•   Τετάρτη, 24 Απριλίου
  • 22 C
    Αθήνα
Εγκυμοσύνη - Τοκετός

Πως θα κάνεις φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική;

( λέξεις)
Πως θα κάνεις φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική;

Γιατί λοιπόν ο φυσιολογικός τοκετός είναι τόσο σπουδαίος, ρώτησα την Κωνσταντίνα.

-Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία. Πυροδοτείται από την ετοιμότητα του εμβρύου να βγει στην εξωμήτρια ζωή. Βασίζεται σε αρχέγονα ένστικτα.

- Ο φυσιολογικός τοκετός έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό. Αποτελεί δε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μια απόλυτα ασφαλή διαδικασία που ολοκληρώνεται χωρίς καμία επιπλοκή.

- Με τον φυσιολογικό τοκετό, το μωρό επιλέγει εκείνο τη χρονική στιγμή κατά την οποία είναι έτοιμο να βγει στην εξωμήτρια ζωή.

- Λαμβάνει το μικροβίωμα της μητέρας και ο οργανισμός του αποικίζεται με τους "καλούς" μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον γεννητικό σωλήνα και όχι με τα ενδονοσοκομειακα μικρόβια.

- Τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά αναιμίας, αυτοάνοσων νοσημάτων (πχ. Σακχαρώδη διαβήτη, νόσου του Κρον) παχυσαρκίας (στην παιδική ή στην ενήλικη ζωή), αυτισμού, λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, άσθματος, αλλεργιών κλπ.

- Ο θηλασμός εγκαθίσταται ευκολότερα.

-Η λεχωίδα μετά τον φυσιολογικό τοκετό είναι σε πολύ καλή κατάσταση τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, στις περισσότερες περιπτώσεις.


Και τι ακριβώς είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική ή αλλιώς ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ.;

Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ.) αποτελεί σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς υγείας την ασφαλή, κατάλληλη και λογική επιλογή για την πλειοψηφία των γυναικών με προηγηθείσα καισαρική τομή.

Τουλάχιστον 3 στις 4 γυναίκες θα επιτύχουν τον ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ., ενώ η 1 στις 4 θα οδηγηθεί σε καισαρική τομή.

Με τον ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ., μητέρα και μωρό επωφελούνται από όλα τα προτερήματα του φυσιολογικού τοκετού, ενώ αποφεύγονται οι επιπλοκές ενός ακόμα κοιλιακού χειρουργείου.

Ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας στο σημείο της προηγηθείσας καισαρικής τομής, αφορά 1 στις 200 γυναίκες που θα επιχειρήσουν τον ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ., η οποία θα αντιμετωπιστεί με καισαρική τομή.

Ο ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ. είναι η πιο ασφαλής επιλογή για τη μητέρα, το μωρό και τις μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Οπως καταλαβαίνετε μαμάδες, όλες μας έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ζήσουμε το θαύμα της φύσης. Ακόμα και αν έχουμε κάνει μία, δύο ή τρεις καισαρικές.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr