•   Σάββατο, 20 Απριλίου
  • 13 C
    Αθήνα
Νήπιο - Διατροφή

Υγιεινά σνακ για το σχολείο και όχι μόνο!

( λέξεις)
Υγιεινά σνακ για το σχολείο και όχι μόνο!

Ήρθε η στιγμή να ανακαλύψουμε, όλα εκείνα που συνθέτουν μια υγιεινή διατροφή με ελάχιστο κόστος και με όλη τη γεύση αφού θα είναι φτιαγμένα από τα δικά μας χεράκια! Η καθημερινότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας δεν αφήνει πολλά περιθώρια χρόνου για τον προγραμματισμό της εβδομαδιαίας διατροφής και πόσο μάλλον όταν υπάρχουν παιδιά όπου οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται!

Τα παιδιά σήμερα περνούν πάνω από το ένα τρίτο της ημέρας τους στο σχολείο και μαζί με τις επιπλέον δραστηριότητες που έχουν, συχνά επιβάλλεται να καταναλώσουν πολλά γεύματα ή σνακ εκτός σπιτιού. Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο για τον ανεφοδιασμό τους με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ώστε να αντεπεξέλθουν στο ομολογουμένως δύσκολο πρόγραμμα τους. Ωστόσο συχνά αποτελεί «εφιάλτη» για τους γονείς, που έχουν να αντιμετωπίσουν από την μια τις γευστικές απαιτήσεις των μικρών, οι οποίες δεν συμβιβάζονται εύκολα με ένα απλό τοστ και από την άλλη σνακ αμφιβόλου ποιότητας και θρεπτικότητας.

σνακ 4

Ορισμένες εύκολες και υγιεινές λύσεις είναι τα φρούτα, τα ωμά λαχανικά, οι ξηροί καρποί(για μεγαλύτερα παιδιά) οι ρυζογκοφρέτες και τα μπισκότα με δημητριακά. Ωστόσο, τα παιδιά εύκολα επηρεάζονται από τους φίλους τους και ίσως θελήσουν να επισκεφτούν το κυλικείο του σχολείου, από το γνωστό «ταπεράκι της μαμάς»! Εκεί καλό θα ήταν να τα παροτρύνουμε να αγοράσουν τις λιγότερο λιπαρές τροφές. Ευτυχώς στις μέρες μας τα κυλικεία των σχολείων έχουν τις σχετικές οδηγίες και κανονισμούς όσο αναφορά τα προϊόντα που πωλούν!

Ορισμένες συνταγές για εύκολα, οικονομικά και γρήγορα σνακ:

Ρολάκια σφολιάτας με λαχανικά


ρολακια λαχανικων

Υλικά
15 φέτες τυρί του τοστ
15 φέτες πάριζα
20 μανιτάρια κομμένα σε φετούλες
20 ντοματίνια/ 3 ντομάτες σε φετούλες

Εκτέλεση: Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του φέτες από το τυρί του τοστ και από το ζαμπόν. Από πάνω στρώνουμε τα ντοματίνια και τα μανιτάρια τα οποία τα έχουμε κόψει σε λεπτές φετούλες. Ξεκινάμε να διπλώνουμε σε ρολό, όσο πιο σφιχτά μπορούμε. Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και σε διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο  για 15 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Βγάζουμε το πρώτο ρολό και το κόβουμε σε φετούλες περίπου 2 cm .Τις στρώνουμε  σε μια λαμαρίνα στην οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15-25 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το άλλο ρολό σφολιάτας.

Συνταγή Κουρού light


κουρου
Για τη ζύμη:

3 φλ. Τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 κρόκους αυγών
1 γιαούρτι 2%
? φλ. Τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλ. Τσαγιού καλαμποκέλαιο

Για τη γέμιση:

150 γραμμάρια ανθότυρο
30γρ. τυρί φέτα
1 κουταλιά της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
1 ½ κουταλιά της σούπας γάλα light

Εκτέλεση
: Σε δύο διαφορετικά μπολ κάνουμε πρώτα τη συνταγή για τη ζύμη και στο άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση. Από το μπολ με τη συνταγή για τη ζύμη κάνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, στη συνέχεια τα ανοίγουμε και ρίχνουμε λίγο αλεύρι (τα πατάμε με τα χέρια μας). Στη συνέχεια βάζουμε στο κέντρο μία κουταλιά της σούπας ή του γλυκού αν είναι μικρό σε μέγεθος και κατόπιν διπλώνουμε (να γίνει σαν το κουρού). Για να κολλήσει το ζυμάρι πατάμε τις άκρες με ένα πιρουνάκι και έχουμε κι ένα σχέδιο!


Σπιτικά «Γαριδάκια»

γαριδακια σπιτικα

Υλικά ( 60 – 80 κομμάτια)

150 γρ σκληρό τυρί τσένταρ (αυτό είναι που δίνει την χαρακτηριστική γεύση και χρώμα στα γαριδάκια) τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε μικρά κομματάκια

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με 1/3 κουταλάκι μαγειρική σόδα

Λίγο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας γάλα (ίσως χρειαστεί παραπάνω θα το δούμε στην διαδικασία)

 

Εκτέλεση: Βάζουμε σε πολυκόφτη ή μούλτι όλα τα υλικά εκτός από το γάλα. Τα αλέθουμε για λίγο και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας γάλα. Τα αλέθουμε και πάλι για πολύ λίγο και θα δούμε την ζύμη να μαζεύεται. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Βγάζουμε με προσοχή την λεπίδα από τον πολυκόφτη και με τα χέρια μας μαζεύουμε την ζύμη σε μια μπάλα. Την αφήνουμε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω. Την διπλώνουμε δυο φορές, αλευρώνουμε τον πλάστη μας και ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο πάχους μισού εκατοστού. Αρχίζουμε και κόβουμε , με το μαχαίρι λωρίδες και μετά τετραγωνάκια 1 – 1μισι εκατοστό επί 1 – 1μισι εκατοστό. Με την πίσω πλευρά από ένα ξυλάκι κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο γαι να μην μας φουσκώσουν σαν μπαλονάκια. Τα μεταφέρουμε με προσοχή σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί (αφήστε χώρο μεταξύ τους, θα φουσκώσουν και θα απλώσουν).
Ψήνουμε για 14 λεπτά. Μπορείτε να τα κόψετε και σε λωρίδες σαν πακοτίνια, έχετε υπόψιν σας ότι σε αυτή τη περίπτωση ίσως θέλουν μόνο 5 λεπτά ψήσιμο τα δικά μου νυχτεριδάκια ήθελαν 7 λεπτά.Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο τα βγάζετε αμέσως από το ζεστό ταψί για να σταματήσετε το επιπλέον ψήσιμο τους.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr