•   Δευτέρα, 15 Απριλίου
  • 25 C
    Αθήνα
Βρέφος - Θηλασμός

Επιτρέπεται ο θηλασμός με Covid-19; Έρευνα απαντά

( λέξεις)
Επιτρέπεται ο θηλασμός με Covid-19; Έρευνα απαντά

Η νέα έκθεση επεκτείνει τα προηγούμενα ευρήματα που εμφάνιζαν το μητρικό γάλα γυναικών που έχουν νοσήσει με COVID-19 να μην περιλαμβάνει τον ιό. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις συστάσεις των ειδικών προς τις θηλάζουσες γυναίκες να συνεχίσουν κανονικά τη διαδικασία του θηλασμού και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη νόσηση από COVID-19.

H διευρυμένη αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Immunology, περιελάμβανε περισσότερες από 60 γυναίκες που παρείχαν δείγματα έως και 2 μήνες από τη νόσησή τους με COVID-19 σύμφωνα με τη Michelle K. “Shelley” McGuire, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Idaho.

Η ομάδα των ερευνητών περιελάμβανε και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Illinois, της California, του San Franciscο, του Brigham and Women’s Hospital, του Arkansas αλλά και του Tulane.

«Αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό είναι ότι τα αντισώματα παρέμειναν αυξημένα στις περισσότερες από τις γυναίκες για μέχρι και 2 μήνες», τονίζει η McGuire και συμπληρώνει τονίζοντας πως η παρούσα μελέτη «απλά πρόσθεσε μία ακόμα επιβεβαίωση πως ακόμα και αν νοσεί μια γυναίκα με COVID-19, ο θηλασμός είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει στο μωρό της».

Η ομάδα ειδικότερα, έλεγξε το μητρικό γάλα μέσα από τα δείγματα που έλαβε για αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Α ειδικά για την πρωτείνη ακίδα του κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα 3/4 των γυναικών συνέχισαν να παράγουν αντισώματα στο μητρικό γάλα μέχρι και 2 μήνες ενώ άλλες μετά την πρώτη εβδομάδα που διαγνώστηκαν με COVID-19.

Οι ερευνητές έκαναν έτσι ξεκάθαρο πως τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος πιθανώς παρέχουν μία μόνιμη πηγή παθητικής ανοσίας στα βρέφη.

Οι γυναίκες πάντως παρείχαν ως δείγμα και επιχρίσματα από το δέρμα του μαστού πριν και μετά το πλύσιμο της περιοχής. Παρόλο που δεν εντοπίστηκε ο ιός SARS CoV-2 στο μητρικό γάλα, 29% από των δερματικών επιχρισμάτων βρέθηκαν θετικά για γενετικό υλικό SARS CoV-2 πριν από το πλύσιμο. Μόνο δύο από τα 29 επιχρίσματα βρέθηκαν θετικά μετά το πλύσιμο. Οι ερευνητές απέδωσαν την παρουσία του ιού RNA στο βήχα των γυναικών ή σε οικιακές πηγές.

Οι ερευνητές, τέλος, υπογράμμισαν πως δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο ζωντανού ιού ή λόγο ανησυχίας για το εύρημα αυτό μιας και η ουσία είναι η ίδια: Ο θηλασμός κατά την διάρκεια νόσησης  με COVID-19 όχι μόνο είναι ασφαλής για τα βρέφη αλλά και κατά πάσα πιθανότητα τα προστατεύει παρέχοντας πρόσθετη ανοσία.


Πηγή: ygeiamou.gr

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr