•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 17 C
    Αθήνα
Νήπιο - Ανάπτυξη

Μύθοι και αλήθειες στην ανάπτυξη του παιδιού!

( λέξεις)
Μύθοι και αλήθειες στην ανάπτυξη του παιδιού!

Όταν έρχεται στη ζωή ένα μωρό όλοι έχουν άποψη σχετικά με το σωστό μεγάλωμά του! Γιαγιάδες και παππούδες, συγγενείς, φίλοι και μια ολόκληρη κοινωνία γνωρίζει πάντα το σωστό, άσχετα αν διαφέρουν οι απόψεις τους.. Ας μάθουμε λοιπόν σύμφωνα με την γνώμη των επιστημόνων , τί αληθεύει και τί όχι για ένα «σωστό» μεγάλωμα!

baby toy

Τα παιχνίδια βοηθούν το μωρό να γίνει εξυπνότερο!

Θα πρέπει να έχουμε αγοράσει για το παιδί μας, τα πιο εξελιγμένα παιχνίδια για τη μέγιστη διέγερση του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ένα συγκεκριμένο παιχνίδι θα κάνει το μωρό σας εξυπνότερο!! Ουσιαστικά, ένα παιδί μαθαίνει από μόνο του να εξερευνά το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αν τώρα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, είναι σαφές πως θα του δώσουμε επιπλέον κίνητρα. Θυμηθείτε πως στόχος σας δεν είναι να παρατηρείτε μόνο με τί παίζει το παιδί σας, αλλά αν παίζει και με ποιον τρόπο παίζει! Ενισχύστε τα ενδιαφέροντά του, δείχνοντας τρόπους και ιδέες..

baby speech

Η αλήθεια για την καθυστέρηση στην ομιλία!
Οι παλιοί θα έλεγαν, «έλα βρε κάνε λίγο υπομονή θα μιλήσει το παιδί..δεν είναι κάτι σοβαρό». Και ποιος το γνωρίζει αυτό χωρίς γνωμάτευση? Τέτοιες αοριστίες δημιούργησαν στους ανθρώπους προβλήματα επικοινωνίας και νοημοσύνης. Ας μην πάμε στα άκρα, ότι σίγουρα κάτι έχει ή δεν έχει το παιδί μας χωρίς γνωματεύσεις και εξετάσεις.
Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν το παιδί έχει αυτισμό ή άλλα γνωστικά προβλήματα ή απλά καθυστέρησε η ανάπτυξη του, χωρίς λόγο ανησυχίας. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

baby read

Ανάγνωση βιβλίου- Τηλεόραση.
Μας έλεγαν, «Μην έχεις το βιβλίο τόσα κοντά δεν κάνει! Μην κάθεσαι τόσο κοντά στην τηλεόραση θα χαλάσεις τα μάτια σου»!!Στην πραγματικότητα δεν επηρεάζεται η όραση από αυτό, αλλά ίσως μας δείχνει ότι το παιδί μας έχει μυωπία ή κάτι το ενοχλεί στην όραση του. Ως γονείς, παρατηρούμε κατά πόσο επιμένει σ αυτό, ελέγχουμε αν πρόκειται για συνήθεια ή το εξυπηρετεί. Επισκεπτόμαστε ένα οφθαλμίατρο για να έχουμε πλήρη γνώση.

baby height

Θα γίνει ψηλό παιδάκι, φαινόταν από μωρό!

Το μήκος της γέννησης ενός μωρού είναι σημάδι πως θα είναι ψηλό παιδί, έλεγαν οι γιαγιάδες παλαιότερα.. Ισχύει άραγε? Η αλήθεια είναι πως δεν είναι αυτό το σωστό προγνωστικό. Οι ειδικοί λένε πως τόσο τα γονίδια όσο και ο διπλασιασμός του ύψους στην ηλικία των 2ετών, παίζουν σημαντικό ρόλο!

baby allergy

Αλλεργίες και κληρονομικότητα!
Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν αλλεργίες και σας έχουν πει πως σίγουρα το παιδί σας θα έχει κ αυτό. Σαφώς και η κληρονομικότητα παίζει τον ρόλο της και σ’ αυτό το κομμάτι αλλά δεν είναι μόνη της. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες θα συνυπάρξουν για να γίνει ένα παιδί αλλεργικό. Όσο αναφορά τις τροφικές αλλεργίες, θα πρέπει να ανησυχήσουμε όταν δούμε εξανθήματα/εκζέματα στο πρόσωπο/σώμα του παιδιού(1ο σημάδι τροφικής αλλεργίας), στομαχικά προβλήματα(εμετοί, διάρροια, κοιλόπονος κ.α), ρινική καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή(αναφυλαξία).

Αν παρατηρούμε τα παιδιά μας σ’ όλα τα στάδια ανάπτυξης τους και δεχόμαστε την γνώμη των ειδικών ιατρών, δεν έχουμε κανένα λόγο ανησυχίας..

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr