•   Σάββατο, 27 Ιουλίου
  • 33.2 C
    Αθήνα
Γονείς - Μαμά

Σεξουαλικότητα μετά τη γέννα

( λέξεις)
Σεξουαλικότητα μετά τη γέννα

Η μητέρα έρχεται μετά από 9 μήνες τεράστιων ορμωνικών αλλά και σωματικών αλλαγών που έχουν επηρεάσει βαθειά την ψυχολογία της. Ο σύζυγος, επί 9 μήνες έχει μπροστά του ένα “εύθραυστό” πλάσμα που πρέπει να το προσέξει και να το φροντίσει. Όταν το μωράκι έρχεται σπίτι , ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται, τα προγράμματα αλλάζουν, οι ορμόνες της μητέρας παραμένουν “στο κόκκινο” και οι ισορροπίες ανάμεσα στο ζευγάρι διαταράσσονται. Βασικός τομέας που επηρεάζεται, είναι φυσικά η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού που παίρνει νέα μορφή.

Πόσο ρόλο παίζει η αλλαγή του σώματος της γυναίκας; Έχει σημασία αν το μωρό γεννήθηκε με καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό; Πώς μπορεί να βοηθήσει ο μπαμπάς ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση; Ζήτησα από τον Σύμβουλο ψυχικής υγείας- Ψυχοθεραπευτή Νεκτάριο Κοσμά, να μου εξηγήσει πώς μια γυναίκα θα ξαναβρεί τον εαυτό της και τη σεξουαλικότητά της μετά την απόκτηση ενός μωρού.

"Aποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός πως ο ερχομός του βρέφους συνιστά την ολοκλήρωση της γυναικείας ευτυχίας.Η μητέρα αφιερώνεται ψυχή και σώματι στο παιδί, αντλεί χαρά και ικανοποίηση από την αφοσίωση της σ' αυτό. Ωστόσο η νέα της αυτή ιδιότητα της “μητέρας” τείνει αρκετές φορές να αντικαταστήσει ή και να ισοσκελήσει τους ρόλους της γυναίκας και της συζύγου.

article 2

Στόχος, λοιπόν, είναι να μπορέσει να ισορροπήσει τις τρεις αυτές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό πρωταρχικής σημασίας είναι ο προσδιορισμός και η στοχοποίηση των προσωπικών αναγκών. Η αποδοχή των σωματικών αλλαγών είναι υψίστης ανάγκης. Η αγάπη για το σώμα της και η κατανόηση πως οι αλλαγές αυτές είναι απόρροια του μεγαλύτερου θαύματος της ζωής, θα τη βοηθήσουν να δεχτεί τον εαυτό της αλλά και να συνειδιτοποιήσει πως πρέπει συγχρόνως να τον φροντίζει. Η καθαριότητα, η περιποίηση του προσώπου και του σώματος, η ισορροπημένη διατροφή και η γυμναστική θα συνεισφέρουν στην ψυχική και σωματική αρμονία.

Συγχρόνως, η επανένταξη στις προ εγκυμοσύνης δραστηριότητες, όπως η εργασία, θα επανατροφοδοτήσει το αίσθημα της αυτονομίας, της αυτοπεποίθησης και της δημιουργηκότητας.

Τέλος, η διατήρηση της επαφής με το σύντροφο, η καλλιέργεια και η ενδυνάμωση της ερωτικής επαφής που ίσως το τελευταίο διάστημα είχε υποβαθμιστεί, βοηθάει τη γυναίκα να ανταπεξέλθει καλύτερα στο σύνολο των ρόλων της. Δεν πρέπει να λησμονεί πως εκτός από μητέρα είναι και συντροφος. Για το λόγο αυτό, είναι εύλογη η ανάγκη να μοιράζεται με το συνοδοιπόρο της τα συναισθήματά της, τις πεποιθήσεις της και να εκφράζει σε αυτόν τις σκέψεις της".

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr