•   Σάββατο, 20 Απριλίου
  • 18 C
    Αθήνα
Νήπιο - Υγεία

Η τεχνολογία, η ακτινοβολία και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο.

( λέξεις)
Η τεχνολογία, η ακτινοβολία και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η θέση της τεχνολογίας στη ζωή ενός ανθρώπου, τον κατακτά ολοένα και περισσότερο. Πολλοί άνθρωποι σπαταλούν μεγάλο μέρος της καθημερινής τους ζωής συνδεδεμένοι με τηλεοπτικές οθόνες, έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες και υπολογιστές.

Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες Βρετανοί δαπανούν 25 ώρες την εβδομάδα στο Διαδίκτυο, ενώ το 2005 δεν ξεπερνούσαν τις εννέα ώρες. Τα 3/4 των χρηστών λένε ότι η συνήθειά τους αυτή είναι σημαντική για τη ζωή τους και το 59% παραδέχεται ότι είναι «εξαρτημένο» από τη συσκευή μέσω της οποίας αποκτά πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Πόσες φορές έχετε δει ζευγάρια, παρέες ή ακόμα και παιδιά να παίζουν με τα τηλέφωνά τους ή με tablets ενώ βρίσκονται σ’ ένα εστιατόριο, σε μια οικογενειακή συγκέντρωση ή ακόμα και στο σπίτι τους, χωρίς να δίνουν την παραμικρή σημασία στον διπλανό τους..
Σκεφτείτε ότι τρεις στους δέκα χρήστες του Διαδικτύου προσπάθησαν να «αποτοξινωθούν» από αυτό με διάφορους τρόπους. Αυτοί που το προσπάθησαν αναφέρουν ότι ήταν γενικά καλή εμπειρία. Το 30% παραδέχθηκε ότι ενισχύθηκε η παραγωγικότητά του και το 25% ομολόγησε ότι μετά τη διακοπή από το Ιντερνέτ χαίρεται τη ζωή περισσότερο. Κάποιοι, αντιθέτως, βρήκαν την εμπειρία ενοχλητική, το 16% δήλωσε ότι αισθανόταν ότι έχανε κάτι, ενώ το 8% ένιωσε άγχος.

Wi-Fi το κοινό «κακό». Σαφώς και η χρήση του, σε λογικά πλαίσια δεν επιφέρει προβλήματα στον άνθρωπο. Ποια είναι όμως τα λογικά πλαίσια, από τη στιγμή που υφίσταται σε σπίτια, σχολεία, βιβλιοθήκες, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και στους περισσότερους δημόσιους χώρους; Έχετε σκεφτεί ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις του Wi-Fi στην ανάπτυξη ενός βρέφους ή ακόμα ενός παιδιού;

Τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε ένα ηλεκτρονικό νέφος που δημιουργείται από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, οι ασύρματες συσκευές παρακολούθησης των βρεφών, καθώς κι άλλες παρόμοιες ασύρματες συσκευές(Η/Υ, tablets, iPads) και συνδέσεις μέσω Wi-Fi ή μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας 3G ή 4G.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ακτινοβολία:

  • Παρεμποδίζει την διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η οποία σταθεροποιείται περίπου σε ηλικία 12 ετών, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των περιστατικών υπερκινητικότητας και επιληψίας στις παιδικές ηλικίες.
  • Οδηγεί σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα, εκ γενετής παραμορφώσεις, αποβολές εγκυμοσύνης, λευχαιμία, καρκίνο του εγκέφαλου, του στήθους και των όρχεων ενώ οι εκτεθειμένοι σε ασύρματη ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας.
  • Αποτελεί πιθανή εξήγηση της αύξησης των προβλημάτων συμπεριφοράς στις αναπτυσσόμενες χώρες.
  • Ερευνητές κατέγραψαν δυσλειτουργίες σε ωοθήκες και πλακούντα, αυξημένα επίπεδα στρες και μειωμένη δραστηριότητα των φυσικών κυτταροκτόνων κύτταρων εξαιτίας της έκθεσης σε ασύρματες ακτινοβολίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Καθυστερημένη εμβρυική ανάπτυξη εξαιτίας της έκθεσης σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως υπάρχουν υποψίες ότι η έκθεση στις ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρυντική για το έμβρυο και το παιδί, η συνετή αποφυγή είναι μια προσέγγιση για να κρατηθεί η έκθεση των παιδιών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.


Συμβουλές για εγκύους, γονείς και γενικό πληθυσμό:

  • Αντικαταστήστε την ασύρματη σύνδεση του σπιτιού σας με ενσύρματη.
  • Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία «σε πτήση» στο smartphone σας πριν το δώσετε σ’ ένα παιδί. Αυτό επιτρέπει στο παιδί σας να παίξει σε ένα φορητό υπολογιστή ή το tablet χωρίς να εκτεθεί σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης αποφεύγετε το ασύρματο τηλέφωνο και προτιμάτε τις σταθερές ενσύρματες τηλεφωνικές γραμμές για πολύωρη χρήση.
  • Αποφύγετε τις συσκευές επιτήρησης των μωρών (Baby Monitors) που λειτουργούν ασύρματα.
  • Οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης αποτελούν μια έξυπνη λύση προστασίας του μωρού και της εγκύου από τις ασύρματες ακτινοβολίες ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες λόγω της πληθώρας ασύρματων τηλεφώνων, μόντεμ κλπ


 «Τα παιδιά χρειάζονται αγκαλιές, όχι εφαρμογές..»

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr