•   Πέμπτη, 25 Απριλίου
  • 21 C
    Αθήνα
Εγκυμοσύνη - Κύηση

Τα 5 super foods που πρέπει να τρώτε στην εγκυμοσύνη!

( λέξεις)
Τα 5 super foods που πρέπει να τρώτε στην εγκυμοσύνη!

Αν με ρωτούσε κανείς αν κατά τη διάρκεια της πρώτης μου εγκυμοσύνης πρόσεχα θα του απαντούσα όχι. Έτρωγα ό,τι και όσο ήθελα. Αν με ρωτούσε ξανά για την δεύτερη εγκυμοσύνη μου θα του απαντούσα ότι ναι πρόσεχα πάρα πολύ γιατί η γυναικολόγος μου, μου έκρουσε το καμπανάκι! Γι' αυτό και θα μοιραστώ μαζί σας εκείνες τις υπερ- τροφές που όχι μόνο δεν αποχωρίστηκα αλλά απολάμβανα και κάθε φορά!

1. Φρέσκα Φρούτα
Μπορεί να μην ήταν το αγαπημένο μου και να ήθελα να φάω γλυκό όμως πίνοντας ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού κάθε πρωί, εξασφαλίζετε στον οργανισμό το δικό σας και του μωρού σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το φυλλικό οξύ, το κάλιο και, βέβαια, η βιταμίνη C. Γενικότερα, συστήνεται η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου, διότι έτσι κερδίζουτε τις φυτικές ίνες που περιέχει και επιπλέον η απορρόφηση των υδατανθράκων γίνεται πιο αργά, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 

Σε τι μου έκανε καλό: Το φυλλικό οξύ θεωρείται απαραίτητο για όλες τις εγκύους,  ενώ η καθημερινή λήψη του συνιστάται και σε γυναίκες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη. Ο λόγος είναι ότι έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό κάποιων γενετικών ανωμαλιών και στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, βοηθά να αντιμετωπίστουν τα κρυολογήματα, συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και διατηρεί την υγεία οστών και δοντιών, τόσο στη μαμά όσο και στο μωρό.

super foods a

2. Λαχανικά
Σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι και λάχανο ήταν από τις αγαπημένες μου συνήθειες για βραδινό και φυσικά για συνοδευτικό σε κάθε κυρίως γεύμα μου. 

Σε τι μου έκανε καλό: Πέρα από τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη της όρασης του μωρού αλλά και στην υγεία των οστών και του δέρματος. 

super foods b

3. Άπαχο κρέας
Αν και δεν ήμουν ποτέ φανατική του κρέατος, ωστόσο πρέπει να ομολογήσω ότι στην εγκυμοσύνη έγινε ο πιο αγαπημένος μου σύμμαχος. 

Σε τι μου έκανε καλό: Γνωρίζοντας ότι η σωστή λήψη σε ποσότητα κρέατος έκανε καλό και στην μυϊκή ανάπτυξη του μωρού μου, με βοήθησε σημαντικά στο να αυξηθούν σημαντικά και τα επίπεδα του σιδήρου μου. Επιπλέον, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να μην πάθετε αναιμία, καθώς είναι αναγκαίος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στην εγκυμοσύνη, ο όγκος του αίματος αυξάνεται, γι' αυτό και η καθημερινή πρόσληψη σιδήρου θα πρέπει να διπλασιαστεί. Τέλος, το κρέας προσφέρει βιταμίνη Β6, που βοηθά στην ανάπτυξη των ιστών αλλά και του εγκεφάλου του μωρού, ενώ συμβάλλει στον περιορισμό της πρωινής ναυτίας, και βιταμίνη Β12, που είναι απαραίτητη για το νευρικό σύστημα τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Προσοχή, όμως: Το κρέας πρέπει να είναι πάντα πολύ καλά ψημένο, διότι αποτελεί πηγή επικίνδυνων βακτηρίων. 

4. Όσπρια
Τα αγαπώ γιατί είναι μια γρήγορη, εύκολη και θρεπτική λύση ως φαγητά. Από εκεί και πέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η κατανάλωσή τους είχε διπλό όφελος, τόσο για μένα όσο και για το μωρό. 

Σε τι λοιπόν μου έκαναν καλό: αποτελούν μια φυτική τροφή που, όμως, από διατροφικής άποψης είναι πολύ κοντά στα ζωικά προϊόντα, χωρίς να περιέχουν λίπος, οπότε, εάν θέλετε να αποφύγετε τις τροφές ζωικής προέλευσης, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με αυτά. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, καθώς και σχετικά καλής ποιότητας πρωτεΐνες. Παράλληλα, ο ψευδάργυρος που περιέχεται στα φασόλια έχει συνδεθεί με μικρότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού, γέννησης λιποβαρούς μωρού και πολύωρου τοκετού. 

5. Πατάτες, πατάτες, πατάτες!!!!
Τις άφησα τελευταίες γιατί θα μπορούσα να τρώω όλη μου τη ζωή. Βέβαια οι τηγανιτές πατάτες είναι η αδυναμία μου αλλά τα τηγανιτά καλό είναι να αποφεύγονται όσο γίνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να καταναλώνονται με μέτρο. 

Σε τι μου έκαναν καλό: Πέρα από το ότι είναι μια απλή και εύκολη λύση για μαγείρεμα, είναι καλές πηγές των βιταμινών C, Β1 και Β6, φυλλικού οξέος, σιδήρου και καλίου. Επιπλέον, η φλούδα της πατάτας (που μπορεί να καταναλωθεί, αρκεί βέβαια να πλυθεί πολύ καλά), είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το κάλιο. Ιδιαίτερα θρεπτικές είναι επίσης οι γλυκοπατάτες, που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της πατάτας και επιπλέον β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης, των οστών και του δέρματος του εμβρύου.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr