνάξεις, μην γελάσεις. Τίποτα. Κράτα το πρόσωπό σου ανέκφραστο και ήρεμα πες στο παιδί ότι δεν καταλαβαίνεις τι λέει όταν γκρινιάζει. Έτσι θα προσπαθήσει να σου εξηγήσει τι θέλει χρησιμοποιώντας ένα …πιο εποικοδομητικό τρόπο επικοινωνίας.

3. Εξήγησέ του τι σημαίνει σωστή επικοινωνία. Τα πιο μικρά παιδιά δεν συνειδητοποιούν ότι γκρινιάζουν, ενώ δεν ξέρουν ακριβώς πώς να ζητήσουν κάτι που θέλουν πολύ με ευγενικό τρόπο. Τα πάντα είναι θέμα εκπαίδευσης! Ένας γρήγορος τρόπος για να το καταλάβει είναι να ηχογραφήσεις τη στιγμή που γκρινιάζει για να ακούσει το παιδί τη φωνή του. Έτσι θα συνειδητοποιήσει ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τι ακριβώς λέει.

4. Να λες μπράβο! Όταν σταματήσει τη γκρίνια ή ακόμα και τις μέρες που δεν γκρινιάζει καθόλου, επιβράβευσέ το. Γρήγορα θα καταλάβει ότι όλη η οικογένεια είναι πιο ευτυχισμένη όταν λείπει η γκρίνια! 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr