•   Δευτέρα, 27 Μαΐου
  • 18 C
    Αθήνα
Γυναίκα

Και όμως το χαρτί υγείας κάνει κακό στον κόλπο σου

( λέξεις)
Και όμως το χαρτί υγείας κάνει κακό στον κόλπο σου

Το χαρτί υγείας είναι κάτι που έχουμε όλοι σπίτι μας ωστόσο οι περισσότερες από εμάς δεν προσέχουμε ιδιαίτερα την ποιότητα της μάρκας που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ. Κακώς, γιατί το χαρτί αυτό έρχεται σε άμεση επαφή με τα γεννητικά μας όργανα και κυρίως με τον κόλπο μας και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Αν λοιπόν έχεις παρατηρήσει κάποιο πρήξιμο στο αιδοίο ή φαγούρα στον κόλπο ενδέχεται να φταίει το χαρτί που χρησιμοποιείς.

"Το αιδοίο και ο κόλπος μπορούν να ερεθιστούν από το χαρτί που χρησιμοποιείς, ειδικά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα" λέει ο γυναικολόγος Pari Ghodsi ενώ σημειώνει ότι μπορεί να προκαλέσει όλων των ειδών μολύνσεων αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά. Θα μου πεις, πώς γίνεται να χρησιμοποιείς λάθος το χαρτί και όμως ο γιατρός επισημαίνει τους πιο συχνούς τραυματισμούς που μπορούμε να πάθουμε αλλά και πως να τους αποφύγουμε.

1. Μικροκοψίματα
Το λεγόμενο papercut που παθαίνεις όταν γυρνάς τη σελίδα του βιβλίου μπορείς να το πάθεις και στο αιδοίο από το χαρτί υγείας, τρομακτικό; Όταν σκουπίζεσαι πολύ δυνατά ή όταν χρησιμοποιείς σκληρό χαρτί κάνεις μικροκοψίματα στην επιδερμίδα του αιδοίου τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, πρήξιμο μέχρι και μολύνσεις. Για αυτό οι γιατροί προτείνουν να σκουπίζεσαι ταμποναριστά όταν πηγαίνεις τουαλέτα και να μην σέρνεις το χαρτί.

2. Ουρολοιμώξεις
Η ουρήθρα στις γυναίκες είναι κοντή και τα βακτήρια δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν ιδιαίτερα μακριά για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη. Όταν λοιπόν σκουπίζεσαι από πίσω προς τα μπροστά μεταφέρεις βακτήρια από τον πρωκτό σου τα οποία δημιουργούν τις ενοχλητικές ουρολοιμώξεις. Για αυτό να θυμάσαι, σκουπιζόμαστε πάντα από μπροστά προς τα πίσω.

3. Πρήξιμο
Αρκετά χαρτιά υγείας έχουν άρωμα, βαφές αλλά και χημικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς αλλά και πρήξιμο. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο δοκίμασε να σκουπίζεσαι πιο απαλά ή αγόρασε ένα χαρτί υγείας με πιο μαλακή υφή.

4. Μύκητες
Το άρωμα στο χαρτί υγείας εκτός από πρήξιμο μπορεί να αλλάξει και το Ph του κόλπου σου και να πάθεις κάποια μυκητίαση για αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείς αντιαλλεργικό χαρτί υγείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως να θυμάσαι πως όταν έχεις την οποιαδήποτε ενόχληση και δεν μπορείς να εντοπίσεις την αιτία του προβλήματος ενημερώνεις αμέσως τον γυναικολόγο σου για να σε εξετάσει.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr