•   Πέμπτη, 25 Απριλίου
  • 17 C
    Αθήνα
Παραμύθια για παιδιά

«Το Πρώτο Χωριό στη Γη» και η «Πρώτη Πόλη» στη Γη

( λέξεις)
«Το Πρώτο Χωριό στη Γη» και η «Πρώτη Πόλη» στη Γη

Ποια ήταν τα πρώτα βήματα στην οργάνωση των ανθρώπων σε κοινωνίες; Πώς φτιάχτηκε το Πρώτο Χωριό στη Γη; Πώς έπαιρναν οι πρώτοι άνθρωποι τις αποφάσεις; Πώς διάλεγαν ποιος θα τους εκπροσωπεί; Πώς άνοιξε ο «δρόμος της συνεννόησης»; Πώς οι άνθρωποι άρχισαν να βάζουν το «εγώ» τους κάτω από το κοινό καλό; Πώς η γνώση περνούσε από τους γονείς στα παιδιά; Ποιες ήταν οι πρώτες μορφές «φορολογίας»; Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας των ανθρώπων αυτών;

Ο παππούς, συνδέοντας το μύθο με την πραγματικότητα., συζητά με τα εγγόνια του για  το ρόλο της συνεννόησης και της συμμετοχής του ανθρώπου στην εξέλιξη της κοινωνίας.

«Για όλα θέλει συνεργασία! Θέλει να έχεις τη δημιουργία μέσα σου αλλά και αυτό από μόνο του δεν φτάνει! Αποφάσισαν, λοιπόν, παιδιά μου, με πολύ κόπο και μετά από πολλά βράδια συζητήσεων το πώς θα αρχίσουν και πώς θα πορευτούν!», λέει ο παππούς.

Ο παππούς, σε μια συζήτηση με τα εγγόνια του, ανατρέχει στο χρόνο συζητώντας για την εξέλιξη των ανθρώπων. Πώς οι άνθρωποι από νομάδες ένιωσαν την ανάγκη της δημιουργίας του Πρώτου Χωριού!

Ένα χωριό, όμως, δεν είναι μόνο τα σπίτια και οι άνθρωποι! Θέλει και δρόμους, νερό, γέφυρες, πλατεία, σχολείο, εκκλησία, θέλει πολλά κοινά αγαθά! Δηλαδή αγαθά που ανήκουν σε όλους!

Δεν μπορούσαν, όμως, οι πρώτοι συγχωριανοί να τα κάνουν όλα μαζί. Έπρεπε να βρουν το πώς! Έπρεπε να βρουν με ποια σειρά!

Ο καθένας πρότεινε το δικό του! Άλλος άνθρωπος άλλη σειρά!

"Για όλα θέλει συνεργασία", λέει ο παππούς. "Θέλει να έχεις τη δημιουργία μέσα σου! Αλλά και αυτό από μόνο του δε φτάνει!

Αποφάσισαν λοιπόν, παιδιά μου, με πολύ κόπο και μετά από πολλά βράδια συζητήσεων, το πώς θα αρχίσουν και πώς θα πορευτούν!"

Το Παιδί της Συνεννόησης καθόταν μαζί τους...

Στη διαδρομή του χρόνου, από "Το Πρώτο Χωριό στη Γη", με κόπο και συνεννόηση, οι άνθρωποι κατάφεραν να φτιάξουν την Πρώτη Πόλη στη Γη! Η πόλη αυτή, "που χρησίμευσε ως υπόδειγμα", κατά τον μεγάλο αρχαίο ιστορικό και περιηγητή Παυσανία, ήταν στην Αρκαδία. Οι κάτοικοι της Πρώτης Πόλης στη Γη, που είχαν τη δημιουργία οδηγό τους, αισθάνθηκαν την ανάγκη να έχουν μόνιμο σχολείο, για να μαθαίνουν μικροί και μεγάλοι! Για να λειτουργήσει το σχολείο αλλά και η πόλη τους, για να γίνουν τα αναγκαία κοινά αγαθά, αποφάσισαν όλοι μαζί να δίνουν ένα μέρος από τη σοδειά τους!

Ένα εκπαιδευτικό βιβλίο από το Δημήτρη Σταματόπουλο για τη δύναμη της συνεργασίας και την αξία του κοινού αγαθού.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr