•   Σάββατο, 27 Απριλίου
  • 12 C
    Αθήνα
Εγκυμοσύνη - Κύηση

Λιστερίωση, μια επικίνδυνη λοίμωξη για την εγκυμοσύνη!

( λέξεις)
Λιστερίωση, μια επικίνδυνη λοίμωξη για την εγκυμοσύνη!

Λιστερίωση
Η Λιστερίωση είναι µια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος), και προκαλεί στον άνθρωπο σηψαιμία, μηνιγγοεγεφαλίτιδα, και αποβολή του κυήματος στις εγκυμονούσες.

Η Listeria Monocytogenes προσβάλλει τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα, τους χοίρους, τα άλογα, τα κουνέλια, τα ψάρια, και τα πουλερικά, ενώ οχήματα του βακτηρίου είναι τα τρωκτικά, και τα εξωπαράσιτα (κρότωνες). Είναι μια σπάνια λοίμωξη, αλλά είναι περίπου 20 φορές πιο συχνή σε έγκυες γυναίκες από ό,τι στο γενικό πληθυσμό. 

λιστερίωση

Τα συµπτώµατα της Λιστερίωσης
Ένα άτοµο µε Λιστερίωση εµφανίζει πυρετό, μυαλγίες και μερικές φορές συµπτώµατα από το γαστρεντερικό σύστηµα, όπως ναυτία ή διάρροια. Αν η λοίμωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστηµα, μπορεί να εμφανιστούν συµπτώµατα, όπως κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασµοί.

Οι έγκυες γυναίκες εµφανίζουν συνήθως µόνο ήπια συµπτώµατα γρίπης, µε προεξάρχον τον πυρετό και στη διάρκεια του τρίτου τριµήνου της κύησης η λοίµωξη µπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο µέσω του πλακούντα. Ανάλογα µε την ηλικία της κύησης η µμόλυνση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), σε πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίµωξη του νεογέννητου.

Πρόληψη

  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων πουλερικών, αυγών και κρεάτων.
  • Πλένουμε καλά τα προϊόντα φυτικής προέλευσης (φρούτα και λαχανικά) πριν τα καταναλώσουμε.
  • Τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται χωρίς προηγούμενη θερμική επεξεργασία (όπως λ.χ το τυρί ) φυλάσσονται στο ψυγείο σε κατάλληλη θερμοκρασία, και όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Όταν χρειαστεί να ζεστάνουμε ξανά φαγητό το οποίο έχουμε φυλάξει, τότε το ζεσταίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία, την οποία καταλαβαίνουμε όταν το φαγητό αρχίζει να αχνίζει.
  • Εάν χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων τηρούμε πάντοτε την αναλογία θερμοκρασία – χρόνος, και ποτέ δεν καταναλώνουμε φαγητό με την υποψία ότι είναι 
    ‘έτοιμο’.
  • Οι εγκυμονούσες θα πρέπει να αποφεύγουν τους χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως εγκαταστάσεις σταυλισμών κλπ.

Τα άτομα τα οποία έχουν ιαθεί από λιστερίωση, θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά για το αν αποβάλλουν ακόμα μέσω των κοπράνων τους το βακτήριο. 

Θεραπεία 
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της λιστερίωσης περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών για διάστημα που εξαρτάται από την εντόπιση της νόσου. Όταν διαγνωστεί η λοίμωξη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η άµεση χορήγηση αντιβιοτικών στην έγκυο γυναίκα µπορεί να προλάβει τη λοίµωξη του εµβρύου ή του νεογνού. Τα νεογνά που νοσούν λαµβάνουν την ίδια αντιµικροβιακή αγωγή µε τους ενήλικες.

έγκυος πρωινό

Εάν είστε έγκυος

Μην τρώτε λουκάνικα, κονσερβοποιημένα κρέατα ή αλλαντικά, εκτός εάν τα ψήσετε στον ατμό.

Μην τρώτε μαλακά τυριά, εκτός εάν η ετικέτα αναφέρει ότι είναι από παστεριωμένο γάλα.

Μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα και μην καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν μη παστεριωμένο γάλα.

Αποφεύγετε τις σαλάτες με ζαμπόν, κοτόπουλο, αυγά, τόνο, ή θαλασσινά σε εστιατόρια καθώς δεν γνωρίζετε τις συνθήκες προετοιμασίας.

Τέλος αν έχετε την υποψία ότι προσβληθήκατε από τη λοίμωξη απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγο σας για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr