•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 20 C
    Αθήνα
Συνεντεύξεις

Αθηνά Γκαντήραγα

( λέξεις)
Αθηνά Γκαντήραγα

Η Αθηνά Γκαντήραγα, δημοσιογράφος/ επικοινωνιολόγος με μια σημαντική πορεία στα ελληνικά media, έγινε μαμά πριν από περίπου 1.5 χρόνο. Σήμερα, με την υπέροχη μπέμπα της στην αγκαλιά, απαντάει με ειλικρίνεια και πολλή τρυφερότητα στο ερωτηματολόγιο του “Γιατί Μαμά”.

1. Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι είσαι έγκυος;
Νόμιζα ότι δε συνέβαινε σε μένα και ότι οι δύο γραμμές στο τεστ ήταν λάθος. Μετά η καρδιά μου πήγε να σπάσει και μετά με έπιασε πανικός. Και τώρα τι κάνουμε; Μήπως δεν είμαι έτοιμη να γίνω μάνα; Πώς θα το πω στον άντρα μου; Το τεστ λέει την αλήθεια ή μήπως είμαι στο 1% που μπορεί να είναι λάθος;

2. Πόσο έτοιμη αισθανόσουν τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης;
Καθόλου έτοιμη. Είναι τόσο περίεργο, ειδικά στην πρώτη εγκυμοσύνη ένιωθα ότι μιλούσα για κάποια άλλη και συμπεριφερόμουν σα να μην είμαι έγκυος. Συνέχιζα κανονικά γυμναστήριο, τις δραστηριότητές μου, φορούσα το στενό μου τζιν. Αρνιόμουν πεισματικά ότι κάτι θα αλλάξει. Οι ναυτίες βέβαια μου το θύμιζαν κάθε μέρα.

3. Η στιγμή της γέννησης... Τι θυμάσαι από εκείνα τα λεπτά;
Ταλαιπωρήθηκα πολύ. Θυμάμαι που άνοιξα τα μάτια μου -γιατί τελικά γέννησα με καισαρική και νάρκωση- και αντίκρισα για πρώτη φορά τη μπέμπα μου και εκείνη με χάιδευε με το μικροσκοπικό της χεράκι "σα να μου έλεγε μαμά, συγγνώμη που σε ταλαιπώρησα δεν το ήθελα, προσπάθησα πάρα πολύ..." Αυτή η στιγμή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου.

4. Αν έπρεπε να περιγράψεις τον εαυτό σου ως μαμά με 3 λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Cool, ψύχραιμη, υπομονετική

5. Ποια είναι η πιο τρυφερή στιγμή που έχετε περάσει με το παιδί σου;
Κάθε μέρα χτίζεται η σχέση και δυναμώνει. Ο θηλασμός είναι μοναδικός επίσης. Αυτό το αίσθημα που έχεις όταν ταΐζεις το μωράκι σου νομίζω δε συγκρίνεται με τίποτα.

6. Περνώντας ο καιρός, συνειδητοποιείς πως μαμά είναι:
Να σκέφτεσαι κάποιον πιο πολύ από σένα, να αγαπάς άνευ όρων, να αλλάζεις για να γίνεσαι καλύτερο παράδειγμα και πρότυπο για τα παιδιά σου.

7. Αν έπρεπε να δώσεις μια συμβουλή στις άλλες μαμάδες αυτή θα ήταν να:
Να μην παραμελούν τους συντρόφους τους και τον εαυτό τους επειδή έγιναν μαμάδες. Το παιδί σας θέλει να είστε ευτυχισμένες και να αγαπάτε τον εαυτό σας. Διαφωνώ κάθετα με την ατάκα "εγώ έγινα θυσία για τα παιδιά μου". Η αγάπη δεν είναι θυσία.

8. Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή (και να σε ακούσει) στο παιδί σου θα ήταν:
Να ακούει, να επεξεργάζεται και να μιλάει όταν είναι απαραίτητο. Να ζει την κάθε μέρα και να μη φοβάται, να μη βάζει όρια στα όνειρά της και να είναι μαχητής στη ζωή.

9. Τι σου έμαθε η δική σου μαμά και το εφαρμόζεις κι εσύ;
Να έχω υπομονή και χιούμορ για να αντιμετωπίζω τη μικρή. Να μη παίρνω πάντα τη ζωή στα σοβαρά. Δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά όταν θυμώνω και εκνευρίζομαι προσπαθώ να τη θυμάμαι (τη μαμά μου) και χαμογελάω κρυφά.

10. Και τελικά... Γιατί μαμά;
Γιατί γίνομαι καλύτερη σε όλα. Γιατί προσπαθώ. Γιατί αλλάζω. Γιατί εξελίσσομαι. Γιατί γίνομαι πιο υπεύθυνη. Γιατί τελικά καταφέρνω πράγματα που μέχρι τώρα πίστευα ότι δεν μπορούσα. Γιατί είναι αλλιώς να ξυπνάς με ένα πιτσιρίκι να σε χαϊδεύει και να σε φωνάζει "μαμά". Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή τελικά από το να αναθρέψεις όσο πιο σωστά μπορείς τη νέα γενιά ανθρώπων.

FB: facebook.com/athina.gantiraga

Αθηνά Γκαντήραγα 

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr