•   Σάββατο, 20 Απριλίου
  • 17 C
    Αθήνα
Γονείς - Υγεία

Σπαστική κολίτιδα, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

( λέξεις)
Σπαστική κολίτιδα, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Ευερέθιστο έντερο είναι ένα σύνδρομο του πεπτικού συστήματος που εκδηλώνεται με μια ομάδα συμπτωμάτων, όπως μετεωρισμός, διάχυτοι κοιλιακοί πόνοι μικρής διάρκειας, διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου, βορβορυγμούς(γουργουρητά), αίσθημα ατελούς κενώσεως του εντέρου κ.α., που δεν προκαλούνται από καμία άλλη γνωστή νόσο του πεπτικού συστήματος.

Ο όρος «σπαστική κολίτις» είναι εντελώς λάθος, διότι η κατάληξή της υποδηλώνει φλεγμονή. Ο σωστός όρος είναι «σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου», από το οποίο πάσχει σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων σε γραφεία, με συχνότητα 2-3φορές το χρόνο. Η αιτία του συνήθως είναι ψυχογενής. Καταστάσεις στρες και δυσαρμονίας με το περιβάλλον προκαλούν την εμφάνισή του αλλά και την έξαρση του.

Ως γνωστόν, το έντερο βρίσκεται σε άμεση σχέση με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα για λόγους οντογενετικούς. Έτσι, ψυχικές καταστάσεις έχουν άμεση επίδραση στις λειτουργίες του εντέρου. Ενώ κάθε τροφή που εισέρχεται στο έντερο, προκαλεί παραγωγή ρυθμιστικών πεπτιδίων που και αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά του εγκεφάλου.

Συμπτώματα
1)Διάχυτα κοιλιακά άλγη μικρής διάρκειας που επανέρχονται και συνήθως δεν είναι εντοπισμένα. Τα άλγη αυτά έχουν μια μέτρια ένταση και σχεδόν ποτέ δεν ξυπνούν τον ασθενή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
2)Μετεωρισμός που συνήθως είναι βασανιστικός. Οφείλεται στην κατακράτηση αέρος στο έντερο λόγω της κακής κινητικότητας αυτού.
3)Διαταραχές κινητικότητας του εντέρου που εκδηλώνονται με διάφορα γουργουρητά ως αυξημένες πρωινές κενώσεις (1-3) ή ως δυσκοιλιότητα.
4)Αίσθημα ατελούς κενώσεως. Οι ασθενείς παρότι έχουν πάει τουαλέτα, αισθάνονται ότι έχουν μείνει ακόμα κόπρανα μέσα και ξαναπροσπαθούν αυξάνοντας τις πιέσεις στο αιμορροϊδικό πλέγμα, αυξάνοντας έτσι την εμφάνιση αιμορροΐδων.

Το ευερέθιστο έντερο δεν προκαλεί πραγματικές διάρροιες, δηλαδή ο ημερήσιος όγκος των κοπράνων στους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο δεν ξεπερνά τα 200-250γρ ημερησίως. Επιπρόσθετα, ποτέ δεν προκαλεί νυχτερινή διάρροια.  Άλλο σημαντικό διαφορο-διαγνωστικό στοιχείο είναι ότι ποτέ δεν παρουσιάζει αίμα στα κόπρανα.

Επειδή αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν και σε άλλες οργανικές παθήσεις του εντέρου όπως, ανεπάρκεια λακτάσης- φρουκτάσης, διάφορες αλλεργικές εντερικές καταστάσεις, νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα, πολύποδες εντέρου κ.α. είναι πολύ βασικός κανόνας προτού τεθεί ελαφρά τη καρδία η διάγνωση του «ευερέθιστου εντέρου» να γίνει πλήρης έλεγχος του πεπτικού συστήματος.

Θεραπεία
Το βασικό είναι να κάνει κανείς όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ούτως ώστε ιατρός και ασθενής να έχουν 100% τη σιγουριά ότι δεν υπάρχει κάποια οργανική πάθηση που να χειροτερεύει. Στη συνέχεια ο ιατρός θα συστήσει μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες(χόρτα φλοιούς δημητριακών) καθώς έχει αποδειχθεί πως ομαλοποιούν την κινητικότητα του εντέρου και συγχρόνως προστατεύουν.

Έπειτα, θα πρέπει να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα, μέσω της οποίας παράγονται ενδορφίνες που βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου.  Εξίσου θα πρέπει ο ασθενής να αποβάλλει κάθε είδους στρες, άγχους από τη ζωή του και να έχει έναν αρμονικό τρόπο ζωής. Ενδέχεται όλα τα παραπάνω να μην φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να χρειαστεί χορήγηση φαρμάκων.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr