•   Τετάρτη, 24 Απριλίου
  • 19 C
    Αθήνα
Παιδί & More

Μεγαλώνοντας με το βιβλίο….από την παιδική ηλικία

( λέξεις)
Μεγαλώνοντας με το βιβλίο….από την παιδική ηλικία

Με αυτό το ρητό θα σας γράψω για τη σημασία του βιβλίου στη ζωή των παιδιών μας. Πόσο πολύ βοηθάμε τη φαντασία τους να αναπτυχθεί, τι εικόνες τους δημιουργούμε, πόσο πολύ βοηθάμε το λεξιλόγιό τους. Συνάντησα την Παιδίατρο και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου ΑΘηνών, Κατερίνα Κατσιμπάρδη και μιλήσαμε για τον υπέροχο κόσμο του βιβλίου!

Κατερίνα, πόσο σημαντικό είναι τελικά να βάλουμε τα παιδιά μας στον κόσμο του βιβλίου από πολύ νωρίς;
Είναι σημαντικό, συνειδητά ή ασυνείδητα, να μυήσουμε από νωρίς τα παιδιά στο χώρο του βιβλίου και να τα βοηθήσουμε να αγαπήσουν το διάβασμα. Όσο πιο νωρίς το παιδί διδαχθεί την αξία του διαβάσματος, τόσο περισσότερα οφέλη θα αποκομίσει, αλλά και τόσο θα αυξηθούν οι πιθανότητες να γίνει φίλος του βιβλίου για όλη του τη ζωή. 

Πώς θα κάνω το διάβασμα “φίλο” του παιδιού μου;
To διάβασμα θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας με τα παιδιά μας. Από τη βρεφική ηλικία μπορεί να ξεκινήσει η επαφή των παιδιών με βιβλία που απεικονίζουν ζωάκια, φρούτα και αντικείμενα, είναι πολύχρωμα και αποτελούνται από υφάσματα και υλικά που αναπτύσσουν την αίσθηση της αφής. Έτσι ελκύουν το ενδιαφέρον των βρεφών και γίνονται σιγά σιγά μια ευχάριστη καθημερινότητα.

Τα παραμύθια είναι ο ευκολότερος τρόπος να κάνω το παιδί μου να αγαπήσει την ανάγνωση; Τι πρέπει να προσέξω όταν διαβάζω παραμύθια στο παιδί μου;
Τα μεγαλύτερα νήπια εντυπωσιάζονται από παραμύθια, καθώς και από διάφορους ήρωες της μυθολογίας. Τα παραμύθια είναι για τα παιδιά και είναι απαραίτητα για τη νοητική τους ανάπτυξη. Μέσω των παραμυθιών τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται συναισθήματα και καταστάσεις. Θαυμασμός, χαρά, ενθουσιασμός, 0όνειρα, αγωνία είναι μερικά από τα συναισθήματα που θα αισθανθεί ένα παιδί κατά τη διάρκεια της αφήγησης ενός παραμυθιού. Ακόμη και μια δυσάρεστη ιστορία ή ένα παραμύθι με λιγότερο ευχάριστο τέλος είναι προβολή της αληθινής ζωής που χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν μόνο καλοί αλλά και κακοί, προκειμένου να μάθουν να αναπτύσσουν τις άμυνές τους. 

Tips:

- Επιλέξτε το βιβλίο ανάλογα με τη ηλικία του παιδιού ώστε να κατανοεί την ιστορία και να λαμβάνει από το διάβασμα ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση, χωρίς να περιέχει έννοιες δύσκολες για την ηλικία του.

- Φροντίστε ώστε το διάβασμα να εντυπωθεί στο μυαλό του παιδιού ως μια ευχάριστη διαδικασία. Δεν πρόκειται για καταναγκαστικό έργο, αλλά για μια συνήθεια που υπάρχει στη οικογένεια

- Φτιάξετε το δικό σας παραμύθι που προέρχεται είτε από μια πραγματική ιστορία ή τροποποιήστε ένα κλασσικό παραμύθι. Στους ήρωες μπορείτε να συμπεριλάβετε ακόμη και τα παιδιά σας!!

- Κάντε μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο με το παιδί σας και αφήστε το να επιλέξει μόνο του το βιβλίο που θα διαβάσετε παρέα τις επόμενες ημέρες.

- Χαρίστε στο παιδί σας ως δώρο κάποιο βιβλίο ώστε να συνδέσει την ύπαρξή του με γιορτινές περιστάσεις.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr