•   Τρίτη, 16 Απριλίου
  • 20 C
    Αθήνα
Εγκυμοσύνη - Προωρότητα

Πρόωρος τοκετός και αίτια.

( λέξεις)
Πρόωρος τοκετός και αίτια.

Παγκοσμίως, περισσότερες από 1 στις 10 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε πρόωρο τοκετό.

Πρόωρος τοκετός είναι αυτός που συμβαίνει πριν από τις 37 συμπληρωμένες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει τους ακόλουθους ορισμούς για τα διάφορα στάδια του πρόωρου τοκετού:

  • Εξαιρετικά πρόωρα: πριν τις 28 εβδομάδες
  • Πολύ πρόωρα: από 28 έως 31 εβδομάδες
  • Μέτρια έως όψιμα πρόωρα: από 32 έως 37 εβδομάδες.

Αιτίες πρόωρου τοκετού

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μια αιτία πρόωρου τοκετού αλλά πιο συχνά είναι άγνωστη ή ασαφής. Κάποιες περιπτώσεις είναι οι παρακάτω.

  • Λοίμωξη: Κάποιος τύπος λοίμωξης υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις πρόωρου τοκετού. Οποιοδήποτε είδος συστηματικής φλεγμονής ή λοίμωξης μπορεί να προκαλέσει σε μια μαμά να γεννήσει νωρίς το μωρό της, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων στο στόμα (όπως ασθένεια των ούλων), στον κόλπο, στη μήτρα και στα νεφρά.
  • Προβλήματα του τραχήλου της μήτρας: Ο ανεπαρκής τράχηλος ή ο βραχύς τράχηλος αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ειδικά εάν η μαμά έχει συμπτώματα τοκετού.
  • Κάπνισμα: Κάθε είδους χρήση καπνού αυξάνει τον κίνδυνο της μητέρας για PPROM (πρόωρο σπάσιμο νερού) και πρόωρο τοκετό. Η νικοτίνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στη μήτρα, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να φτάσουν στο μωρό ή να συμβάλει στον πρόωρο τοκετό.
  • Στρες: Το χρόνιο, υψηλού επιπέδου ψυχολογικό στρες μπορεί να κάνει τον τοκετό να ξεκινήσει νωρίς.
  • Σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των εγκυμοσύνων: Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι δύο φορές υψηλότερος από τον κανονικό εάν η διαφορά μεταξύ των κυήσεων είναι μικρότερη από έξι μήνες.
  • Κύηση σε δίδυμα, τρίδυμα: Η εγκυμοσύνη με περισσότερα από ένα μωρά προκαλεί υπερβολική διάταση της μήτρας, γεγονός που μπορεί να κάνει τον τοκετό να ξεκινήσει νωρίς. Όσο περισσότερα μωρά κυοφορείτε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.
  • Κληρονομικότητα: Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι υψηλότερος εάν η μαμά ή η αδερφή σας γέννησαν νωρίς ή εάν είχατε προηγουμένως πρόωρο μωρό. 

Ένας  στους τέσσερις  πρόωρους τοκετούς προγραμματίζεται (προκαλούμενος τοκετός ή καισαρική τομή) για να σώσει τη ζωή της μητέρας ή του μωρού από επιπλοκές εγκυμοσύνης, όπως προεκλαμψία, περιορισμός ανάπτυξης του εμβρύου, πρόωρο σπάσιμο νερού (PPROM) ή μόλυνση.

Πρόληψη του πρόωρου τοκετού

Πολύ συχνά οι επαγγελματίες υγείας δεν είναι σε θέση να πουν στις γυναίκες γιατί είχαν πρόωρο τοκετό. Αυτός ο τομέας έρευνας υποχρηματοδοτείται, με πολλούς δυστυχώς  να ακολουθούν μια μη χρήσιμη (και μοναδική για την εγκυμοσύνη) προσέγγιση του «Δεν ήταν γραφτό να γίνει».

Πιθανότητες επιβίωσης μετά από πρόωρο τοκετό

Οι ιατρικές εξελίξεις συμβάλλουν στο να γινόμαστε καλύτεροι στη θεραπεία των πρόωρων μωρών, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης εξακολουθούν να εξαρτώνται από την ηλικία κύησης (εβδομάδα εγκυμοσύνης) κατά τη γέννηση.

Λιγότερες από 22 εβδομάδες είναι σχεδόν μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης

22 εβδομάδες είναι περίπου 10%

24 εβδομάδες είναι περίπου 60%

27 εβδομάδες είναι περίπου 89%

31 εβδομάδες είναι περίπου 95%

Οι 34 εβδομάδες ισοδυναμούν με ένα μωρό που γεννιέται σε πλήρη περίοδο.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr