•   Πέμπτη, 18 Απριλίου
  • 18 C
    Αθήνα
Γονείς & More

Άλλαξε τη ζωή του παιδιού σου κάνοντας το πιο απλό πράγμα, μαγείρεψε μαζί του

( λέξεις)
Άλλαξε τη ζωή του παιδιού σου κάνοντας το πιο απλό πράγμα, μαγείρεψε μαζί του

Οι Κυριακές μας, όσο χάλια καιρό και να είχαν ή όσο κουραστικές ήταν εξαιτίας του διαβάσματος για την επόμενη μέρα, είχαν πάντα μια δόση μαγείας, και δεν εννοούμε γκλίτερ και άμπρα κατάμπρα, αλλά τη μυρωδιά από το φαγητό που έβραζε στην κατσαρόλα και το φούρνο που έψηνε τα αγαπημένα μας μαμαδίστικα φαγητά.

Αφράτες χορτόπιτες με τραγανά φύλλα, ψητές πατάτες με χρυσαφένιο χρώμα που λαμπυρίζουν μέσα στα πιάτα, ζεστό μυρωδάτο ψωμί, χειροποίητα ντολμαδάκια (συνταγή της γιαγιάς), δροσερή σαλάτα και κοκκινιστό κρέας με ρύζι σερβιρισμένο (στην καλή πιατέλα πάντα) και όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Μετά το (σκληρό) σαββατιάτικο πρωινό από τον μελωδικό ήχο της σκούπας, αυτή η εικόνα είναι ίσως η πιο δυνατή ανάμνηση που όλοι έχουμε από την παιδική και εφηβική μας ηλικία.

μαγειρεψε μαζι του 

Μπορεί να θυμάσαι αμυδρά πλέον την αίσθηση της ζύμης από τα κουλουράκια στα χέρια σου ή πόσο χαιρόσουν όταν η μαμά σου σού έδινε τις κατσαρόλες για να παίξεις “εστιατόριο”, αλλά αυτές οι στιγμές δεν σου χάρισαν απλά μερικές από τις πιο όμορφες αναμνήσεις της ζωής σου, αλλά καθόρισαν ένα μεγάλο κομμάτι του ποια είσαι σήμερα. Κάτι που ιδανικά όλοι θέλουμε να περάσουμε στο δικό μας παιδί.

Ξέρουμε ότι η καθημερινότητα, πολλές (αν όχι τις περισσότερες) φορές είναι πολύ απαιτητική και σου αφήνει ελάχιστο χρόνο να ετοιμάσεις ένα φαγητό, πόσο μάλλον να φτιάξεις μαζί με το παιδί σου, ωστόσο αξίζει να το προσπαθήσεις· γιατί αφενός θα του δώσεις την ευκαιρία να μάθει κάτι καινούριο και συναρπαστικό και αφετέρου θα κατανοήσει βασικές αρχές της διατροφής που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή.

Οι συνδυασμοί που μπορείς να 'ρίξεις' στο τραπέζι είναι άπειροι, φαντάσου μόνο ότι με αυτή τη διαδικασία μπορείς να μάθεις στο παιδί σου να τρώει ευχάριστα όσπρια με ρύζι (ένας συνδυασμός- διατροφική βόμβα, που θα προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας στον οργανισμό του), έτσι θα καταφέρεις να δοκιμάσει και φαγητά που δεν του αρέσουν, απλά γιατί θα τa έχει φτιάξει εκείνο και θα νιώθει περήφανο για αυτό.

Αν λοιπόν επιτρέψεις στο παιδί σου, να σε συνοδέψει στη μαγειρικές δραστηριότητες θα ευνοηθεί ως εξής:


Θα μάθει καλύτερα μαθηματικά

Για σένα μια συνταγή είναι απλά ο τρόπος που θα σε φέρει πιο κοντά στο φαγητό που θέλεις να φας. Για ένα παιδί όμως είναι η ευκαιρία να μάθει εύκολα και χωρίς κόπο πώς να μετράει και να διαιρεί. Το καλύτερο όλων είναι ότι έτσι δεν θα καταλάβει ότι διαβάζει για το σχολείο γιατί θα είναι απασχολημένο να μοιράζει σωστά το ρύζι στα γεμιστά.

Θα καλλιεργήσει την αντίληψή του
Όταν ένα παιδί διαβάζει μια συνταγή και προσπαθεί να κατανοήσει τα βήματά της ή όταν προσέχει πότε πρέπει να προσθέσει τα υλικά και πόσο πρέπει να περιμένει για να ψηθεί το γλυκό στην ουσία καλλιεργεί την αντίληψή του. Το διάβασμα γίνεται αυτομάτως πιο ενδιαφέρον γιατί βλέπει μπροστά του το αποτέλεσμα των πράξεων του.

Θα έρθει σε επαφή με βασικούς κανόνες χημείας και φυσικής
Η μαγειρική και ιδιαίτερα η ζαχαροπλαστική είναι στην ουσία το πιο τέλειο μάθημα φυσικής και χημείας, κυρίως γιατί το παιδί έχει τη δυνατότητα να μάθει παίζοντας με τους γονείς του στην κουζίνα του σπιτιού του και όχι σε κάποια, πιθανώς, τρομακτική αίθουσα σχολείου. Έτσι θα μάθει τι συμβαίνει όταν ρίχνεις πολύ αλάτι ή ζάχαρη στο φαγητό και γιατί βάζουμε το ρύζι σε βραστό και όχι κρύο νερό.

Θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση
Όταν βάζεις ένα παιδί π.χ να ανακατέψει τα υλικά για τη βινεγκρέτ της σαλάτας του δείχνεις ότι το εμπιστεύεσαι, κάτι που αυτόματα το κάνει να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του- έτσι αποκτάει, με υγιή τρόπο, αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση. Θυμήσου μόνο πόσο καμάρωνες εσύ όταν έλεγες ότι είχες βοηθήσει τη μαμά σου να φτιάξει το κέηκ ή τα πασχαλινά κουλουράκια.

Θα μάθει να επικοινωνεί τα συναισθήματά του
Οι στιγμές που μοιράζεσαι με το παιδί σου στην κουζίνα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές, καθώς η μαγειρική σε χαλαρώνει άρα μπορείς να κουβεντιάσεις πολύ πιο άνετα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Για αυτό και αξίζει να εκμεταλλευτείς αυτές τις στιγμές, ιδιαίτερα αν έχεις παιδί σε προεφηβική ή εφηβική ηλικία καθώς έτσι μπορείς να το κάνεις να σου ανοιχτεί, χωρίς να νιώθει πίεση, plus μετά την όποια κουβέντα θα υπάρχει φαγητό ή γλυκό στο τραπέζι κάτι που βοηθάει πάντα!

Αναπτύσσει δεξιότητες για μια ζωή
Η δουλειά ενός γονιού είναι πολύ δύσκολη, καθώς πρέπει να μάθεις σε έναν ολοκαίνουριο άνθρωπο δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν σε όλη του ζωή. Η μαγειρική είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να μάθει ένα παιδί από τους γονείς του γιατί αυτό θα καθορίσει τον τρόπο ζωής του. Αν μάθει από μικρό στην ευκολία του πρόχειρου φαγητού δεν θα έχει ποτέ σωστή στάση απέναντι σε αυτό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές.

Θα περάσει καλά!
Τίποτα δεν είναι περισσότερο σημαντικό από το πόσο διασκεδάζει ένα παιδί όταν μαγειρεύει μαζί σου. Εκτός του ότι περνάει χρόνο μαζί σου και δημιουργεί ανεκτίμητες αναμνήσεις, μαθαίνει πράγματα που θα διαμορφώσουν το χαρακτήρα του ενώ παράλληλα μαθαίνει να τρώει σωστά και να εκτιμάει το φαγητό του αλλά και σένα που του το παρέχεις.

Σύμμαχός σου σε αυτή την προσπάθεια είναι ο διαγωνισμός Ben’s Beginners TM, του Uncle Ben’s ®, ο οποίος σε προτρέπει να μπεις στην κουζίνα με τα παιδιά σου, να μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα με βάση το ρύζι και να μοιραστείτε ένα βίντεο ή μία φωτογραφία από τη διαδικασία μαγειρικής, ώστε να κερδίσετε το μεγάλο βραβείο των 3.000 ευρώ.

Για αυτό την επόμενη φορά που θα μπεις στην κουζίνα να ετοιμάσεις γεμιστά, φόρεσε μια ποδιά στον γιο ή την κόρη σου και ξεκινήστε μαζί ένα ταξίδι γνώσης σχετικά με τη διατροφή αλλά και κοινών εμπειριών που θα δημιουργήσουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις και για τους δυο σας.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr