•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 18 C
    Αθήνα
Εγκυμοσύνη - Σύλληψη

Μήπως είσαι έγκυος και δεν το ξέρεις; Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

( λέξεις)
Μήπως είσαι έγκυος και δεν το ξέρεις; Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Αν αναρωτιέστε αν είστε έγκυος και η ημέρα επίσκεψης στον γυναικολόγο σας αργεί, τότε  ξεκινήστε να παρατηρείτε το σώμα σας! Ναι ξέρω.. η διαίσθησή σας είναι παρούσα και σας μιλά!

Ως γνωστόν ορισμένα συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος ή το φούσκωμα είναι κοινά με την εμμηνόρροια, πράγμα που σας μπερδεύει.  Αν όμως ο κύκλος σας είναι σταθερός, τότε μπορείτε να μάθετε με ένα απλό τεστ από το φαρμακείο πολύ γρηγορότερα. Η Melissa Goist, MD κλινικός επίκουρος καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο αναφέρει πως "Οι ορμόνες απελευθερώνονται μόλις συλλάβετε και ενδέχεται να αρχίσουν να προκαλούν μικρές ανεπαίσθητες αλλαγές, πριν ακόμη γίνουν ανιχνεύσιμες σε ένα τεστ εγκυμοσύνης». Άρα ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να μην βοηθήσει την κατάσταση..

Υπάρχουν όμως, όπως προαναφέραμε, μικρές ανεπαίσθητες αλλαγές ο οποίες κάνουν την εμφάνισή τους και αν είστε παρατηρητικές ίσως και να τις «δείτε». Ποιες είναι αυτές;

γυναίκα που έχει κράμπες

Στήθος που πονά

Αυτό είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Melissa Goist η οποία αναφέρει πως "Οι ιστοί των μαστών, είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι ιδίως τώρα που οι ορμονολογικές αλλαγές κάνουν την εμφάνισή τους ».  Αυτό συμβαίνει διότι η προγεστερόνη απελευθερώνεται στο σώμα μετά τη σύλληψη, με συνέπεια να αυξάνει τη ροή του αίματος και εκείνη με τη σειρά της να διογκώνει το στήθος σας.

Κράμπες
Μπορεί να αισθανθείτε κράμπες όπως όταν έχετε εμμηνόρροια ή όταν πρόκειται να σας έρθει, αλλά είναι επίσης και σημάδι εγκυμοσύνης! Στην πραγματικότητα οι κράμπες προκαλούνται από την εμφύτευση. (όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσπαθεί να εισχωρήσει στη μήτρα)

Σταγόνες αίματος
Ένα σύνηθες φαινόμενο ιδίως στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι η εμφάνιση μικρής αιμορραγίας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αν η αιμορραγία είναι ελαφριά, αν εμφανίζεται με τη μορφή μικρών κόκκινων ή ροζ ή καφέ-κόκκινων κηλίδων και διαρκεί μόλις μία μέρα ή το πολύ δύο. Αυτή η μικρή αιμορραγία, (γνωστή και ως αιμορραγία «εμφύτευσης»), μπορεί να οφείλεται στο γονιμοποιημένο ωάριο το οποίο προσπαθεί να εμφυτευτεί στη μήτρα, να πάρει θέση στα τοιχώματα της μήτρας, τα οποία είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία. Αν αισθανθείτε τον παραμικρό πόνο ή ανησυχία επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.
γυναικα έγκυος ταλαιπωρημενη

Εξάντληση/Κούραση
Είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που θα παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης είναι η ανεξήγητη κούραση.. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο της κύησης, εντός των δύο πρώτων εβδομάδων από τη σύλληψη, το μωρό σας αρχίζει να χρησιμοποιεί τις θερμίδες σας! Ξεκουραστείτε χωρίς τύψεις!

Αλλαγή χρώματος των θηλών
Μήπως σκούρυναν τα «πράγματα»; Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν επίσης τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων, που είναι υπεύθυνα για το χρώμα των θηλών σας. Η διαφορά αυτή στο χρώμα γίνεται αντιληπτή από γυναίκες που έχουν πιο σκούρα επιδερμίδα, συνήθως μετά την 10η εβδομάδα.

γυναίκα έγκυος με ναυτια

Ναυτία
Η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει έως και το 85% των εγκύων. Πιθανώς αυτό να συμβαίνει λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνη. Μεγαλύτερη ενεργητικότητα θα αισθανθείτε  στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Φούσκωμα
Δυσκολεύεστε να κλείσετε το φερμουάρ του παντελονιού σας; Υπαίτιες είναι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Αν το πρήξιμο δεν υποχωρεί και έχετε καθυστέρηση, τότε ίσως είναι η ώρα να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας.

Συχνοουρία
Οι επισκέψεις στην τουαλέτα γίνονται ολοένα και πιο συχνές; Μήπως δυσκολεύεστε ακόμα και να κρατηθείτε έστω για λιγάκι; Τα νεφρά σας είναι σε υπερδραστηριότητα καθαρίζοντας αποτελεσματικά τον οργανισμό σας από τα υγρά, καθώς αναμένουν το έμβρυο.

γυναίκα έγκυος με λιγούρες

Επιθυμίες
Ξεκίνησαν οι λιγούρες; Μήπως σας έρχονται στο νου άκυροι συνδυασμοί τροφών; Το σώμα σας λόγω του εμβρύου που κυοφορείτε θέλει παραπάνω ενέργεια(υδατάνθρακες) για να λειτουργήσει. Απολαύστε το!

Πονοκέφαλοι
Η αυξημένη ροή αίματος ίσως πυροδοτήσει συχνές τέτοιου είδους ενοχλήσεις κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όταν το σώμα σας ρυθμίσει τα επίπεδα των νεοφερμένων ορμονών, οι πονοκέφαλοι θα περάσουν. Υπομονή..

Δυσκοιλιότητα
Οι ίδιες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τα φουσκώματα είναι και για την δυσκοιλιότητά σας. Το πεπτικό σας σύστημα επιβραδύνει τη λειτουργία του και οι τροφές δεν πέπτονται όπως παλιότερα. Η αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

γυναίκα έγκυος σε ψυχολόγο

Συναισθηματικές μεταπτώσεις

Καθώς τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται, η κούραση και όλα τα παραπάνω συμπτώματα ενδέχεται να σας χαλούν τη διάθεση. Σκεφτείτε θετικά! Σε λίγους μήνες θα έχετε στην αγκαλιά σας, το μωρό σας!

Θερμοκρασία σώματος
Μετρήσετε τη θερμοκρασία σας κατά προτίμηση το πρωί, όταν έχετε ωορρηξία, και θα διαπιστώσετε ότι είναι αυξημένη κατά περίπου μισό βαθμό από το συνηθισμένο. Όταν έρθει η περίοδός σας, η θερμοκρασία σας θα πέσει ξανά στο φυσιολογικό της επίπεδο. Αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, μετρήστε τη θερμοκρασία σας, και συγκρίνετέ την με αυτήν που είχατε κατά την ωορρηξία. Αν είναι ακόμη αυξημένη, ίσως το μωράκι σας έχει αρχίσει να σχηματίζεται.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr