•   Παρασκευή, 26 Απριλίου
  • 16 C
    Αθήνα
Παιδί & More

5 συμβουλές για να ενισχύσω την ομιλία του παιδιού μου!

( λέξεις)
5 συμβουλές για να ενισχύσω την ομιλία του παιδιού μου!

Αυτό το άγχος που όσες έχουμε αγόρια το βιώνουμε και πιο έντονα... Ξέρετε γιατί βάσει ποσοστών αργούν λίγο να μιλήσουν σε σχέση με τα κοριτσάκια που είναι ΤΟΣΟ επικοινωνιακά!!!

Ήδη στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους τα παιδιά κατακτούν τις βασικές δομές της μητρικής τους γλώσσας. Οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις συνθήκες μέσα στις οποίες τα παιδιά θα την αναπτύξουν και μέσω αυτής θα μεγιστοποιήσουν τις ικανότητές τους. Πώς;

Tip 1
Παρέχουμε ορθά γλωσσικά μοντέλα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε απλές προτάσεις στα μικρά παιδιά κάτω των 3 ετών αλλά με τη χρήση παραγωγικού λεξιλογίου και όχι μωρουδίστικων εκφράσεων.

Tip 2
Ονοματίζουμε το οτιδήποτε βλέπουμε και παρατηρούμε γύρω μας. Αυτό παίζει πολύ σημαντικό παράγοντα ειδικά μέχρι την ηλικία των 3 ετών που το παιδί αυξάνει ραγδαία το λεξιλόγιό του.

Tip 3
"Χτίζουμε" μαζί του τις προτάσεις. Ειδικά από την ηλικία των 2 ετών όπου το παιδί αρχίζει να βάζει 2 λέξεις μαζί, μέχρι την ηλικία των 5 . Aυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παραγωγή φράσεων ή προτάσεων των παιδιών "χτίζοντας" πάνω στις προτάσεις που ήδη χρησιμοποιούν προσθέτοντας 1-3 λέξεις στην υπάρχουσα πρόταση. Για παράδειγμα όταν σας λέει "να παίξουμε με το ποδήλατο", εσείς μπορείτε να προσθέσετε "να παίξουμε με το ποδήλατο στην αυλή".

Tip 4
Σχολιάζουμε τα όσα κάνουμε μαζί. Παίζουμε, κάνουμε δουλειές του σπιτιού, επισκεπτόμαστε ένα φίλο ή κάποιο χώρο, σχολιάζουμε τα πάντα, ώστε να δίνουμε άμεσο γλωσσικό ερέθισμα αλλά και πληροφορίες στο παιδί.

Tip 5
Ζητούμε την άποψή και τις ιδέες τους σε θέματα που συζητούμε. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα να κάνουμε τα παιδιά να αισθάνονται μέρος της καθημερινότητάς μας και των συζητήσεών. Με αυτό τον τρόπο τα κάνουμε να αισθάνονται και εκείνα μεγάλα και ενισχύουμε την γλωσσική τους ικανότητα.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr