•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 20 C
    Αθήνα
Παιδί - Σχολείο

Φθινόπωρο, σχολείο και αλλεργίες.Ένας συνδυασμός που μας ταλαιπωρεί!

( λέξεις)
Φθινόπωρο, σχολείο και αλλεργίες.Ένας συνδυασμός που μας ταλαιπωρεί!

Κλασσική εποχή αλλεργίας, όπως είναι γνωστό, είναι η άνοιξη με την γύρη. Οι άλλες εποχές του χρόνου, αν και δεν προκαλούν στον ίδιο βαθμό αλλεργικές εκδηλώσεις, δεν παύουν όμως να είναι πρόβλημα για ορισμένα αλλεργικά άτομα. Το φθινόπωρο, επειδή ο Σεπτέμβριος συνδυάζεται με την έναρξη του σχολικού έτους, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για τα αλλεργικά άτομα, και κυρίως τα παιδιά.

Το περιβάλλον του σχολείου
Είτε το παιδί αρχίζει είτε ξαναρχίζει το σχολείο, περνά πολλές ώρες την ημέρα στην τάξη και η διάρκεια του σχολικού έτους, κάνουν το σχολείο «δεύτερο σπίτι». Ενδο-οικιακά αεροαλλεργιογόνα υπάρχουν στην αίθουσα διδασκαλίας. Τα κυριότερα είναι τα ακάρεα, που ευδοκιμούν μέσα στην σκόνη. Θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα σχολικά κτίρια και αίθουσες, καθώς ο συνδυασμός θέρμανσης και μη  καθαρού αέρα(κλειστά παράθυρα) συντελούν στην δημιουργία αλλεργιογόνων.
Έτσι τον Σεπτέμβρη οι αίθουσες διδασκαλίας , αλλά και  τα γραφεία των διδασκόντων, ήταν για αρκετό καιρό κλειστά, είναι λογικό και επόμενο  να περιέχουν μεγάλο αριθμό ακάρεων και ενδο-οικιακών αντιγόνων.  Όπως είναι εύλογο, τα αλλεργικά άτομα θα παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ρινίτιδα, άσθμα, ή έξαρση αλλεργικού εκζέματος. ‘Έτσι εξηγείται η εμφάνιση των λεγόμενων «επιδημιών κρυολογήματος» χωρίς πυρετό μόλις ανοίγουν τα σχολεία.

Το σπίτι
Δεν είναι μόνο ο χώρος του σχολείου που έχει αλλεργιογόνα, αλλά και το ίδιο μας το σπίτι! Συχνά τα ακάρεα και άλλα αντιγόνα βρίσκουν θέση στα μαξιλάρια, στα έπιπλα, στις κουρτίνες, στο στρώμα ακόμα και στα παιχνίδια των παιδιών! Η ύπαρξή τους δεν υποδηλώνει ότι το σπίτι μας είναι βρώμικο.. Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία είναι οι πλέον κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν.

Οι μύκητες
Εκτός από τα ακάρεα, άλλο αίτιο αλλεργιών του φθινοπώρου είναι οι μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται σε κλειστούς, μη καλώς αεριζόμενους χώρους, όπου υπάρχει υγρασία. Πολύ συχνά, οι μύκητες κάνουν την εμφάνιση τους στα υπόγεια και τις αποθήκες. Οι περιβαλλοντικοί μύκητες αυξάνονται το Φθινόπωρο( νωπά φύλλα, πρωτοβρόχια). Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουν τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα.

Οι χημικές ουσίες
Εκτός από τα παραπάνω ενδοικιακά εισπνεόμενα αντιγόνα του περιβάλλοντος, αναπνευστικά συμπτώματα στο σχολείο μπορεί να προκαλέσουν διάφορες χημικές ουσίες. Οι έντονες οσμές από απορρυπαντικά, αρωματικά χώρου, εντομοκτόνα ή ακόμα και διάφορες χημικές ουσίες από τα εργαστήρια χημείας,  μπορεί να προκαλέσουν βήχα, καταρροή, δακρύρροια και ασθματικό παροξυσμό. Τέλος, τόσο η κιμωλία όσο και οι μαρκαδόροι έχουν ενοχοποιηθεί για την έξαρση αλλεργικού τύπου συμπτωμάτων από το ανώτερο αναπνευστικό.

Άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα
Το άσθμα είναι η κυριότερη αιτία απουσιών από το σχολείο! Όμως, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η κυριότερη αιτία μειωμένης σχολικής απόδοσης είναι η αλλεργική ρινίτιδα. Η μπουκωμένη μύτη, που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα, διαταράσσει τον νυχτερινό ύπνο! Το αποτέλεσμα είναι ότι την επόμενη ημέρα το παιδί αισθάνεται κουρασμένο και έχει υπνηλία. Θυμηθείτε πως ορισμένα αντιαλλεργικά (αντιισταμινικά) φάρμακα προκαλούν χαλάρωση και υπνηλία.

Η σημασία της φθινοπωρινής αλλεργίας δεν έγκειται μόνο στην μειωμένη σχολική απόδοση, αλλά κυρίως στις επιπτώσεις της αλλεργίας στην ποιότητα ζωής!

Δημήτριος Κ.Χατζής
FAAP., Παιδίατρος, αλλεργιολόγος

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr