•   Πέμπτη, 02 Μαΐου
  • 16 C
    Αθήνα
Εγκυμοσύνη - Κύηση

Πρεοκλαμψία

( λέξεις)
Πρεοκλαμψία

Τι είναι :
Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή διαταραχή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, η οποία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο.

Είναι μία σοβαρή πάθηση που επηρεάζει περίπου το 5% των γυναικών στην εγκυμοσύνη και συνήθως ξεκινά μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα:
Η αυξημένη πίεση του αίματος είναι το κύριο σύμπτωμα στην προεκλαμψία αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα όπως η πρωτεΐνη στα ούρα, ή ανωμαλίες των νεφρών ή του ήπατος.  Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουμε τα εξής.

προεκλαμψια
 

- Ανυπόφορους πονοκεφάλους που δεν περνάνε,
- Θολή όραση, φως ή κηλίδες που εμφανίζονται μπροστά στα μάτια σας,
- Έντονο πόνο κάτω από τα πλευρά σας,
- Εμετό (όχι την πρωινή ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης),
- Ξαφνικό πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια σας.
- Κοιλιακό άλγος, ιδιαίτερα δεξιά στην περιοχή του ήπατος.
- Αιφνίδια πρόσληψη βάρους (τυπικά πάνω από 1 κιλό την εβδομάδα).


Παράγοντες που κάνουν την εμφάνισή της πιο πιθανή:
-Γυναίκες που μένουν έγκυες για πρώτη φορά.
-Εγκυμοσύνη σε μικρή ηλικία και κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας (13-18 χρονών) ή σε ηλικία από 37 ετών και άνω. Οι ηλικίες με τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης της πάθησης είναι 19-25 ετών. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση της ηλικίας από αυτά τα όρια τόσο μεγαλώνει η συχνότητα εμφάνισης της προεκλαμψίας.
-Γυναίκες που κυοφορούν περισσότερα από ένα έμβρυα διατρέχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της προεκλαμψίας.
-Oι υπέρβαρες γυναίκες.
-Όσες πάσχουν από διαβήτη.
-Οι γυναίκες που πάσχουν από άσθμα, καθώς μπορεί να προκληθεί παροξυσμός της νόσου στη μήτρα, με αποτέλεσμα την περιορισμένη παροχή οξυγόνου στο έμβρυο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, μεταξύ των οποίων η υπέρταση και η προεκλαμψία.
-Οι έγκυες που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία Γι' αυτό και απαιτείται σωστή διατροφή και καθημερινή χορήγηση σιδήρου σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.
-Οι γυναίκες που πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους είχαν υπέρταση, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία κατά την κύηση.

προεκλαμψια2

Αντιμετώπιση:

Δυστυχώς η μόνη πραγματική θεραπεία είναι η γέννηση του μωρού. Τι γίνεται όμως αν η προεκλαμψία εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο; Τότε γίνονται προσπάθειες για να κερδηθεί χρόνος ώστε το έμβρυο να προλάβει να ωριμάσει νευρολογικά και αναπνευστικά. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη βαρύτητα της κατάστασης.

Στην ελαφριά μορφή της κατάστασης, η γυναίκα μπορεί να παραμείνει στο σπίτι υπό στενή παρακολούθηση, με οδηγίες να μείνει ξαπλωμένη ιδιαίτερα σε αριστερή πλάγια θέση γιατί έτσι αυξάνεται η αιματική ροή στον πλακούντα κάτι που δίνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά στοιχείο στο έμβρυο.

Πρέπει να γίνεται ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με αντιυπερτασικά φάρμακα κατάλληλα για την κύηση. Επίσης πρέπει να γίνεται καθημερινά μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και των πρωτεϊνών στα ούρα καθώς και του σωματικού βάρους. Επίσης είναι απαραίτητος ο συχνός εργαστηριακός έλεγχος και η παρακολούθηση του εμβρύου με υπερηχογράφημα και καρδιοτοκογράφημα μετά την 27 εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Σε περιπτώσεις μέτριας και βαριάς προεκλαμψίας χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο για να χορηγηθούν στην έγκυο γυναίκα ενδοφλέβια αντιυπερτασικά φάρμακα και θειικό μαγνήσιο. Επίσης γίνονται ενέσεις με κορτικοστεροειδή για να επιταχυνθεί η πνευμονική ωρίμανση του εμβρύου. Ουσιαστικά είναι μια μάχη με τον χρόνο, ώστε να γεννηθεί ένα έμβρυο συνήθως με καισαρική τομή το οποίο να είναι όσο το δυνατόν πιο ώριμο και χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας.

Σε πολύ βαριά προεκλαμψία η οποία εξελίσσεται γρήγορα μπορεί να γίνει καισαρική τομή ακόμα και αν το έμβρυο δεν είναι ώριμο γιατί προέχει η ζωή της γυναίκας. Η έγκυος γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές βλάβες όπως σπασμούς ή εγκεφαλική αιμορραγία κάτι που οδηγεί ακόμα και στο θάνατο του εμβρύου. Καισαρική τομή γίνεται και αν από το υπερηχογράφημα, το καρδιοτοκογράφημα και τον βιοφυσικό έλεγχο φαίνεται ότι το έμβρυο βρίσκεται σε εχθρικό περιβάλλον.

υπερηχος 

Ορισμένοι γιατροί συστήνουν τη λήψη ασπιρίνης, για την αποφυγή σχηματισμού θρόμβων, και συμπληρώματα ασβεστίου για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος, αν και δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέσων. Η δοσολογία της ασπιρίνης που έχει προταθεί είναι 60-150 mg καθημερινά με πιο συνηθισμένη τα 80 mg, μετά την 18-20ηεβδομάδα.


Τα συμπτώματα δε σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε προεκλαμψία. Για να είστε όμως σίγουρες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr