•   Παρασκευή, 17 Μαΐου
  • 17 C
    Αθήνα
Παραμύθια για παιδιά

Η καληνύχτα και η νύστα!

( λέξεις)
Η καληνύχτα και η νύστα!

Κάθε που σουρούπωνε την έπιανε που λέτε μία τόσο μεγάλη νύστα που δεν μπορούσε να κρατήσει τα μάτια της ανοιχτά! Έτρεχε τότε στο κρεβάτι της να ξαπλώσει γρήγορα, να ξεκουραστεί λίγο βρε παιδί μου, σκεπαζόταν μέχρι ψηλά με το αφράτο πάπλωμα και περίμενε να την πάρει ο ύπνος. Και αν όλα αυτά τελειώναν εδώ θα ήταν μία χαρά! Αλλά που; Όσο και νύσταζε, όσο και αν νανουριζότανε, ο ύπνος δεν ερχότανε. Γύρναγε από εδώ, στριφογύρναγε από εκεί, άλλαζε πλευρό αλλά..τίποτα! Και αν καμιά φορά κατάφερνε να κοιμηθεί, κάπου μέσα στον ύπνο της ξύπναγε και άντε μετά να ξανακλείσει μάτι!

Και όσο ο καιρός πέρναγε το πρόβλημα όλο και μεγάλωνε. Γιατί βλέπετε η καληνύχτα είχε την καλύτερη της φίλη την Καλημέρα που στενοχωριόταν πολύ από όλα αυτά και δεν ένιωθε και αυτή καλά. Έτσι οι μέχρι τώρα κολλητές φίλες, είχαν αρχίσει πως να το πούμε.. να έχουν καβγαδάκια!

“Μα καλά,” της έλεγε η καλημέρα όταν συναντιόταν το πρωί. “Πάλι δεν κοιμήθηκες χτές το βράδυ;”

“όχι φιλενάδα μου.. δεν τα κατάφερα..”της απαντούσε στενοχωρημένη η καληνύχτα.

“Και εγώ τώρα πως θα μπορέσω όλη την ημέρα να παίξω και να κάνω όλα αυτά που θέλω; αφού ξέρεις ότι όταν εσύ δεν κοιμάσαι το βράδυ μετά και εγώ είμαι πολύ κουρασμένη.. ούτε έχω όρεξη να φάω, ούτε έχω διάθεση να παίξω, ούτε έχω δύναμη να κερδίσω στα παιχνίδια, άσε που καμιά φορά από την ταλαιπωρία κρυώνω και τρέχει η μύτη μου..” παραπονέθηκε η καλημέρα. “Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να με βοηθήσεις!”

“Νομίζεις εγώ δεν θέλω να σε βοηθήσω; Αφού είσαι η καλύτερη μου φίλη!” της αποκρίθηκε η καληνύχτα. “Άσε που και εγώ όταν δεν κοιμάμαι καλά, χάνω όλα τα ωραία όνειρα που τόσο μου αρέσουν! Αλλά σου λέω προσπαθώ και δεν μπορώ να τα καταφέρω..”

“Έχω μία ιδέα!” ξαφνικά αναφώνησε η καλημέρα. “Είσαι η καλύτερη μου φίλη και θα βρούμε τη λύση μαζί! Σκέφτηκα αν θες και εσύ να φωνάξουμε σήμερα στο δωμάτιο όλες τις καληνύχτες από τα κοντινά παιδικά δωμάτια που κοιμούνται καλά και να μας δώσουν ιδέες τι κάνουν αυτές!”

“Ναι, ναι! Γιούπι!” φώναξε η καληνύχτα! “ όχι τίποτα άλλο αλλά έχω και μία νύστα σήμερα.. θα ήθελα τόσο να κοιμηθώ καλά!”

“Λοιπόν, το αναλαμβάνω εγώ! Θα τις καλέσω εγώ όλες το απόγευμα εδώ στο δωμάτιο!”

“Τέλεια! Και εγώ θα φτιάξω πορτοκαλάδες και σαντουιτσάκια και θα σας περιμένω!” της απάντησε η καληνύχτα και της έσκασε ένα μεγάλο χαμόγελο.

Εκεί που λέτε κατά τις πέντε το απόγευμα το δωμάτιο ήταν γεμάτο από όλες τις καληνύχτες που ήρθαν πρόθυμες να βοηθήσουν.

“Λοιπόν, ακούω ιδέες!” ξεκίνησε την κουβέντα η καλημέρα. Τι σας βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα;”

“Εγώ να σας πώ το μυστικό μου..” είπε πρώτη η καληνύχτα του δωματίου του Γιώργου, “επειδή δεν κοιμόμουνα καλά και νύσταζα συνέχεια πολύ, σταμάτησα να βλέπω τηλεόραση το βράδυ. Έτσι δεν έβλεπα εικόνες που μπορεί να με φόβιζαν και κοιμόμουνα ήρεμη! Αυτό είναι το μυστικό μου!”

“Και εγώ! Και εγώ το ίδιο! Και εγώ δεν βλέπω τηλεόραση το βράδυ!” άρχισαν να ακούγονται διάφορες καληνύχτες από εδώ και από εκεί.

“Εσύ βλέπεις τηλεόραση το βράδυ;” ρώτησε την καληνύχτα μας η καλημέρα.

“Ναι, καμιά φορά…” είπε σκεπτική η καληνύχτα.

“Εγώ πάλι, έχω ένα κολλητό φίλο, το αρκουδάκι μου τον Μπόνι που τον παίρνω αγκαλιά και μου κρατάει συντροφιά και κοιμάμαι!” πετάχτηκε η καληνύχτα της Γεωργίας που ζούσε δύο σπίτια παρακάτω. “Έτσι βλέπετε, τώρα ‘εχω συνηθίσει και όταν τον έχω αγκαλιά η μυρωδιά του με νανουρίζει!”

“Και εγώ! Και εγώ έχω αρκουδάκι που κοιμόμαστε αγκαλιά!!!” άρχισαν να φωνάζουν κάποιες καληνύχτες μέσα στο δωμάτιο.

“Εσύ έχεις κανένα κουκλάκι που να το έχεις πάντα στο κρεβάτι σου;” ρώτησε την καληνύχτα μας η καλημέρα.

“Έχω, ένα που αγαπώ πολύ, όμως δεν το παίρνω πάντα στην αγκαλιά μου το βράδυ..” τους είπε η καληνύχτα.

“Παιδιά, εγώ για να κοιμηθώ το βράδυ ακούω μουσική!! Έχω ένα παιχνιδάκι στην κούνια μου που παίζρι την ίδια μουσικούλα κάθε βράδυ και έτσι τώρα πια συνήθισα και κοιμάμαι μόλισ την ακούω!” πετάχτηκε η καληνύχτα της Κλαίρης που κρατούσε ένα σαντουιτσάκι στο χέρι.

«Ούτε μουσική ακούω είναι η αλήθεια..» μουρμούρισε η καληνύχτα μας.

«Και επίσης εγώ καμιά φορά που ξυπνάω μέσα στη νύχτα, δεν φοβάμαι, αλλά κάθομια για δύο λεπτά ξαπλωμένη με τα μάτια κλειστά και συνήθως με ξαναπαίρνει ο ύπνος!» πέταξε και άλλη μία ιδέα η καληνύχτα του Γιάννη.

«Μα πόσες ιδέες μου έχετε δώσει!» ενθουσιάστηκε η καληνύχτα! « Θέλω τόσο πολύ να κοιμάμαι καλά την νύχτα και να μην έχω μαύρους κύκλους! Και επίσης θέλω τόσο να βοηθήσω την φίλη μου την καλημέρα να είναι ξεκούραστη και να απολαμβάνει όλα αυτά που κάνει!»

«Λοιπόν μην χάνουμε χρόνο!» φώναξε η καλημέρα. «Ας βάλουμε τις ιδέες μας μπροστά. Και εγώ λέω αν θέλεις να έχεις και ένα αγαπημένο παραμύθι να διαβάζεις κάθε βράδυ, έτσι ώστε να το βλέπεις στο όνειρο σου και νιώθεις καλά!!»

«Λοιπόν, κλείνω την τηλεόραση!» είπε η καληνύχτα μας.

«Και εμείς θα βάλουμε το κουκλάκι σου στο μαξιλάρι σου!» είπαν οι καληνύχτες της διπλανής πολυκατοικίας και σηκώθηκαν.

«Εγώ αναλαμβάνω την μουσική!» φώναξε η καληνύχτα της Μαρίας που έμενε πιο κάτω και έτρεξε στην κούνια να κουρδίσει εκείνο το ωραίο μουσικό κουτάκι που της είχε τραβήξει την προσοχή!

«Σταθείτε!» τους είπε η καληνύχτα. « Δεν μου είπατε τι κάνω αν έρθουν στον ύπνο μου κακά όνειρα και φοβηθώ και δεν με πιάνει ύπνος!!»

«Α, εύκολο! Αν δείς κακό όνειρο και φοβηθείς, να σκεφτείς αμέσως το ωραίο πάρτυ που κάναμε σήμερα, όλες αυτές τις απίθανες λιχουδιές που φάγαμε και σιγά σιγά θα ξεχάσεις το όνειρο και θα σε πάρει πάλι ο ύπνος!!» του χαμογέλασαν οι καληνύχτες!!

«Όσο έχω εσάς δεν φοβάμαι τίποτα!» τις αγκάλιασε η καληνύχτα.

« Και εσένα καλή μου καλημέρα θα προσπαθήσω να μην σε ταλαιπωρήσω άλλο. Και σήμερα που θα κοιμηθώ καλά το βράδυ, θα έρθω το μεσημέρι να σε δώ στο παιχνίδι που είμαι σίγουρη ότι θα είσαι ξεκούραστη και θα κερδίσεις!!!»

«Είσαι η καλύτερη μου φίλη!!» τηα απάντησε η καλημέρα και της χαμογέλασε. « Έλα τώρα να σε βάλουμε στο ζεστό σου κρεβάτι!!»

«Ναι, γιατί πέρασε η ώρα και έχω και μία νύσταααα!» χασμουρήθηκε η καληνύχτα και έδωσε ένα σάλτο και μπήκε στο κρεβάτι της. Αγκάλιασε το αρκουδάκι της, χαμογέλασε στις φίλες της και άρχισε να σιγοτραγουδάει το νανούρισμα που ακουγόταν μέσα στο δωμάτιο!!

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr