•   Σάββατο, 27 Απριλίου
  • 12 C
    Αθήνα
Βρέφος - Ανάπτυξη

Οι μήνες ανάπτυξης του μωρού από τον 1ο έως και τον 6ο μήνα.

( λέξεις)
Οι μήνες ανάπτυξης του μωρού από τον 1ο έως και τον 6ο μήνα.

Το μωρό σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και σας φαίνεται απίστευτο καθετί το διαφορετικό στις κινήσεις και στις  αντιδράσεις του. Θα παρατηρήσετε πως όσο μεγαλώνει αλλάζουν οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι συνήθειες, οι ικανότητες και τα πράγματα που το ευχαριστούν.

1ος  μήνας
Τον πρώτο μήνα της ζωής του, το μωρό κατακτά τους βασικούς τομείς της ανάπτυξής του. Ο μήνας αυτός, είναι ο λεγόμενος «μήνας της προσαρμογής».

Το μωρό γεννιέται με προεξάρχουσες τις αισθήσεις της όσφρησης και της αφής, ώστε να προσανατολίζεται στην οικεία μυρωδιά της μητέρας και να δέχεται το άγγιγμα της. Επίσης, το νεογέννητο μωρό ακούει καλά, ώστε να ανταποκρίνεται σε απότομους, δυνητικά επικίνδυνους ήχους με ανησυχία, κλάμα και «έκκληση» για βοήθεια όποτε χρειάζεται.

Η όρασή του είναι μερικώς αναπτυγμένη κατά το πρώτο τρίμηνο. Έχει την δυνατότητα να βλέπει σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών. Πιο κοντά ή πιο μακριά τα πράγματα γίνονται πιο θολά. Το μωρό σας μπορεί να στρέφει το βλέμμα του προς εσάς όταν σας ακούει. Το πρώτο χαμόγελο οφείλεται σε συσπάσεις του προσώπου.

Τα γεύματα αποτελούνται αποκλειστικά από γάλα. Τρώει κάθε τρεις ώρες, όταν θηλάζει από την μητέρα, αφού το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο. Δεν είναι σε θέση να στηρίξει ακόμα το κεφάλι του. Προτιμά την εμβρυική στάση και τα πόδια του δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του. Επίσης έχει σφιγμένες τις γροθιές και συχνά σφίγγει δυνατά ότι του βάλετε στην παλάμη.

«Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως το 80% των μητέρων κρατούν τα μωρά στην αγκαλιά τους από την αριστερή πλευρά, όπου ακούγονται καθαρότερα οι xτύποι της καρδιάς, κάτι που ισχύει, τόσο για τις δεξιόχειρες, όσο και για τις αριστερόχειρες μητέρες! Είναι μάλιστα μια συμπεριφορά που διαπιστώθηκε και σε μικρά κοριτσάκια ηλικίας 6 ετών, που κρατούν τις κούκλες τους συχνότερα από την αριστερή πλευρά, μια τάση που ενισχύεται καθώς μεγαλώνουν. Άλλη μια έκφραση του μητρικού ενστίκτου»!
baby4

2ος  μήνας

Το μωρό σας αρχίζει να ελέγχει τις κινήσεις των ματιών του και ακολουθεί αντικείμενα που κινούνται στο οπτικό του πεδίο. Αρχίζει να παρατηρεί και να χαζεύει τα χεράκια του!

Πλέον συγκρατεί το κεφάλι του ψηλά για μικρά χρονικά διαστήματα και οι μύες του προσώπου του συσπώνται συνειδητά, αφήνοντάς το να  χαμογελάει, γελά! Επίσης μπορεί να ανοιγοκλείνει το στόμα του, προσπαθώντας να μιμηθεί την ομιλία των γονιών του, αρθρώνοντας φωνήεντα όπως αααα και οοοοο. Απολαμβάνει τις αγκαλιές και τα χάδια και όταν τα στερείται κλαίει και διαμαρτύρεται! Η μουσική το ηρεμεί και το ευχαριστεί επίσης.

3ος μήνας

Το κορμί του είναι πλέον χαλαρό, μπορεί να γυρίζει μόνο του από μπρούμυτα –ανάσκελα, τα πόδια του αποκτούν δύναμη και μπορεί να σπρώξει μ’ αυτά. Τα χέρια και οι παλάμες του  μπορούν να ανοιγοκλείνουν και να κρατούν αντικείμενα.

Αντιλαμβάνεται αρκετά και αρχίζει να δείχνει περιέργεια για τον περιβάλλοντα χώρο, τα παιχνίδια του και οτιδήποτε του κινεί το ενδιαφέρον! Ανταποκρίνεται αμέσως όταν του μιλάτε καθώς  αναγνωρίζει την φωνή σας! Απολαμβάνει να μένει στην αγκαλιά σας, αφού αναγνωρίζει ακόμα και την μυρωδιά σας!

Έως τώρα το μωρό σας εστίαζε σε λεπτομέρειες μιας εικόνας και όχι στο σύνολό της. Τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται, να κοιτάζει στο σύνολο ενός αντικειμένου ή προσώπου. Δύναται να ακολουθήσει ένα φως ή πρόσωπο ή αντικείμενο από τη μια μεριά στην άλλη (180 μοίρες). Η οπτική οξύτητα βελτιώνεται σταδιακά.

baby10

4ος μήνας

Ο μικρός ή μικρή σας εξερευνήτρια είναι εδώ για τα ανακαλύψει όλα! Το μωρό σας μπορεί πλέον να βάζει δύναμη στα χέρια του. Να κρατά αντικείμενα που του αρέσουν, να τα εξερευνεί, να παίζει και να μην παραλείπει να τα βάζει στο στόμα. Επίσης στηρίζεται στους αγκώνες.

Αλλάζει με ευκολία πλευρό όταν κοιμάται ή όταν είναι ξύπνιο. Σχηματίζει διαφορετικούς ήχους με το στόμα του, κάνει φούσκες, γελάει δυνατά όταν το γαργαλάνε και απλώνει τα χέρια για να το σηκώσουν και να το πάρουν αγκαλιά.

5ος μήνας
Το μωρό σας αναγνωρίζει πια όλα τα μέλη της οικογένειας! Χαμογελάει συνειδητά, ενώ μπορεί να κλάψει σε αγνώστους ή να αισθανθεί αναστάτωση ή φόβο. Εδώ αρχίζει η και περίοδος του απογαλακτισμού. Ξεκινά η γνωριμία με τις κρέμες και τις στερεές τροφές.

Μια πολύ αγαπημένη συνήθεια θα γίνει να πιάνει τα ποδαράκια, να τα φέρνει στο στόμα όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα ή ακόμη όταν κάθεται. Μαθαίνει με ποιους ήχους και χειρονομίες ανταποκρίνονται οι άλλοι ή σπρώχνει το χέρι της μαμάς του όταν δε θέλει άλλο φαγητό.

Πλέον δεν βγάζει άναρθρα φωνήεντα μόνο αλλά χρησιμοποιεί διπλά σύμφωνα, όπως μπ ντ γκ στρέφει το κεφάλι του προς το μέρος που μιλάνε, μιμείται ήχους και κινήσεις.

Από την στιγμή που αρχίζουν οι στερεές τροφές να μπαίνουν στην διατροφή του, είναι σε θέση να κάθεται στο καρεκλάκι του φαγητού, να στέκεται όρθιο με τη βοήθειά μας, να έχει δύναμη στα πόδια του ώστε να απωθήσει κάτι και τέλος να επεξεργάζεται με το  χέρι του ότι το ενδιαφέρει.( να τραβά μαλλιά, ρούχα, να ζουλά αντικείμενα)

baby8

6ος μήνας
Από αυτή την ηλικία και έπειτα γκρινιάζει όταν το ξαπλώνετε, γιατί θέλει να μένει καθιστό. Το μωρό σας στηρίζεται  για λίγη ώρα στο σώμα του αλλά η πλατούλα είναι ακόμη καμπουριασμένη. Μετά από λίγο γέρνει μπροστά και ξαπλώνει.

Πειραματίζεται με τις μονοσύλλαβες λέξεις και είναι πολύ φλύαρο. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό ίσως αρχίσει να βιώνει το «άγχος του αποχωρισμού» και νιώθει φόβο και λύπη όταν φεύγετε από κοντά του, ακόμη κι αν πηγαίνετε για μερικά δευτερόλεπτα στο διπλανό δωμάτιο, γιατί δεν μπορεί ακόμα να αντιληφθεί ότι σε λίγο θα επιστρέψετε. Αυτό που θέλει είναι να είστε δίπλα του και να σας δείχνει κι εκείνο την αγάπη του. Σ’ αυτό τον μήνα αρχίζουν οι ενοχλήσεις για τα πρώτα δοντάκια.. Υπομονή!

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr