•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 16 C
    Αθήνα
Παιδί & More

Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις... ψείρες!

( λέξεις)
Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις... ψείρες!

Πότε έρχονται.
Κάθε χρόνο οι ψείρες κάνουν πρώτες την εμφάνισή τους στις σχολικές τάξεις! Όπως μάλιστα δείχνουν οι στατιστικές, τα ενοχλητικά αυτά παράσιτα έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στους μαθητές των 6-10 χρονών, αλλά και σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Πάρτε λοιπόν τις… αποστάσεις σας.

Πώς τις προλαβαίνουμε.
Το πιο βασικό από όλα είναι η πρόληψη, οι συνθήκες υγιεινής και η καθημερινή παρακολούθηση του παιδιού. Εξετάζετε με σχολαστικότητα το κεφάλι του, όταν γυρίζει από το παιχνίδι ή το σχολείο, ή όποτε έρχεται σε επαφή με άλλα πολλά παιδάκια. Έτσι θα αντιληφθείτε αμέσως το πρόβλημα και οι ψείρες δεν θα προλάβουν να γεννήσουν τα αυγά τους τις λεγόμενες "κόνιδες". Προσοχή δεν πρέπει σαν προληπτικό μέσο να χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά σκευάσματα, γιατί οι ψείρες ενδεχομένως να αναπτυχθούν αργότερα με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται μετά στην οποιαδήποτε θεραπεία.

Πώς θα το καταλάβετε.
Τα παιδιά που έχουν κολλήσει ψείρες εμφανίζουν έντονη φαγούρα σε όλο το τριχωτό μέρος του κεφαλιού και κυρίως γύρω από το σβέρκο και τα αυτιά. Σε αυτές τις περιοχές θα εντοπίσετε εύκολα με το μάτι ή και με ένα μεγεθυντικό φακό τις ψείρες ή και τα αυγά τους που μοιάζουν με μικρές λευκές νιφάδες, κολλημένες στις τρίχες των μαλλιών και καμιά φορά τις μπερδεύουμε με την πιτυρίδα.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε.
-Φαρμακευτική αγωγή, όπου θα την ακολουθήσετε πάντα με βάση τις οδηγίες χρήσεως.
-Μετά από κάθε λούσιμο καλό είναι να ξεβγάζετε τα μαλλιά του παιδιού με αραιωμένο ξίδι, καθότι η μυρωδιά του ξιδιού, συνήθως απωθεί μακριά τις ψείρες.
-Χτενίζετε καθημερινά το παιδί με λεπτή χτένα.
-Απολυμαίνετε με καυτό νερό (πάνω από τους 60 βαθμούς) ο,τι έρχεται σε επαφή με το κεφάλι του παιδιού όπως, σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κλπ. Η θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3 με 5 λεπτά.
-Καλό είναι να ελέγχετε προσεκτικά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εφαρμόζοντας φαρμακευτική αγωγή σε όσους έχουν προσβληθεί για να αποφύγετε επαναμόλυνση.
-Τέλος βάζετε συχνά σκούπα σε χαλιά και έπιπλα που έχουν ταπετσαρία, στο σπίτι ή στο αμάξι σας γιατί οι κόνιδες μπορούν να μείνουν ζωντανές επάνω στα έπιπλα για 7 ημέρες.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr