•   Πέμπτη, 25 Απριλίου
  • 22 C
    Αθήνα
Νήπιο - Υγεία

Χρόνια κοιλιακά άλγη.

( λέξεις)
Χρόνια κοιλιακά άλγη.

Γιατί τα παιδιά υποφέρουν από κοιλιακά άλγη;
Πιστεύεται ότι υπάρχει αυξημένη σπλαχνική υπερευαισθησία που αποδίδεται σε διαταραχή αλληλοεπίδρασης  νευρώνων εγκεφάλου-εντέρου. Ο Apley το 1958 όισε ως χρόνια κοιλιακά άλγη την κατάσταση που περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία επισόδια κοιλιακού άλγους σε διάστημα τριών μηνών, μη σαφώς εντοπιζόμενο, το οποίο επιδρά στις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού.

Συμπτώματα και σημεία ενδεικτικά οργανικής νόσου αποτελούν τα εξής:

  • Απώλεια βάρους ή επιβράδυνση της αύξησης
  • Εξωεντερικές εκδηλώσεις (π.χ πυρετός)
  • Παρατεινόμενη διάρροια
  • Έντονοι εμετοί
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Πόνος που ξυπνά το παιδί το βράδυ


κοιλιακό άλγος

Τα κοιλιακά άλγη διαχωρίζονται σε τέσσερις κλινικές οντότητες

1) Χρόνια κοιλιακά άλγη που συνδυάζονται με δυσπεψία
Μπορεί δηλαδή να συνοδεύονται από εμετούς, ναυτία, αίσθημα καύσου αναγωγές ή ερυγές. Πρέπει να αποκλείονται οργανικά νοσήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος, πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα από Helicobacter pylori, γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα. Διαφορετικά μπορεί να αποδοθούν και σε μία οντότητα που ονομάζεται λειτουργική δυσπεψία και χαρακτηρίζεται από την απουσία συμπτωμάτων «ενδεικτικών» για οργανική νόσο και φυσιολογικό εργαστηριακό έλεγχο.

2) Κοιλιακά άλγη που συνδυάζονται με μεταβολή των συνηθειών του εντέρου
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου υπάρχει και στην παιδική ηλικία και είναι λειτουργικής αιτιολογίας. Ο πόνος ή η διάρροια που αφυπνίζει το παιδί τη νύχτα, η απώλεια βάρους και η αναιμία αποτελούν ευρήματα ενδεικτικά για ύπαρξη οργανικου νοσήματος.

3) Σύνδρομο λειτουργικών κοιλιακών αλγών
Χαρακτηρίζεται από συνεχές ή κατά διαστήματα κοιλακό άλγος το οποίο διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες. Δεν συνοδεύεται από δυσπεψία ή μεταβολή των συνηθειών του εντέρου αλλά παρουσιάζει συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, πόνο στα άκρα ή διαταραχές ύπνου.

4) Παροξυσμικά κοιλιακά άλγη
Διακρίνονται από συνεχές ή κατά διαστήματα κοιλιακό άλγος άνω των δύο μηνών, χωρίς συνοδά συμπτώματα. Το σύνδρομο λειτουργικών κοιλιακών αλγών και τα παροξυσμικά κοιλιακά άλγη, πρέπει να διαχωρίζονται από καταστάσεις όπως δυσκοιλιότητα, παρασιτική λοίμωξη εντέρου, δυσανεξία υδατανθράκων και νόσος Crohn. Έλεγχος γίνεται αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται με τον καιρό ή υπάρχει από την αρχή ένδειξη για οργανική νόσο.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr