Τι να κάνω αν το παιδί μου πέσει και γρατζουνιστεί έντονα;

ΠΑΙΔΙ - & more

Τι να κάνω αν το παιδί μου πέσει και γρατζουνιστεί έντονα;

Πόσες είναι εκείνες οι φορές που ενώ νομίζετε έχετε τον έλεγχο ξαφνικά το μωρό σας πέφτει κάτω χτυπάει και μπορεί να έχει μικρές γρατζουνιές; Όσο κι να θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό είναι ένας μικρός αστάθμητος παράγοντας που πάντα θα υπάρχει και το βασικότερο όλων είναι πρώτα η απόλυτη ψυχραιμία. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε στην περίπτωση ενός μικρού τραυματισμού; 

Ήδη αγχωθήκατε;; Βρε τι πάθαμε! Όλες ίδιες είμαστε:)

Βήμα 1ο
Αρχικά καθαρίζουμε καλά την όποια πληγή είτε με δυνατό τρεχούμενο νερό και έπειτα ή με κάποιο οξυζενέ ή ιώδιο. Σε περίπτωση κοψίματος καλό είναι να βάλουμε λίγο οινόπνευμα αλλά πριν προετοιμάστε το παιδάκι σας ότι ίσως τσούξει λίγο. Ναι οι γιαγιάδες μας είχαν δείκιο, φυσήξτε επάνω στην πληγή για να μην τσούζει πολύ

Βήμα 2ο
Αν το τραύμα του είναι τέτοιο που έχει αρκετό αίμα, είτε πρέπει να πάτε στον κοντινότερο γιατρό, είτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια γάζα ή λίγο βαμβάκι πιέζοντας ελαφρά την πληγή μέχρι να σταματήσει η όποια αιμορραγία.

Βήμα 3ο
Καλύψτε την πληγή οπωσδήποτε με κάποιο χανζαπλάστ, αποστειρωμένη γάζα ή επίδεσμο.

Βήμα 4ο
Ανά τακτά διαστήματα αλλάξτε τον επίδεσμο ή τη γάζα. Σε περίπτωση που κάτι δεν σας αρέσει στο χρώμα της πληγής ή έχει προκύψει κάποιο πρήξιμο τότε καλείτε το γιατρό σας αμέσως. Πλέον με μια φωτογραφία από το κινητό σας μπορεί να σας πει τι να κάνετε.

Βήμα 5ο
Μόλις αρχίσει να επουλώνεται η πληγή εξηγείστε του ότι μπορεί να αρχίσει να νιώθει κάποια φαγούρα και καλό είναι να μην ξύσει τη γύρω περιοχή γιατί υπάρχει πιθανότητα η πληγή να ανοίξει ξανά.

Last but not least!
Σε περιπτώσεις όπου ο τραυματισμός είναι στο πρόσωπο και ειδικά στις περιοχές γύρω από τα μάτια ή έχει προκληθεί από κάποιο αντικείμενο σκουριασμένο ή από κάποιο αδέσποτο ζωάκι, τότε η επίσκεψη στο γιατρό είναι άμεση και αναπόφευκτη.

“Παιδιά είναι θα πέσουν”, έλεγε η γιαγιά μου και είχε δίκιο! Αφήστε τα να τρέξουν, να πέσουν, είναι παιδιά και εμείς έτσι μεγαλώσαμε. Κανείς δεν μεγάλωσε σε γυάλα!


Μυρτώ Κάζη
Tags:

Στην ίδια κατηγορία