•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 17 C
    Αθήνα
Βρέφος & More

Το μωρό ξαφνικά δεν θέλει να βάλει την πάνα ή τα ρούχα του!

( λέξεις)
Το μωρό ξαφνικά δεν θέλει να βάλει την πάνα ή τα ρούχα του!

Το περνάνε οι περισσότεροι γονείς. Εκεί που το μωράκι σου ξάπλωνε χαλαρό για να του αλλάξεις πάνα και να του βάλεις τα ρουχαλάκια του, τώρα ξαφνικά κλαίει ή φεύγει μπουσουλώντας με την πάνα στο ένα πόδι και το φορμάκι περασμένο μόνο από το λαιμό. Δεν βρίσκεις λύση;

Έχεις δοκιμάσει να τραγουδήσεις, να του πεις μια ιστορία, να του δώσεις ένα παιχνιδάκι. Κάποια λειτούργησαν για λίγο (για 2 λεπτά) και κάποια καθόλου. Είναι μια φάση που περνάνε τα περισσότερα μωρά όταν μαθαίνουν να μπουσουλάνε. Αρχικά δεν τους αρέσει να είναι ξαπλωμένα, αφού έχουν βαρεθεί αυτή τη θέση και πλέον μπορούν να εξερευνήσουν τα πράγματα αλλιώς. Αλλά αυτό που κυρίως θέλουν κάθε ώρα και στιγμή είναι να μπουσουλήσουν, να σηκωθούν, να ανοίξουν ντουλάπια και να μάθουν τον κόσμο (τους). Ποια πάνα τώρα, ρε μαμά;

Μπορείς να βρεις μια στάση που να σε βολεύει και να μην του επιτρέπει για λίγο να φύγει. Κάτσε οκλαδόν και «κλείσε» το μωράκι με τα πόδια. Όχι σφικτά εννοείται ίσα-ίσα να φτιάξεις μια φωλίτσα με τα πόδια σου. Σε πολλά μωρά αρέσει να γυρνούν και να αγκαλιάζουν τη μαμά την ώρα που τα ντύνει. Αυτή η στάση βοηθάει και για αυτό!

Μην βιάζεσαι! Ξεκίνα λίγο νωρίτερα τη διαδικασία. Διάλεξε ρούχα, ζήτα του να στα φέρει ή να διαλέξει κορμάκι (δηλαδή να φέρει ό,τι μπορέσει να πιάσει από το ντουλάπι). Μίλα αργά και γλυκά και εξήγησέ του τι κάνεις. «Τώρα θα βάλουμε την πάνα και μετά μια ωραία κόκκινη μπλούζα». Μπορεί και να ενθουσιαστεί ή απλά να σταματήσει για λίγο το πέρα-δώθε για να καταλάβει τι λες τόση ώρα..

Τα μωράκια δεν θέλουν πολλές αλλαγές. Οπότε το «γιατί ντύνομαι τώρα», «που πάμε» και «γιατί πρέπει να βγάλω την πιτζάμα», ίσως περνάει από το μυαλό του. Χαμογέλα και με σιγουριά πες του ότι «πρέπει να ντυθείς για να πάμε στην κουζίνα να πιείς το γάλα» ή «θα έρθει η γιαγιά να παίξετε και πρέπει να φορέσεις τα ρούχα σου πρώτα». Ακόμα κι αν δεν καταλάβει τι λες, θα αισθανθεί μια ασφάλεια από τον τρόπο που μιλάς.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr